2017-01-20 08:04

POLITICA


Au pus modificarea hărţii în cui. Negocierile privind reorganizarea administrativă, amânate până la toamnă

 |  19:09
Au pus modificarea hărţii în cui. Negocierile privind reorganizarea administrativă, amânate până la toamnă

Reorganizareateritorială se amână până la toamnă. Coaliţia de guvernare a luat aceastădecizie luni, după ce UDMR nu a fost de accord cu variantele de regiuni propusede PDL şi Traian Băsescu. Reamintim că propunerile PDL fuseseră iniţial opt judeţe mari, iarulterior opt regiuni, plus Harghita şi Covasna ca judeţe separate.

Coaliţia de guvernarea decis luni amânarea până la toamnă a discuţiilor pe tema reorganizăriiadministrative. Motivul îl constituie refuzul UDMR a variantelor de regiunipropuse de PDL şi de Traian Băsescu. Subiectul nu va fi îngheţat de coaliţie,ci va fi discutat în cadrul unei comisii nou înfiinţate din care vor face partemembri ai partidelor din arcul guvernamental. În plus, liderii Guvernului şi aiPDL au anunţat că până la toamnă se va face reorganizarea deconcentratelor pe formaactualelor regiuni de dezvoltare. „S-a decisînfiinţarea unei comisii care să găsească formula, astfel încât să avem omajoritate în Parlament ca să treacă un astfel de proiect. Până una-alta vorbimdespre descentralizare la nivel local”, a declarat luni Roberta Anastase,prim-vicepreşedintă PDL şi totodată preşedintă a Camerei Deputaţilor. Marţi,fiecare partid din coaliţie îşi va desemna reprezentanţii în această comisie,mai susţine Anastase.

Începedescentralizarea

Chiar dacă nu aureuşit să se pună în acord în ceea ce priveşte numărul şi forma judeţelor, PDL,UDMR şi celelalte formaţiuni din coaliţie au decis să înceapă descentralizareaaparatului administraiv. Astfel, până în toamnă, partidele guvernamentale anunţăcă deconcentratele vor fi reorganizate după forma celor opt regiuni dedezvoltare câte sunt în prezent. „Nu mai etimp până la 1 iulie să cădem de acord şi asupra modului în care se facereorganizarea administrativă, aşa că vom continua discuţiile pentru a aveaacest acord politic, urmând ca până atunci să facem reorganizareadeconcentratelor pe forma regiunilor”, a declarat Elena Udrea, ministruldezvoltării regionale. Deconcentratele sunt acele structuri de la nivelulunităţilor administrativ-teritoriale, care nu sunt descentralizateadministrativ şi financiar. Ele sunt subordonate ministerelor şi celorlalteorgane ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului. Dincategoria deconcentratelor fac parte Oficiile pentru protecţia consumatorilor, Caselede Sănătate, Garda Financiară etc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-05-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image