2017-01-18 20:46

POLITICA


Arabia Saudită, pe calea înarmării nucleare

 |  18:01
Arabia Saudită, pe calea înarmării nucleare

Arabia Saudită a avertizat Organizaţia Nord-Atlantică (NATO) de faptul că va propune politici care ar putea conduce la „consecinţe neasumate şi potenţial dramatice” în cazul în care Iranul va obţine arma nucleară, precizează Reuters, care citează publicaţia „The Guardian”.

Pentru a contracara creşterea influenţei Iranului în regiune, nu este exclus ca Riadul să înceapă dezvoltarea propriului său program nuclear. Prinţul saudit Turki al-Faisal, fost ambasador în Marea Britanie şi Statele Unite, dar şi ex-liderul serviciilor secrete saudite, a avut un schimb de replici cu un oficial NATO. „Nu puteam să accept o situaţie în care Iranul posedă o armă nucleară, iar noi nu. Dacă Iranul va obţine arma nucleară, acest lucru este inacceptabil şi va trebui să urmăm aceeaşi cale”, a fost citat al-Faisal de către „The Guardian”.

Chiar dacă Iranul insistă că programul său nuclear este dedicat exclusiv scopurilor civile, în urmă cu doar câteva zile Marea Britanie a acuzat din nou regimul de la Teheran că a efectuat teste secrete pentru a încerca să testeze un focos nuclear. Iranul a negat vehement, conducerea statului fiind în prezent mai mult preocupată de gestionarea embargoului impus de Uniunea Europeană asupra importului de petrol.

Arabia Saudită şi Iranul luptă pentru supremaţia din zona Golfului Persic, ipoteza înarmării nucleare constituind un as în mâneca fiecărui stat. De asemenea, conflictul are şi o componentă religioasă însemnată, în condiţiile în care Arabia Saudită este principalul actor sunnit din regiune, în comparaţie cu Iranul dominat de şiiţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image