2017-01-17 19:38

POLITICA


Atena, în flăcări. Grecia vinde tot!

 |  17:10
Atena, în flăcări. Grecia vinde tot!
Sindicatele din Greciaau început o grevă generală de 48 de ore, după ce premierul elen GiorgiosPapandreou a cerut Parlamentului să susţină un nou pachet de măsuri deausteritate. Pachetul de austeritate şi legea de implementare trebuie adoptateprin voturi separate, astăzi şi joi. Unii manifestanţi au anunţat că vorîncercuisediul legislativuluipentru a împiedica parlamentarii săintre. Populaţia a ieşit în stradă pentru a demonstra ceea ce spun sondajele - că elenii nu vor săaccepte cele mai noi măsuri de austeritate.

Sondajele de opinie sugerează că între70 şi 80% din poporul grec se opun planului de austeritate. Sindicatele sunt nemulţumite că programul guvernamental de austeritateprevede taxe pentru cei care au salariul minim pe economie, după luni în careveniturile au fost reduse şi în care rata şomajului a ajuns la peste 16%. „Acestemăsuri sunt un masacru al drepturilor muncitorilor. Va fi cu adevărat un iadpentru muncitori. Greva trebuie să blocheze totul”, a declarat parlamentarulcomunist Thanassis Pafilis. Pe lângă sindicate, „indignaţii”, o mişcare derezistenţă populară ce se doreşte a fi în afara partidelor politice şi asindicatelor, au prevăzut adunări importante în Piaţa Syntagma, unde se aflăsediul legislativului, pe care doresc să-l încercuiască în mod simbolic pentrua împiedica votul. 5.000 de poliţişti au fost desfăşuraţiîn zonă.

Măsurile de austeritate au rolul de a asigura vărsareaunei noi tranşe a ajutorului financiar acordat Greciei de zona euro şi FMI,fără de care statul elen s-ar găsi în faţa riscului falimentului în iulie. Dacăplanul guvernului grec va fi adoptat, Uniunea Europeană şi FMI vor deblocaultimele 12 miliarde de dolari din împrumutul de salvare de 110 miliarde alocatGreciei. De asemenea, oficialii europeni ar urma să finalizeze detaliile unuial doilea pachet de salvare, evaluat la circa 120 miliarde de euro, ce vizeazăsă ajute Grecia să îşi plătească datoriile până la sfârşitul lui 2014. Însă oînfrângere a guvernului săptămâna aceasta ar afecta întreaga zonăeuro,iar Grecia riscă să devină primul stat membru intrat în faliment. Rezultateledezbaterii sunt incerte, în condiţiile în care Papandreou se confruntă cuopoziţie inclusiv în formaţiunea sa PASOK, după ce doi parlamentari auameninţat că ar putea vota împotriva proiectului. Formaţiunea are o majoritateprecară în legislativ,cu 155 de mandate din totalul de 300.

Lista privatizărilor

Pentrua ajuta la ieşierea din criza datoriilor, guvernul grec a venit cu o modalitatede a ridica nişte bani pe sistemul: „Vindemtotul, de la avioane şi trenuri, până la terenuri de-a lungul coasteigreceşti”. Pe lista privatizărilor stau regiilede apă, porturile Pireu şi Salonic (Thessaloniki), o pistă de curse de cai dinAtena, banca poştei, un cazinou, căile ferate, avioane Airbus, o loterie de stat, mai multe porturi,companii de minereu, electricitate şi gaze, un operator detelecomunicaţii, acţiuni la bănci, sute de kilometri de drumuri, un aeroportdefunct, locaţii vechi olimpice şi mii de hectare de teren. O companie umbrelă pentru cele mai multe bunuriimobiliare ale guvernului Greciei estima numărul acestora la aproximativ 70.000de proprietăţi. Acestea includ plaje, terenuri, clădiri guvernamentale, căileferate etc. Cu câţiva ani în urmă, un think-tank socialist a estimat valoareaportofoliului la 300 miliarde de euro.

Privatizărilenu au fost ceea ce Grecia a avut în vedere atunci când aceasta a începutdiscuţiile cu alte ţări din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional pentru oa doua tranşă de bani. Din aceste vânzări, salvatorii speră că vor ridica50 miliarde de euro până în 2015. Fiecare euro din aceaste privatizări este uneuro pe care Germania şi alte ţări nu au nevoie să îl împrumute, spun analiştii. Dar găsirea cumpărătorilor vaîntâmpina mai multe obstacole, inclusiv sindicatele ostile la vânzareacompaniilor deţinute de stat, cetăţenii care se opun procesului de privatizarea terenurilor deţinute de stat şi un labirint birocratic, care a dejucatîncercările unor dezvoltatori de a veni în zonă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image