2018-12-12 21:28


Asasini pe urmele trădătorului de rang înalt al reţelei de spioni ruşi anihilată în SUA

 |  18:57
Asasini pe urmele trădătorului de rang înalt al reţelei de spioni ruşi anihilată în SUA

Reţeauade agenţi ruşi anihilată, în iunie, în Statele Unite a fost livrată serviciiloramericane de un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii dela Moscova, a anunţat joi cotidianul Kommersant, care afirmă că a identificattrădătorul. Cazul a declanşat o adevăratăanchetă intrenă în SRV, mai ales că în acest dosar figurează "mai mulţimembri activi şi în retragere din cadrul SVR".

Potrivitcotidianului, care citează surse sub acoperirea anonimatului din cadrulserviciilor secrete, trădătorul a fost identificat în persoana coloneluluiScherbakov, al cărui prenume Kommersant nu îl precizează, un reprezentant alSVR, serviciul de informaţii externe. Scherbakov a "activat mult timp încadrul SVR ca şef al departamentului american din cadrul serviciului, lucrândcu agenţii ilegali". El era, deci, superiorul celor zece agenţi arestaţi,în iunie, în Statele Unite, care au fost predaţi Moscovei într-un schimb dedeţinuţi, în cadrul unei operaţiuni demne de Războiul Rece. Kommersant susţinecă Scherbakov a părăsit Rusia cu trei zile înainte de vizită, în iunie, apreşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în Statele Unite.

Publicaţiaîşi exprimă surprinderea că serviciile ruse nu au suspectat nimic legat defaptul că fiica acestuia trăia în Statele Unite. Fiul acestuia, care lucra încadrul serviciilor ruse de luptă contra traficului de droguri, a părăsit, deasemenea, ţara, cu puţin timp înainte.

Îniulie, premierul Vladimir Putin, fost agent al serviciilor de informaţiiexterne din cadrul KGB, a indicat în mod clar implicarea serviciilor ruseîntr-o acţiune de "înaltă trădare". "Trădătorii ajungîntotdeauna rău", adăuga el, făcând o aluzie voalată la tradiţia derăzbunare a serviciilor secrete împotriva transfugilor lor.

Potrivitunei surse a publicaţiei, în acest dosar "Ştim cine este şi unde este. Atrădat fie pentru bani, fie pentru că a fost încolţit cu ceva", a declarat,pentru cotidian, un membru al administraţiei de la Kremlin.

"Nutrebuie să aveţi nici o îndoială: un Mercader a fost, deja, pus pe urmelesale", a declarat acesta, citând numele unui agent spaniol din cadrul NKVD(strămoşul KGB), care a fost însărcinat de Moscova cu asasinarea lideruluibolşevic Leon Troţki, în 1940, în Mexic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638948-11-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Cutremur în judeţul Vrancea Acum 8 ore | (0)
Eveniment


loading...