2017-01-17 23:36

POLITICA


Aroganţa ţărilor bogate din UE distruge statele mai sărace

 |  16:33
Aroganţa ţărilor bogate din UE distruge statele mai sărace

Recesiunea globală face să fim într-un război economic. În Europa, Germania este împotriva Greciei, Grecia împotriva tuturor, Marea Britanie împotriva Europei. Conflictul este între austeritate şi creştere. Este oficial. Economia Greciei a intrat în colaps. Cifrele publicate marţi arată că în 2011 economia s-a contractat cu 7%. Ce se va întâmpla în Europa?

Pentru mulţi analişti, soluţia la criza din zona euro ar însemna un proces de redresare a dezechilibrului între Germania şi ţările nordice, pe de o parte, şi ţările de la periferia zonei euro, pe de altă parte. Germania trebuie să uite de planurile proprii de austeritate şi să folosească o parte din averea sa pentru a aduce investiţii şi creştere economică partenerilor săi din zona euro. Deşi ţările europene au multe interese comune, printre care şi o piaţă unică, se deosebesc privind aspecte-cheie. Europa Centrală, ţările baltice şi alte membre mai recente ale UE sunt mult mai sărace decât ţările din Europa de Vest. Cele mai bogate şi mai stabilizate membre ale UE tind să fie preocupate de redistribuirea bogăţiei şi protejarea privilegiilor lor sociale, în timp ce noile state membre sunt în primul rând preocupate de creşterea economică şi crearea bogăţiei, scrie „Wall Street Journal”. Povara de reglementare care emană de la Bruxelles este, prin urmare, de interes special pentru membrii mai noi ai UE. Puterea blocului de vot franco-german în Parlamentul European, de exemplu, asigură că multe acte normative referitoare la mediu, sănătate, siguranţa şi piaţa forţei de muncă sunt ferecate în funcţie de interesele şi standardele Europei occidentale. Aceste reglementări sunt de multe ori nepotrivite pentru nivelurile de dezvoltare economică est-europene ducând la pierderea de locuri de muncă şi reducerea nivelului de trai în ţările din Est.

UE se confruntă cu o criză de legitimitate. În numele solidarităţii, europenilor li se cere să subvenţioneze un comportament iresponsabil, cu încălcarea necugetată a tratatelor UE. Pentru a evita o prăbuşire totală, oficialii simandicoşi de la Bruxelles trebuie să recunoască faptul că o abordare de tipul soluţiei unice pentru toate situaţiile în Europa nu mai este sustenabilă, scrie „Wall Street Journal”.

O retragere a Greciei din zona euro nu va face decât să adeverească ceea ce un număr tot mai mare de europeni de rând înţeleg: că proiectul european a mers prea departe şi prea repede, că există modalităţi mai bune de a realiza integrarea şi că ar putea fi necesar să se repatrieze unele puteri de la Bruxelles înapoi la statele membre. A urma orbeşte actualul drum nu înseamnă solidaritate, ci aroganţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-28

TAGURI: UE, criză, război economic, dezechilibre, solidaritate, limite, sărăcie, bogăţie, Germnaia, GreciaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image