2018-11-17 00:31


Atac la Cioloș și Iohannis. Dragnea și Tăriceanu întreabă unde sunt banii

 |  21:01
Atac la Cioloș și Iohannis. Dragnea și Tăriceanu întreabă unde sunt banii

Premierul Dacian Cioloş a explicat marţi dimineaţa într-un interviu acordat Adevărul că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, ceea ce înseamnă că se va ajunge fie la creşterea deficitului, ceea ce ar fi „catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investiţiilor. „Am făcut şi noi eforturi anul acesta, dar am vrut să facem măriri de salarii cu cap, gândite, măriri de salarii care să rezolve şi probleme de disfuncţionalităţi de tratament între diferite categorii din acelaşi sector, dar şi care să ducă treptat, treptat, la o creştere a veniturilor durabilă”, a spus Cioloș, potrivit Mediafax.

În replică, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au atacat marţi Guvernul pe motiv că se opune creşterii salariilor deşi creşterea economică prognozată e una dintre cele mai mari din UE.

''Trăim într-un paradox pe care dl. Cioloş nu vrea să-l explice. România are anul acesta o creştere economică prognozată de 6% din PIB, probabil cea mai înaltă din Europa. Întrebarea pe care eu o adresez dlui Cioloş este următoarea, pe care o pun toţi românii: unde sunt banii? (...) Unde este creşterea economică? Văd, din partea guvernului, numai că se plâng, că fac planuri. Văd că imaginează tot felul de analize. Să ştiţi că oamenii s-au săturat de lucrurile astea. Vor soluţii'', a declarat la Senat Călin Popescu Tăriceanu.

La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat marţi pe preşedintele Klaus Iohannis că se laudă cu creşterea economică făcută posibilă de guvernarea PSD.

''Klaus Iohannis s-a lăudat într-un discurs de astăzi dimineaţă cu creşterea economică făcută posibilă de guvernarea PSD. Cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeana, ne spune. Şi atunci, domnule Preşedinte, de ce vă opuneţi, împreună cu guvernul tehnocrat, creşterii salariilor din educaţie şi sănătate cu 15%? Vreau să vă garantez ceva: vom susţine creşterea salariilor în Parlament şi o vom pune în aplicare la guvernare, pentru că aşa aducem creşterea economică în buzunarul românilor'', a scris Dragnea pe Facebook.

Reacţia sa a venit după ce Iohannis a declarat că în prezent, indicatorii macroeconomici sunt favorabili, iar România este în topul creşterii economice în Uniunea Europeană, cu un plus de 5,2% din PIB în primul semestru al anului 2016.

Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat marți că PSD vinde iluzii categoriilor de persoane care nu o duc bine în România, știind că majorările salariale prevăzute de amendamentele la Ordonanța 20/2016 nu pot fi aplicate, ceea ce este "o crimă politică și un cinism fără margini”.

Ea a arătat că impactul bugetar este unul foarte mare, sunt "hibe" din punctul de vedere al aspectului constituțional, pentru că sunt încălcate legi prin aceste majorări, și este încălcat și principiului bicameralismului. „Dar, mai presus de toate, nu aspectele de procedură mă îngrijorează, ci mă îngrijorează ideea de stabilitate și de responsabilitate”, a spus Gorghiu.

Liderul PNL a spus că Liviu Dragnea a avut trei ani de guvernare să impună modificări în grilele salariale, dar nu a făcut-o și "nu a avut durere nici în vârful de păr, nu l-a interesat nici de salarii, nici de majorări salariale”.

Majorările salariale din OUG 20 aprobate în comisii

Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat marţi raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016 prin care se acordă mai multe majorări salariale în sănătate şi educaţie, adăugând noi categorii de beneficiari, informează Mediafax. Și Comisia Juridică şi-a însuşit până la urmă raportul asupra legii, dar reprezentanții PNL au acuzat faptul că se încalcă Regulamentul pentru nu a fost respectat termenul prevăzut pentru consultarea raportului şi nici nu s-a discutat pe fond. Comisia juridică a respins propunerea PNL de a discuta fiecare amendament al raportului şi au decis să îşi însuşească raportul comun întocmit cu mai puţin de o oră în urmă de comisiile reunite de muncă şi de buget. Legea de adoptare a OUG 20 ar urma să fie dezbătută și votată în plen luni, la ora 17.30.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, s-a declarat satisfăcut că deputaţii din comisiile de specialitate au votat în totalitate amendamentele Federaţiei Sanitas. El a subliniat că greva din sănătate va fi reluată dacă legea nu va fi votată luni de plen în forma agreată în cadrul şedinţei comisiilor reunite.

La Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au fost prezenţi doar deputaţi PSD, ALDE şi ai minorităţilor. Aceștia au decis includerea mai multor categorii de personal din educaţie şi sănătate printre cei ce primesc majorări şi sporuri salariale, la şedinţa în care au fost dezbătută legea pentru adoptarea OUG 20.

Astfel, în sistemul gradaţiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, şi personalul de predare şi cercetare din universităţi, cel auxiliar din învăţământ şi asimilat acestuia, în care este inclus şi personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, în urma unui amendament propus de preşedintele Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater", Anton Hadăr.

Secretarul de stat Iolanda Stăniloiu, care l-a reprezentat pe ministrul Pâslaru, a cerut să se prezinte sursa de finanţare, ceea ce a stârnit indignarea susţinătorilor amendamentului care au spus că finanţare se va face ''de la bugetul de stat'' şi că oamenii nu trebuie să fie ţinuţi ''la un nivel de zece clase''.

Comisiile reunite au decis şi ca majorarea salarială de 15% să se aplice şi personalului din inspectoratele şcolare, fiind inclus personalul administrativ.

Totodată, deputaţii au votat un alt amendament prin care cercetătorii sunt asimilaţi din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din învăţământ vor fi trecuţi în categoria personalului didactic auxiliar, cu drepturile aferente.

La funcţiile de conducere în didactic auxiliar au fost eliminate restricţiile de ocupare, putând fi ocupate atât de informaticieni, cât şi de ingineri şi de alte categorii.

Deputaţii au făcut şi corecţii la grile, fiind corelate categorii salariale de personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat inechităţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-01

TAGURI: atac, dacian ciolos, liviu dragnea, bani
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
02 Noi 2016

Tariceanu sa intrebe unde sunt banii din vanzarea BCR. Puscariasul dradnea sa intrebe unde sunt banii care i-a furat inpreuna cu plagiatorul corupt. Si pe ce bani si-a facut el casa pe doua strazi.
DARIUS
02 Noi 2016

Dar bani pentru pensii speciale de unde sunt?terminati cu pensiile speciale si cu hoția si aveti bani.
GELU
02 Noi 2016

Cum unde sunt banii....în salariile nesimțite ale președintelui și a clicii lui.a miniștrilor perfomantii si a guvernului.....în avionul ce este urgenta nr 1 a tarii...atât de necesar parvenitului nr 1 al țării....
GELU
02 Noi 2016

anonimule ....te ai uitat în oglindă înainte de a scrie....sunt convins că ești o slugă scârboasă ce linge blide
Random imageUltimele stiri


loading...