2017-01-16 17:29

POLITICA


Arhipelagul Maldive, ameninţat cu dispariţia

 |  18:07
Arhipelagul Maldive, ameninţat cu dispariţia

Preşedintele arhipelagului Maldive şi totodată unul dintre cei mai cunoscuţi activişti ecologişti din lume se află în faţa unei provocări imense. Aceasta, deoarece arhipelagul de 1.191 de insule din mijlocul Oceanului Indian este înghiţit literalmente în urma creşterii nivelului apelor.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât altitudinea maximă a arhipelagului este de 2,5 metri deasupra nivelului mării, iar 80% din teritoriul acestuia se află la mai puţin de un metru peste nivelul apelor oceanului. Nasheed a început să lupte împotriva schimbărilor climatice provocate de încălzirea globală, devenind dintr-un activist pentru democraţie unul pentru mediu. A încercat să atragă atenţia că state întregi ar putea dispărea, iar zeci de milioane de oameni ar trebui strămutaţi. Astfel, preşedintele-activist a hotărât să organizeze o şedinţă de guvern subacvatică în care s-a folosit de limbajul semnelor pentru a atrage atenţia asupra consecinţelor încălzirii globale. Ulterior, a acreditat o echipă de filmare pentru a participa la summitul pe probleme climatice de la Copenhaga, pentru a putea surprinde atmosfera din timpul discuţiilor în vederea realizării unui documentar menit să provoace o schimbare de atitudine la nivel global şi să-i determine pe decidenţii politici să acţioneze urgent pentru salvarea teritoriilor aflate în pericol de a putea fi înghiţite de ape. Nasheed speră ca prin distribuirea filmului „The Island President” cetăţenii statelor care constituie cei mai mari poluatori să pună presiune pe politicieni pentru a determina o schimbare.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că, în ciuda unor acţiuni susţinute şi imediate împotriva încălzirii globale, o parte din teritoriul Maldivelor se va afla oricum sub ape în următorii 40 de ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image