2017-01-20 10:09

POLITICA


Au pătat onoarea partidului. Reformatorii PDL îi vor demişi pe Păsat şi pe Iacob-Ridzi

 |  20:02
Au pătat onoarea partidului. Reformatorii PDL îi vor demişi pe Păsat şi pe Iacob-Ridzi
Membriiaripii reformatoare a PDL au cerut ieri demisia din Parlament a colegilor săicare au probleme cu justiţia, Dan Păsat şi Monica Iacob-Ridzi. Ei consideră căaceasta este ultima soluţie pentru “spălarea ruşinii partidului” care i-aapărat pe cei doi în Parlament împiedicând ridicarea imunităţii lorparlamentare.

Maimulţi dintre reformatorii democrat-liberali printre care Monica Macovei,Roberta Anastase, Elena Udrea şi Cezar Preda au solicitat celor doi deputaţiPDL Monica Iacob-Ridzi şi Dan Păsat care au dosare la DNA să nu se mai ascundăîn spatele imunităţii, să părăsească Parlamentul şi să-i lase pe procuroriianticorupţie să-i cerceteze ca pe oamenii simpli. Preşedintele Camerei Deputaţilor, RobertaAnastase, a declarat pentru “Puterea” că la prima şedinţă a Biroului PermanentNaţional al PDL şi în următoarea şedinţă de grup a deputaţilordemocrat-liberali se va discuta acest subiect, dar singurul lucru pe care poatesă-l facă partidul este să le recomande celor doi să-şi dea demisia. “Probabilcă acest lucru se va întâmpla, iar conducerea partidului le va recomanda celordoi colegi să-şi dea demisia. Demisia este un act unilateral şi este decizialor. Nu-i putem obliga. Ieri puteam noisă decidem în privinţa lui Dan Păsat, cel puţin, dar acest lucru nu s-a întâmplat şi asta estefoarte grav”, a mai arătat Anastase. Europarlamentarul PDL Monica Macovei ascris pe blogul său că Dan Păsat artrebui să-şi dea demisia din Parlament şi, mai mult, PDL să-i solicite acestlucru. Macovei a adăugat că Regulamentele Parlamentului trebuie modificate, astfelîncât să se introducă votul public, la vedere, în cazurile de ridicare aimunităţii parlamentare. Fostul ministru al justiţiei a avut o reacţie similarăşi în cazul votului în dosarul Monica Iacob-Ridzi. Eaapropus atunciexcluderea Monicăi Iacob-Ridzi din PDL sau reluarea votului. VicepreşedintelePDL, Cezar Preda, a cerut ca ambii colegi ai săi cu probleme să-şi dea demisiadin Parlament pentru a repara “greşeala” făcută de deputaţi care nu au asiguratnumărul necesar de voturi pentru aprobarea solicitărilor DNA.

Udreapregăteşte modificări în Regulament

Ministrulturismului, Elena Udrea, a scris şi ea pe blogul său că cea mai bună variantăpentru partid şi pentru Dan Păsat este demisia acestuia. Ea a declaratulterior, pentru realitatea.net, că PDL Bucureşti va propune modificarea Statutuluipartidului, astfel încât membrii aflaţi în situaţia începerii urmăririi penalesă fie suspendaţi. Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, a spus la rândul ei căliderii partidului iau în calcul suspendarea sau demiterea din PDL a lui Dan Păsat,iar acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în cazul Monicăi Iacob-Ridzi. Şi TraianBăsescu i-a săpunit bine pe democrat-liberali după votul de marţi din plenulCamerei Deputaţilor. El a spus marţi seară la TVR că a resimţit o “atitudine dedispreţ” din partea PDL faţă derugămintea sa în rezolvarea cazului Păsat, că nu mai aşteaptă nimic de lademocrat-liberali şi nici nu-l mai interesează ce face Coaliţia din punct devedere politic. “Am luat notă şi de lipsa de apetit a conducerii partidului dea-i mobiliza să fie prezenţi, şi de lipsa de apetit a şefilor de grupuri de a-imobiliza să fie prezenţi, şi de lipsa de apetit a şefului de grup de a negociacu celelalte partide din alianţă un vot corect. Ştiu că nu mai pot aveasperanţe să-i rog prea multe lucruri”, a afirmat şeful statului. Şifaţăde Coaliţie Traian Băsescu şi-a exprimat dezamăgirea. “Când am văzut cât rău aputut să facă Coaliţia ţării, pentru că ştiu care va fi efectul (n.r. - votuluipe cazul Păsat) în raportul de ţară, pur şi simplu pentru mine nici nu maicontează dacă vor avea sau nu un protocol. Nu mă interesează ce fac. Să ducăacordul cu Fondul înainte, iar politic e treaba lor”, a spus el. Băsescu a maiarătat că s-a săturat să tot facă apel la Parlament: “Atenţie, avem probleme”,iar ei s-o trateze ca pe-o chestiune facultativă. “Are preşedintele o treabă,vrea el să ne pună să aprobăm noi dosarul lui Păsat. Las’ că ştim noi ce avemde făcut, noi, marii bărbaţi politici ai PDL”, a mai spus Băsescu.

Baconschi se vede prim-vicepreşedinte PDL

Cel care eraprivit la un moment dat ca viitorul preşedinte al PDL, şi el membru al aripiireformiste, Teodor Baconschi, s-a autopropus pentru o funcţie importantă înviitoarea conducere a partidului. “Cred că ar trebui să fiu unul dintre prim-vicepreşedinţiiechipei naţionale de conducere, ca să avem argument pentru a recredibilizapartidul în forţă. Vreau reforma acestui partid, pentru că e singura modalitatede a-l pune pe o pantă în creştere, nu pe una de descreştere şi, în acelaşitimp, cred că asta aşteaptă clasa de mijloc pe care un partid popular trebuiesă o reprezinte”, a mai spus el. Ministrul de externe speră ca prin susţinereaElenei Udrea să fie trecut pe lista de patru prim-vicepreşedinţi a unuia dintrecandidaţii la preşedinţia PDL. Alături de acesta ar mai putrea fi cooptaţiMonica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image