2018-12-12 17:32


VIDEO animat. Cel mai rapid avion din istorie

 |  14:11
VIDEO animat. Cel mai rapid avion din istorie

UPDATE: Oficialii militari americani au pierdut contactul cu cel mai rapid avion construit vreodată în timpul unui zbor de test deasupra Pacificului. Militarii au pierdut contactul cu aeronava la 36 minute de la lansare. Incidentul este un regres serios pentru inginerii care încearcă să perfecteze arta de a zbura la viteze atât de spectaculoase. DARPA a construit doar doua prototipuri Falcon şi nu are planuri de a produce mai mult. Acest zbor de testare a fost ultima şansă de a avea succes înainte ca proiectul să fie considerat închis. În săptămânile următoare, datele vor fi analizate şi trimise forurilor politice, de achiziţie şi operaţionale pentru a decide viitorul programului Prompt Strike Global al cărui scop, în cele din urmă, este de a avea capacitatea de a ajunge oriunde în lume în mai puţin de o oră.

SUA au lansat cel mai rapid avion construit vreodată, un aparat fără pilot de tipul Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, care poate străbate distanţa dintre Londra şi Sydney în mai puţin de o oră, în timp ce este supus unei temperaturi de aproximativ 2000 de grade Celsius, cu mult peste punctul de topire a oţelului.Evenimentul nu a fost difuzat live, dar a putut fi urmărit în timp real pe pagina de Twitter a agenţiei Darpa.

Această misiune deschide calea pentru o generaţie de super arme care pun pe jar celelalte state implicate în lupta pentru supremaţia militară. Proiectul este dezvoltat de Pentagon şi de misterioasa agenţie americană DARPA (specializată în proiecte militare avansate) ca parte a unor generaţii de arme hipersonice, care pot lovi mai rapid decât rachetele de până acum. Armata SUA speră astfel să acţioneze oriunde în lume în mai puţin de o oră. Până în prezent, costurile programului s-au ridicat la 308 millioane de dolari.

Puterea aeronavei

DARPA alansat aparatul Falcon HTV-2 cu ajutorul unei rachete, de la Baza Vandenbergh a forţelor aeriene, situată în California.  Specialiştii au lansat Falcon HTV-2 spre profunzimile spaţiului cosmic, înainte de a detaşa avionul şi a-l ghida într-un zbor hipersonic ce va atinge viteza de aproximativ 7 kilometri pe secundă/25.200 kilometri pe oră (de 20 de ori viteza sunetului) la înapoierea spre Pământ.Falcon a luat viaţă în 2003 ca parte a unui proiect militar american de a construi un avion care să atingă (şi eventual să transporte bombe în) orice colţ al lumii în mai puţin de o oră, arată datele DARPA. Fabricat din material experimental, Aeronava a fost testată pe modele computerizate şi în tuneluri aerodinamice, dar în asemenea condiţii viteza maximă simulată a fost de 5,4 kilometri pe secundă/19.400 kilometri pe oră, Mach 15 (un Mach = raportul dintre viteza unui obiect într-un fluid şi viteza sunetului în mediul respectiv). Un test real a reprezentat singura modalitate de a determina dacă avionul va mai rămâne în zbor la viteze mari, dacă suportă temperaturile extreme, precum şi sistemele de navigaţie ce îi vor controla traiectoria, având în vedere că se deplasează cu aproximativ 7 kilometri pe secundă. Proiectul avionului şi modelul său de zbor au fost optimizate după o încercare de zbor nereuşită, în aprilie 2010. La nouă minute de la declanşarea misiunii, când se reuşise un zbor de 139 de secunde la Mach 22 (7,5 kilometri pe secundă/27.000 kilometri la oră), cercetătorii au pierdut contactul cu HTV-2.  Computerul de la bord a detectat o anomalie şi a ordonat ca avionul să se prăbuşească în ocean din motive de securitate.

Scopul testului a fost de a valida ipotezele curente şi creşterea gradului de înţelegere tehnică a regimului de zbor hipersonic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-04-07

Mai multe imagini:
VIDEO animat. Cel mai rapid avion din istorie
zoom
VIDEO animat. Cel mai rapid avion din istorie
zoom
VIDEO animat. Cel mai rapid avion din istorie
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...