2017-01-23 00:41


Armele vor fi controlate doar de puterea gândului

 |  21:00
Armele vor fi controlate doar de puterea gândului

Un raport elaborat de academia ştiinţifică britanică Royal Society, afirmă că, în viitor, progresele neuroştiinţei nu se vor aplica doar în medicină, ci şi în domeniul militar. Specialiştii suţin că, în curând, soldaţii vor putea controla armele folosindu-se doar de puterea gândului. Nu, nu asistăm la un film SF. Asistăm la evoluţii pentru care guvrenele trebuie să fie pregătite din punct de vedere etic şi juridic.

Aplicaţiile din domeniul militar vor urmări două obiective principale: îmbunătăţirea performanţelor proprii şi diminuarea performanţelor inamicului. Astfel, la recrutare, soldaţii vor fi supuşi unor teste cerebrale, urmând ca în timpul serviciului să participe la sesiuni de stimulare transcraniană care le va permite să înveţe mult mai rapid. Stimularea transcraniană înseamnă trimiterea unui şoc electric slab prin craniu pentru a creşte performanţa, studii care s-au dovedit a fi eficiente. Aplicaţia a fost folosită deja pentru a îmbunătăţi viteza cu care soldaţii americani detectează bombele improvizate, lunetiştii şi alte ţinte care reprezintă pericol. „Soldaţii care au beneficiat de stimulare transcraniană au învăţat de două ori mai repede decât soldaţii care nu au luat parte la acest program. Am fost şocat să observ această diferenţă imensă între cele două grupuri”, a afirmat Vince Clark, un specialist în neurologie cognitivă de la Universitatea New Mexico.

BMI - brain-machine interfaces

Pe baza evoluţiei neuroştiinţei, cercetătorii se aşteaptă şi ca soldaţii să controleze armele doar cu ajutorul gândului, prin intermediul interfeţelor creier-maşină (BMI - brain-machine interfaces). Creierul poate controla o armă mult mai rapid decât un deget care apasă pe un declanşator, aşteptând semnalul de la creier.  „Deoarece creierul uman poate procesa imaginile, precum ţintele, mult mai rapid decât îşi dă seama în mod conştient individul, o armă controlată cu ajutorul unei interfeţe neuronale va oferi avantaje considerabile în ceea ce priveşte viteza şi acurateţea în comparaţie cu alte sisteme de control al armelor”, potrivit raportului. În acest moment există o dilemă legată de linia dintre responsabilitatea individuală şi cea de funcţionare a maşinii. Cine este vinovat în cazul unui eşec al unei operaţiuni? Individul sau BMI?

În viitorul apropiat vor fi concepute şi numeroase medicamente speciale cu diferite scopuri: îmbunătăţirea gândirii, adormirea trupelor inamice şi chiar medicamente care să stimuleze soldaţii capturaţi să dezvăluie secretele pe care le deţin. Cercetătorii au avertizat oficialii să fie pregătiţi pentru dubla calitate a neuroştiinţei: cea de a face bine umanităţii şi cea de a face rău.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-18

TAGURI: Royal Society , BMI, puterea gândului, arme, control, soldaţi, viitor, performanţă, neuroştiinţăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image