2019-03-26 02:30


Angela Merkel l-a urecheat pe Boc

 |  20:03

Cancelarulgerman a trecut prin România lăsând în urmă puţină publicitate negativă făcutăautorităţilor noastre. Reproşurile voalate ale lui Merkel au fost mai multe:problemele justiţiei, corupţia, sau ineficienţa absorbţiei fondurilor europene.Însă, dintre toate, cel mai dură critică a fostadresată lui Emil Boc. Cancelarul l-a urecheat pe primul-ministru chiar la elîn Cabinet. Motivul? Afaceriştii nemţi i s-au plans că licitaţiile publice dela noi sunt dubioase.

În discuţia de la Guvernşefa cancelariei germane i-a transmis premierului că investitorii germani suntneliniştiţi de modul în care sunt acordate în România contractele publice. “CancelarulMerkel a spus că firmele germane sunt preocupate de faptul că procedurile deachiziţie publică nu sunt transparente. Oficialul a arătat că investitorii suntpreocupaţi de modul în care sunt atribuite contracte publice”, au relatatpentru Mediafax surse participante la discuţii.

Grija pentrucontracte nu a fost singura nelinişte exprimată ieri de Merkel. O alta a fostcea a datoriei pe care statul român o are faţă de firmele germane – 143 demilioane de euro. “Am discutat despre această problemă, şi am subliniat căastfel de situaţii se răspândesc şi nu sunt pozitive pentru climatulinvestiţional. Considerând aceste restricţii privind bugetul public, totuşi,primul-ministru a afirmat că, pas cu pas, aceste cazuri vor fi tratate însensul unui climat îmbunătăţit investiţional important”, a afirmat şefaadministraţiei germane.

Transparenţa,invocată şi la Cotroceni

Nu doar lui Emil Boci-a pomenit Merkel de lipsa de transparenţă. Cancelarul german a discutatsubiectul şi la întâlnirea cu Traian Băsescu de la Cotroceni. Evident, întermeni diplomatici. “Am abordat şi domeniul de justiţie pentru întreprinzătorigermani care doresc să investească şi pe viitor în România. Este important săexiste transparenţă, claritate în acest domeniu. Domnul preşedinte a subliniatcă o serie de norme legale au fost adoptate şi au fost implementate”, au fostcuvintele lui Merkel din declaraţia de presă de după întâlnirea de la Cotroceni.

Cotrocenii au lipsăde inspiraţie?

Un pasaj dindeclaraţia de presă a lui Traian Băsescu de după întâlnirea cu Merkel estefoarte asemănător cu un fragment de discurs mai vechi rostit de şeful statului,tot la o întâlnire cu un înalt oficial german. Băsescu spunea în 2007, când laCotroceni se întâlnea cu Horst Kohler,preşedintele Germaniei la acea vreme, ceva similar cu declaraţia sa de ieri. “Bunaziua! Încep prin a mulţumi doamnei Cancelar pentru vizita pe care o face în România.Este pentru noi o încurajare de a continua procesul de integrare în UniuneaEuropeană”, a declarat ieri Traian Băsescu. În aceeaşinotă, Băsescu spunea în iulie 2007, despre vizita lui Kohler la Bucureşti, căeste o “continuare a suportului pe care Germania ni l-a acordat şiînainte de intrarea în UE”.

Cancelarul german Angela Merkel a efectuatmarţi, a doua vizită oficială în România de când este şefa executivului de laBerlin, prima prezenţă având loc la summitul NATO din aprilie 2008, laBucureşti. După întâlnirile cu Emil Boc şi Traian Băsescu, Merkel s-a deplasatieri şi la Cluj, unde a primit titlul de de Doctor Honoris Causa alUniversităţii “Babeş-Bolyai”. Vizita lui Merkel a avut loc în contextul în careRomânia şi Germania marchează, în acest an, 130 de ani de relaţii diplomatice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-09-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...