2018-12-18 14:25


Armata americană s-a readaptat în ultimul deceniu

 |  21:00
Armata americană s-a readaptat în ultimul deceniu

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au lăsat urme adânci în memoria societăţii americane, obligând sistemele de securitate să-şi revizuiască tehnicile de prevenire a unor alte posibile atacuri, scrie The Guardian.

Timp de un deceniu, tehnicile militare ale americanilor au suferit schimbări majore. Actualmente, armata Statelor Unite este mai numeroasă, însă este mult mai apropiată de CIA, decât acum 10 ani. Pentagonul se confruntă în prezent cu o contracţie a bugetului, după ce în ultimul deceniu bugetul armatei s-a dublat până la 700 de miliardede dolari. Invaziile din Afganistan şi Irak au confirmat iniţial supremaţia militară a SUA, care au reuşit înlăturarea regimului taliban, respectiv pe cel condus de Saddam Hussein în doar câteva săptămâni. Dificultăţile majore au apărut odată cu revenirea valurilor de violenţe în zonele tribale controlate de talibani în Afganistan, precum şi de atacurile al-Qaida în Irak.

Strategia Pentagonului s-a modificat prin investiţii în echipe de elită şi tehnologie avansată, menite să rezolve misiuni ţinând cont de condiţiile geografice, climaterice şi chiar culturale din teatrele de operaţiuni. Serviciile secrete şi echipele de comando au preluat sarcini ale militarilor, făcând prezenţa armată din Orient să pară mult mai discretă decât în realitate. Ulterior, apropierea dintre CIA şi Pentagon s-a oficializat prin numirea în fruntea serviciilor de securitate a fostului comandant din Orientul Mijlociu, generalul David Petraeus. În ochii publicului intern, strategia SUA pare că a funcţionat, drept dovadă un sondaj Gallup realizat în iunie, care relevă că armata americană este cea mai respectată instituţie naţională, cu 78%, o valoare nemaiatinsă de la începutul anilor’70 ai secolului XX.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...