2017-01-19 23:42

POLITICA


Atacurile de la Londra din 2005, ultimul succes al teroristului Bin Laden

 |  17:45
Atacurile de la Londra din 2005, ultimul succes al teroristului Bin Laden
Osama bin Laden a avut cunoştinţă de atacurileteroriste ale reţelei al-Qaida asupra reţelei de transport din Londra, în datade 7 iulie 2005, însă aceasta a fost ultima operaţiune reuşită în care liderulreţelei teroriste a jucat un rol activ. Concluziile au fost formulate de experţiguvernamentali ai Statelor Unite, în urma dovezilor pe care le-au extras din adăpostuldin Pakistan în care acesta a fost găsit şi lichidat, în oraşul Abbotabad.

Bin Laden a mai fostimplicat şi în tentativele eşuate de detonare a unor bombe la bordul unorzboruri transatlantice, în 2006. „Osama Bin Laden era foarte atent la detalii.Avem toate motivele să credem că avea la cunoştinţă principalele planuri aleal-Qaida, inclusiv tentativa din 2006 şi atacurile de la Londra din 7.07.2005”,au afirmat surse oficiale pentru agenţia Reuters. Experţii americani şi-aumotivat afirmaţiile mai degrabă în urma unor analize decât pe baza unor dovezisolide. Au existat totuşi materiale sustrase din adăpostul în care liderulterorist a fost ucis de trupele americane la începutul lunii mai care auatestat că Bin Laden era în strânsă legătură cu militanţii islamişti care auorganizat atacurile teroriste, în 2005 şi în 2006. Pe 7 iulie 2005, patruterorişti au ucis 52 de persoane şi au rănit alte câteva sute după ce audetonat explozibili la trei staţii de metrou şi într-un autobuz din Londra.

Cercetările experţiloramericani au relevat faptul că, în ciuda izolării aparente în care Bin Laden şiapropiaţii săi se aflau în casa din Abbotabad în care au trăit în ultimii ani,acesta a reuşit să ţină legătura cu majoritatea militanţilor implicaţi înactele de terorism. Liderul celulei teroriste care a organizat atacurile de laLondra, din 2005, Mohammad Sidique Khan, a călătorit chiar în Pakistan înaintede atacuri, pentru a fi supus unor antrenamente specifice de către liderii al-Qaida. Oficialii guvernamentali ai SUA au afirmat că sunt ferm convinşi că, înacea perioadă, Bin Laden şi Khan au pus la punct detalii privitoare la desfăşurareaactelor teroriste. De când fostul lider al reţelei teroriste al-Qaida a fostucis, tot mai multe dovezi privind implicarea sa în mai multe tentative de atacuriasupra unor ţinte din Occident au ieşit la suprafaţă. Ultimele indicii susţin căBin Laden a încercat să orchestreze mai multe atacuri în ţările din UniuneaEuropeană, anul trecut. Planurile sale au fost dejucate de autorităţi, care auintrodus măsuri înăsprite de control, în special în aeroporturi şi la reţelelede transport din marile oraşe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri