2017-01-20 12:11

POLITICA


Anul în care nu s-a întâmplat nimic în politică

 |  21:00
Anul în care nu s-a întâmplat nimic în politică

Cum anul acesta România a ratat nu doar un obiectiv foarte important, mai exact aderarea la spaţiul Schenghen, iar actuala clasă politică face în continuare promisiuni fără temei cetăţenilor ţării, e momentul să facem un bilanţ al politicii pe 2011.Revizuirea Constituţiei. Reducerea numărului de parlamentari. Regionalizarea administrativ-teritorială. Referendumul de la Bucureşti. Remanierea sau schimbarea Guvernului. Suspendarea preşedintelui. Sunt numai câteva exemple de acţiuni anunţate pentru 2011. Au mai rămas 40 de zile până la finalul anului. Bilanţul politicienilor e, deocamdată, pe negativ.

Revizuirea revizuirii Constituţiei

Procesul de revizuire a Constituţiei, iniţiat de preşedintele Traian Băsescu în vara acestui an, are slabe şanse de reuşită, în primul rând din cauza blocajului din comisia parlamentară. Dezbaterile care trebuiau să aibă loc pe marginea noului proiect, în comisia special înfiinţată, au fost suspendate în repetate rânduri, din cauza absenţei membrilor Opoziţiei. Se ştie, un proiect de modificare a Constituţiei are nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari. Opoziţia a anunţat că nu sprijină demersul Puterii.

Referendumul uitat

Referendumul de la Bucureşti - anunţat, votat în Consiliul General al Capitalei, dar lăsat de izbelişte - este primul mare eşec al politicienilor. Spre final de iunie, USL a propus un referendum pentru legea Capitalei, aceasta în condiţiile în care cu puţin timp înainte de acţiunea propriu-zisă sondajele arătau că prezenţa la vot a populaţiei era estimată la 15%. Un referendum care ar fi costat 10 milioane de lei. Referendumul privind organizarea administrativă a Capitalei urma să fie organizat la 26. Traian Băsescu a susţinut că „organizarea unui referendum pentru administrarea Capitalei nu ar avea rost, în primul rând pentru că rezultatul lui nu ar avea nici un efect juridic”. Referendumul nu s-a mai ţinut, deşi partidele politice au investit bani serioşi într-o campanie electorală.

Regionalizarea pe hârtie

Un alt proiect pentru ţară pe care Guvernul Boc, dar şi preşedintele ţării şi l-au dorit a fi pus în practică a fost regionalizarii României, însă din cauza problemelor din interiorul Coaliţiei proiectul a rămas în stand-by. PDL a făcut partenerilor de la UDMR o propunere privind trasarea regiunilor, iar numărul acestora să fie cuprins între 12 şi 14. În urmă cu aproximativ o lună, premierul Emil Boc a anunţat că în Coaliţie se va lua o decizie referitoare la reorganizarea teritorială până pe 15 noiembrie, în ciuda Opoziţiei făţişe a UDMR la adresa ideii. Ziua de 15 noiembrie a trecut fără ca problema să fie lămurită.

Reducerea numărului de parlamentari

Coaliţia a decis săptămâna trecută, dar numai la nivel de intenţie, comasarea alegerilor locale şi parlamentare din 2012 şi reducerea numărului de parlamentari. Pentru a avea susţinerea colegilor din Coaliţie, partidul de guvernământ a acceptat varianta de compensare în sensul în care două treimi dintre parlamentari vor fi aleşi în mod direct, iar o treime vor proveni de pe listă. De asemenea, democrat-liberalii au renunţat la parlamentul unicameral, însă au convenit asupra unei reduceri a numărului de senatori şi deputaţi. În negocierea cu UDMR s-a decis ca din Camera Deputaţilor să facă parte 300 de aleşi, iar din Senat, în jur de 89-91, câte doi pentru fiecare judeţ şi fiecare sector al Capitalei. Rămâne de văzut dacă se va şi întâmpla.

Remanieri şi reorganizări de Guvern

Tema remanierii guvernamentale este poate cea mai prezentă temă de dispută politică în 2011. Liderii PDL, dar şi preşedintele Traian Băsescu, au vorbit de nenumărate ori despre o schimbare în garnitura Guvernului. Preşedintele Băsescu a participat la mai multe întruniri ale conducerii PDL cu scopul de a-i convinge de necesitatea schimbării premierului Emil Boc. În luna iunie, Emil Boc a fost la un pas să fie înlăturat de la şefia Guvernului, liderii PDL votând însă împotriva propunerii lui Băsescu. Pe de altă parte, şeful statului a vorbit adesea despre necesitatea unei evaluări a activităţii miniştrilor pe tema absorbţiei fondurilor europene. O remaniere a fost deja anunţată pentru toamna acestui an, însă ea nu s-a mai petrecut.

Suspendarea lui Băsescu

Deşi măcinată de scandaluri interne, la fel ca şi cei de la Putere, Opoziţia, în fruntea căreia se află cuplul Ponta-Antonescu, anunţă la final de an că ar vrea să-l suspende din funcţie pe preşedintele ţării. Astăzi, luni, 21 noiembrie, sunt aşteptate câteva motive juridice de suspendare – după cum au anunţat liderii USL. Nu este prima dată anul acesta când Opoziţia anunţă suspendarea preşedintelui în 2011. Dan Voiculescu (PC), dar şi alţi lideri ai PSD şi PNL, au anunţat  public mai multe date pentru demararea procesului de suspendare. PSD a iniţiat şi reuşit deja o astfel de acţiune împotriva preşedintelui ales al ţării pentru încălcări grave ale Constituţiei. S-a întâmplat în 2007, atunci când Parlamentul României a votat pentru suspendarea preşedintelui Băsescu cu 322 voturi pentru, 108 împotrivă şi 10 abţineri. Traian Băsescu a revenit în funcţie după un referendum naţional.

Anul Opoziţiei unificate

Poate cel mai important eveniment politic al anului 2011 este înfiinţarea USL. Alianţa dintre PSD, PNL şi PC a luat fiinţă în februarie, iar protocolul lor de colaborare e valabil până în 2020. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este convins că USL va câştiga 50 plus unu din voturile exprimate la parlamentarele de anul viitor. Până în clipa de faţă, propunerea USL este ca Victor Ponta să fie viitorul prim-ministru al României, iar Crin Antonescu – viitorul şef al statului. Cu toate acestea, liderii celor trei partide ale alianţei au reuşit să se contreze în multe rânduri, mai ales pe tema stabilirii candidaţilor la alegerile de anul viitor. PSD, principalul partid al alianţei, a încercat pe finalul anului să-l schimbe din funcţie pe actualul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană. Fără succes.

Prin ochii analistului

În opinia lui Cristian Pîrvulescu, realizarea cea mai importantă a Opoziţiei este înfiinţarea USL, care, spune el, este bine cotată în sondaje. Cât priveşte partidele de la Putere, preşedintele Pro Democraţia susţine că meritul lor este că au reuşit să păstreze actualul Guvern în funcţie pe parcursul acestui an. „Important de menţionat este faptul că acest Guvern are şanse de a se prăbuşi oricând din cauza relaţiei controversate dintre Traian Băsescu şi Emil Boc”, a mai declarat Pîrvulescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-01-21

TAGURI: traian basescu, emil boc, crin antonescu, victor ponta, referendumComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image