2017-01-18 08:30

POLITICA


''Autorii Cărţii Sfinte''. Algoritmul israelian care aruncă o lumină nouă asupra Bibliei

 |  18:12
''Autorii Cărţii Sfinte''. Algoritmul israelian care aruncă o lumină nouă asupra Bibliei
Un algoritm dezvoltat de o echipă israelianăde software a oferit noi indicii despre multiplii autori ai Bibliei, relateazăAP. Este vorba despre un software care analizează stilul scrierii şi cuvintelealese pentru a distinge părţi ale unui singur text scrise de mai mulţi autori.Aplicând această metodă asupra Bibliei, algoritmul a identificat mai multe„voci auctoriale”.Pentru cercetători stilurile diferite ale Bibliei indică faptul că aceasta afost scrisă de oameni, nu de o divinitate, dar echipa din spatele algoritmului credecă nici o cercetare nu va rezolva această problemă.

Programulface parte dintr-o subramură a inteligenţei artificiale denumită"atribuirea paternităţii literare" şi poate fi util în mai multedomenii, de la asistarea instituţiilor legii până la dezvoltarea de noiprograme destinate scriitorilor. Autorii acestui algoritm au considerat analizaBibliei drept cel mai tentant mod prin care să demonstreze capabilităţile sale.

Pentrumilioane de credincioşi creştini şi mozaici, faptul că Dumnezeu este autorulVechiului Testament (cunoscut şi sub numele de Biblia Ebraică) este o parteesenţială a credinţei. Dar, studiile efectuate de cercetători asupra Bibliei au dus la concluzia căBiblia a fost scrisă de mai mulţi autori, a căror contribuţiepoate fi identificată prin intenţia ideologică diferită, stilul de scris şiprin numele pe care l-au folosit pentru a-l desemna pe Dumnezeu. Majoritateacercetătorilor împart textul biblic în două componente. Prima dintre acesteaeste considerată a fi opera unui autor "preoţesc", ca urmare a aparentelorlegături pe care acesta le avea cu preoţii templului din Ierusalim, iar cealaltăeste scrisă, conform cercetătorilor, de un autor fără legături clericale.Exegeţii au studiat Biblia în amănunt pentru a determina ce texte aparţincăruia dintre aceşti doi autori.

Algoritmuldezvoltat de compania israeliană fost folosit pentru a analiza textulPentateuhului (primele cinci cărţi ale Bibliei) şi a separat conţinutul acestuiaîn funcţie de cei doi autori. Rezultatele sale au coincis în proporţie de 90%cu concluziile trase de cercetători după ani buni de analiză. Aspecteletextului în care algoritmul nu a căzut de acord cu ceea ce s-a spus până acum arputea oferi un interesant punct de start pentru o nouă analiză. Astfel, primulcapitol al Facerii era considerat de către cercetători ca fiind opera autorului"preoţesc", însă software-ul l-a clasat ca fiind scris de celălaltautor. La cartea lui Isaia, care are doi autori, s-a considerat că operacelui de-al doilea începe de la capitolul 39. Software-ul a fost de acord căaceastă carte are doi autori, dar a ajuns la concluzia că al doilea autor apreluat ştafeta de la capitolul 33.

Înainte de aaplica acest algoritm asupra Bibliei, cercetătorii au dorit să efectueze untest obiectiv, care să demonstreze capabilităţile acestuia. Astfel, ei auamestecat părţi din cărţile lui Iezechiel şi Ieremia într-un singur text,aplicând apoi software-ul asupra acestuia. Algoritmul a reuşit să sorteze celedouă texte separate "aproape perfect", au declarat cercetătorii.

Noul software ar putea fi folosit pentru a investigapiesele lui Shakespeare şi să soluţioneze problemele legate de autor saucoautor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-07-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image