2018-11-19 22:30


ANALIZĂ IPP: Parlamentul a lucrat puţin şi prost pentru 2,8 milioane de euro pe lună

 |  19:31
ANALIZĂ IPP: Parlamentul a lucrat puţin şi prost pentru 2,8 milioane de euro pe lună
Răzvan Mateo Mateescu

Parlamentul a avut una dintre sesiunile cu cea mai scăzută activitate de plen şi a capitulat în faţa Guvernului, refuzând să își exercite funcția de control asupra politicilor guvernamentale, se arată într-o analiză făcută de Institutul de Politici Publice (IPP).

În document se arată că din cele 220 de proiecte legislative care au devenit legi, Guvernul a reuşit să îşi treacă iniţiativele sale în 89% din cazuri, în timp ce doar 11% dintre aceste proiecte ca iniţiatori parlamentari. Dintre noile legi, peste 130 sunt numai modificări şi/sau completări ale Ordonanţelor de Urgenţă sau simple. Aleşii au depus iniţiative legislative cu aproximativ 50% mai multe decât executivul, dar nu au devenit legi. Comparativ cu prima sesiune (2009) a legislaturii trecute, acum numărul proiectelor depuse în Parlamentul României este cu 44% mai mic.

Activitate, o lună din cinci

Mai mult, sesiunea tocmai încheiată este considerată una dintre sesiunile cu activitatea cea mai scăzută în plen din Parlament. În februarie - iunie 2013 s-au ținut 38 de ședințe de plen la Cameră, 37 la Senat și 12 ședințe de plen reunit. În zile calendaristice, cele două Camere au lucrat puțin peste o lună din cinci.

Migrația politică este un fenomen de care analiza IPP spune că este în continuare încurajat de partide. Cei mai mulți parlamentari au plecat de la PP-DD (17 deputați și 2 senatori) către partidele din arcul guvernamental (mai ales spre PSD). Pe locul doi este PDL, care a fost părăsit de şapte deputați și doi senatori migrați la alte partide. IPP a mai constatat că 29 de deputați au migrat cel puțin o dată în această sesiune parlamentară. Excepţia sărită din medie este deputatul de Suceava Cezar Cioată (inițial PP-DD, actual PC) care și-a schimbat apartenența politică de 5 ori doar în această sesiune.

PSD şi PNL fac opoziţie

O observaţie interesantă este cea legată de interpelările la adresa Guvernului, din care reiese că PSD şi PNL fac şi opoziţie. Social-democraţii sunt pe primul loc la interpelări, liberalii pe locul trei, iar la întrebări, tot PSD e în frunte, urmat de PNL. Principalul partid de opoziţie, PDL, s-a situat chiar şi după PP-DD.

Costurile totale lunare cu senatorii şi deputaţii se ridică la 2,8 milioane de euro, arată estimarea IPP. Institutul aminteşte şi de cazul deputatului Gavril Mîrza (PSD) care a votat cu două cartele (a doua era a lui Eugen Bejinariu) şi, deşi IPP a solicitat sancţionarea celor doi, nu s-a întâmplat nimic.

Proiecte de calitate foarte proastă

Principalele concluzii după această primă sesiune parlamentară: cele mai multe dintre proiectele de lege adoptate sunt inițiate de către Guvern fiind evident faptul că acesta dispune de acces la resurse și informații cu care să pregătească mai bine justificarea. Parlamentul a capitulat în fața Guvernului refuzând să își exercite funcția de control asupra politicilor guvernamentale.

 De altfel, calitatea proiectelor inițiate de parlamentari rămâne foarte slabă, în parte și pentru parlamentarii nu își formează staff-ul corespunzător și nu îi implică în activități de documentare și pregătire a inițiativelor legislative, preferând să le aloce exclusiv sarcini administrative. Din această perspectivă, deputații sunt mult mai superficiali, judecând după numărul de inițiative depuse și adoptate de Parlament, cele mai multe dintre acestea având drept inițiatori senatorii.

 Consultarea cu societatea civilă în procesul legislativ este deficitară: deşi cele două Camere au adoptat formal mecanisme prin care cei interesaţi îşi pot exprima opiniile în legătură cu proiectele de lege iniţiate, acestea sunt încă nefuncţionale în măsura în care nu există un interes real din partea parlamentarilor de a le utiliza. Este cel de-al 13-lea bilanţ al activităţii parlamentarilor, dintr-o serie începută de IPP în 2007.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-15

Documente:

TAGURI: analiza, IPP, parlamentari, activitate, migraţie, costuri, absenta, proiecte, guvern
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...