2017-01-17 17:21

POLITICA


Arabia Saudită avertizează că se va înarma nuclear

 |  18:24
Arabia Saudită avertizează că se va înarma nuclear

Arabia Saudită se va înarma nuclear în cazul în care Iranul merge până la capăt şi va obţine bomba atomică. Sudiţii susţin că  dinamica din regiune se va schimba radical dacă ameninţarea iraniană se concretizează şi va determina o cursă a înarmării.

Coridianul Times din Marea Britanie citează o sursă oficială din Arabia Saudită potrivit cărora statul saudit va cumpăra de-a gata focoase şi va începe un program propriu de îmbogăţirea a uraniului pentru obţinerea unor arme. Cel mai probabil, Pakistanul va furniza Arabiei Saudite armamentul necesar , oficialii occidentali fiind convinşi că există o înţelegere între cele două state în contextul în care situaţia din Golfuc Persic se înrăuăţeşte. Nu cum mult timp în urmă, Prinţul Turki al-Faisal, fost şef al serviciilor secrete şi ambasador la Washington, i-a avertizat pe înalţii oficiali NATO că înarmarea nucleară a Iranului ar forţa Arabia Saudită să pună în aplicare politici ce ar putea conduce la consecinţe dramatice. Dar acum avertismentele au început să se înmulţească. “Nu există în prezent nici o intenţie de a dezvolta un program nuclear militar unilateral, dar dinamica se va schimba imediat dacă iranienii îşi dezvolte propria capacitate nucleară.

"Nu putem trăi cu o situaţie în care Iranul are arma nucleară, iar noi nu. E foarte simplu (...) Dacă Iranul dezvoltă arma nucleară, acest lucru va fi de neacceptat pentru noi şi vom fi nevoiţi să urmăm exemplul", a spus sursa.

Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită sunt rivali regionali majori. Într-unul dintre documnetle secrete făcute publice de WikiLeaks, Regele Abdullah al Arabiei Saudite ar fi cerut Washingtonului să atace Iranul pentru a “tăia capul şarpelui”. Prinţul Turki a respins documentul şi a spus că ArabiaSaudită este pentru sancţiuni şi presiuni diplomatice împotriva Iranului şi nu pentru o lovitură militară. De amintit că în luna octombrie, Statele Unite au afirmat că agenţii legate de forţa Qud a Iranului a lui, o aripă de elită a Gărzii Revoluţionare, au fost implicate într-un complot vizând uciderea ambasadorul Arabiei Saudite în SUA, Adel Al-Jubeir. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-02-10

TAGURI: arabia saudită, arme nucleare, iran, turki, orientul mijlociu, avertisment, rivali, sua, abdullahComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image