2017-01-20 01:31

POLITICA


Anchetă FBI asupra activităţilor News Corporation în Statele Unite

 |  16:15
Anchetă FBI asupra activităţilor News Corporation în Statele Unite

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) adeschis o anchetă privind acuzaţiile aduse jurnaliştilor publicaţiei News ofthe World. Angajaţii publicaţiei sunt suspectaţi că ar fi încercat săintercepteze convorbirile telefonice ale rudelor victimelor atentatelor de la11 septembrie 2001. Demararea anchetei FBI reprezintă prima investigaţieoficială împotriva activităţilor companiei News Corporation pe teritoriulStatelor Unite. Totodată, acţiunile judiciare împotriva corporaţiei deţinută demagnatul Rupert Murdoch se mută în premieră în ţara de origine, tot mai aproapede sediul din Manhattan al companiei.

AnunţulFBI a survenit după ce tot mai multe voci din rândul politicienilor şi rudelorvictimelor atentatelor de la 9/11 au cerut o revizuire a acuzaţiilor.Republicanul Peter King, directorul comitetului pentru securitatea internă dincadrul Camerei Reprezentativilor, s-a adresat în scris, miercuri, directoruluiFBI, Robert Mueller, cerându-i să deschidă o anchetă în privinţa acuzaţiilormenţionate. King a precizat în cerere că reprezintă districtul New York, căminula peste 150 de victime ale atacurilor teroriste din septembrie 2001. „Dacăaceste acuzaţii se dovedesc adevărate, ancheta ar trebui să conducă spre acuzaţiide încălcări deosebit de grave ale legii, iar orice persoană găsită vinovată artrebui să primească cele mai dure sancţiuni conform legii”, a mai declaratPeter King.

Acuzaţiileconform cărora jurnaliştii News of the World ar fi încercat să obţină detaliiprivind telefoanele rudelor victimelor, au fost făcute de publicaţia „TheMirror”, care s-a bazat pe povestea unui fost ofiţer de poliţie din New York.Identitatea acestuia nu a fost făcută publică niciodată, însă potrivit publicaţiei,fostul poliţist, care lucra şi ca detectiv privat, a fost contactat dereporterii News of the World pentru a furniza înregistrări ale convorbirilorpersoanelor decedate în timpul atentatelor. Până în prezent, nu se cunoaşte câtde veridică este povestea celor de la The Mirror, însă rudele victimelor şipoliticienii americani au cerut demararea unei anchete pentru aflarea adevărului.Mai multe voci din rândul celor care au cerut deschiderea anchetei s-audeclarat mulţumite: „Sunt foarte bucuros. FBI a răspuns foarte prompt cereriinoastre de a cerceta situaţia pe care am semnalat-o”, a declarat o mamă al căreifiu a decedat în lupta cu flăcările de la World Trade Center.

Chiardacă informaţiile publicate în articolul celor de la The Mirror s-ar dovediadevărate, autorităţile vor avea de lucru în privinţa prescrierii, deoarececonform legilor din SUA, o investigaţie în acest domeniu nu poate cerceta faptemai vechi de cinci ani. În timp ce ancheta FBI continuă, News Corporation arputea face faţă altor acuzaţii legale conform legilor americane. Mai mulţimembri ai Congresului au cerut inculparea companiei sub incidenţa ActuluiPracticilor Corupţiei în Străinătate, o lege federală care pedepseşte firmeleamericane implicate în acte de mituire. Punctul de plecare al acestei cerinţe îlconstituie faptul că angajaţii News of the World au plătit mai mulţi ofiţeri depoliţie din Marea Britanie în activităţile de interceptări telefonice în careeste implicată compania în acest stat. Rupert Murdoch şi fiul său, James, auacceptat joi să răspundă unei convocări a deputaţilor britanici, careorganizează o audiere pe această temă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-03-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image