2017-01-23 06:31


Armata turcă este decimată de arestări sonore

 |  14:41
Armata turcă este decimată de arestări sonore

Un fost şef al armatei turce, generalul Ilker Basbug, a fost plasat după gratii vineri, fiind acuzat că a condus o organizaţie teroristă şi a complotat pentru a înlătura de la putere guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan, devenind astfel ofiţerul de cel mai înalt rang din istroia republicii care este adus în faţa justiţiei în cadrul unei serii de investigaţii în legătură cu presupuse comploturi antiguvernamentale.Zeci de ofiţeri superiori au fost închişi în ultimii ani ca parte a investigaţiilor legate de presupuse comploturi împotriva guvernului Erdogan.

Generalul Basbug a fost arestat după ce a fost audiat şapte ore de către procurorii care anchetează alegaţiile potrivit cărora armata ar fi creat zeci de site-uri web având drept scop discreditarea guvernului turc, de sorginte islamistă, aflat la putere din 2009.

Se spune că unii dintre suspecţi, deja inculpaţi în acest dosar, inclusiv generali şi amirali, ar fi acţionat la comandă. Basbug, care s-a retras în august 2010, se afla la conducerea armatei în acea vreme.

Armata turcă, care se consideră a fi gardianul secularismului, a efectuat trei lovituri de stat - în 1960, 1971 şi 1980. Plasarea după gratii a unui fost şef al armatei - de neimaginat în urmă cu câţiva ani - survine după ce guvernul, care a câştigat alegerile de trei ori la rând, a redus brusc influenţa politică a armatei. A doua ca mărime din alianţa NATO, după Statele Unite ale Americii, armata Turciei are o istorie tensionată cu premierul Erdogan. Partidul de guvernământ AK este considerat un succesor al Partidului Bunăstării, un partid islamist care a condus un guvern între 1996-1997 şi a fost nevoit să demisioneze ca urmare a unei campanii conduse de armată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-13

TAGURI: general Ilker Basbug, arestari, Turcia, armata, Recep Erdogan, complotComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image