2017-01-23 00:34


Atentatele de la Oslo au fost planificate timp de mai mulţi ani. VEZI VIDEO

 |  17:39
Atentatele de la Oslo au fost planificate timp de mai mulţi ani. VEZI VIDEO

Oţară întreagă este în şoc după ce a experimentat primul atac terorist dinistoria sa. Norvegienii îi plâng pe cei cel puţin 92 de morţi, în timp ceprincipalul suspect, Anders Behring Breivik, este interogat de poliţie,informează BBC.

Autorul ataculuiarmat de pe insula Utoeya a recunoscut că a deschis focul asupra tinerilormembri ai Partidului Laburist, aflaţi într-o tabără de vară, precum şi că aplanificat explozia din cartierul guvernamental din Oslo. Şeful poliţiei dincapitala norvegiană a precizat că Breivik nu îşi asumă nici o vină pentrumorţile pe care le-a provocat. Teroristul norvegian şi-a planificat de maimulţi ani atacurile, cu câteva ore înainte de producerea acestora el postând undocument de 1.500 de pagini pe internet, precum şi un film de 12 minute pesite-ul YouTube, intitulat „Cavalerul Templier 2083”.

„Unrău necesar”

Imediat după ce a fost arestat,Breivik a admis că este autorul exploziei din capitală, precum şi cel care aorganizat atacul armat de pe insula Utoeya. El le-a spus poliţiştilor că aacţionat singur, însă autorităţile investighează dacă atacatorul a avut unulsau mai mulţi complici. Teroristul a putut fabrica cu uşurinţă bomba pe care adetonat-o în Oslo, după ce a achiziţionat o cantitate importantă defertilizator, printr-o companie agricolă pe care o deţinea. Avocatul acestuia,Geir Lippeestad, a declarat pentru presa norvegiană că, în opinia clientuluisău, „a considerat îngrozitoare comiterea acestor acte, însă în mintea sa eleau fost necesare”. Acesta a mai adăugat că atacurile au fost planificate de maimultă vreme, dovadă fiind un document postat online, precum şi un clip antimusulmanapărut pe YouTube, în care Breivik apare într-un colaj de poze îmbrăcat înveşminte masonice, uniformă militară şi costum de scafandru ţinând o armăautomată în mână. Atât documentul, cât şi filmul postate online, reprezintă ocritică la adresa multiculturalismului şi în special la adresa islamismului şifac trimiteri către Cavalerii Templieri - o organizaţie medievală creştinăimplicată în Cruciade şi deseori invocată de susţinătorii supremaţiei „raseialbe”. În textul care însoţeşte videoclipul, sunt detaliate planurile pentruatacuri. Bărbatul scrie că se va costuma ca un poliţist, adăugând că va fifenomenal, iar oamenii vor rămâne uimiţi. Pagina sa de Facebook, acum închisă,cita filosofi precum Machiavelli, Kant şi John Stuart Mill. Într-un documentataşat, considerat un manifest, el descrie cum se fac arme din fertilizatori,dar şi cum să procuri legal în cantităţi mari aceste sunstanţe creând ocompanie agricolă. În manifest mai sunt descrise şi experimentele sale cuexplozibili, precum şi primul său test de detonare a unei bombe, care i-areuşit, pe 13 iunie, într-o zonă izolată. ”Există situaţii în care cruzimeaeste necesară, iar refuzul de a aplica cruzimea necesară este o trădare aoamenilor pe care vrei să îi protejezi”, mai afirma norvegianul în document.

Scenede groază

Martorii care au supravieţuit ataculuide pe insula Utoeya au descris scene de groază, care au şocat o întreagănaţiune. Relatările spun că un bărbat înalt, blond, îmbrăcat în poliţist, acerut celor aflaţi pe insulă să se adune pentru a le comunica informaţii despreexplozia din capitală. Apoi, a început să tragă la întâmplare. În timp ce uniiau fost împuşcaţi când încercau să fugă spre mal, pentru a sări în apă, alţiis-au ascuns în celelalte clădiri de pe insulă. Teroarea a durat circa 45 deminute, până când elicoptere ale poliţiei au ajuns deasupra insulei. După alte45 de minute, atacatorul a fost înconjurat de forţele de ordine şi s-a predat.Asupra sa au fost găsite două arme, dintre care o puşcă automată.

Cel puţin 85 depersoane au fost ucise în urma atacului armat de pe insula Utoeya, în timp cealte şapte persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor din apropiereasediului Guvernului. Bilanţul total al victimelor ar putea creşte considerabil,ţinând cont că autorităţile căutau duminică alte patru persoane date dispărute,despre care se crede că s-au înecat în apele care înconjoară insula, iar înclădirile afectate de explozie ar mai putea fi găsite cadavre, deoareceechipele de intervenţie nu au putut interveni din cauza instabilităţiistructurilor de rezistenţă ale acestora.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-06-24

Mai multe imagini:
Atentatele de la Oslo au fost planificate timp de mai mulţi ani. VEZI VIDEO
zoom
Atentatele de la Oslo au fost planificate timp de mai mulţi ani. VEZI VIDEO
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image