2017-01-24 23:23


Autorităţile de la Beijing au controlul opiniei publice. China s-a mobilizat în forţă pentru a bloca un apel la o “revoluţie a iasomiei”

 |  17:26
Autorităţile de la Beijing au controlul opiniei publice. China s-a mobilizat în forţă pentru a bloca un apel la o “revoluţie a iasomiei”

GuvernulChinei a organizat un spectacol de forţă pentru a reduce la tăcere un apel misterios online care le-a cerutoamenilor să se adune duminică în mai multe oraşe pentru „o revoluţie aiasomiei“, nume inspirat de revolta ce a dus la plecarea din fruntea statului apreşedintelui tunisian.

Autorităţile de la Beijing au reţinut activişti, au mărit numărul poliţiştilor pestrăzi şi au cenzurat apelurile online ce îndemnau la proteste în Beijing,Shanghai şi alte 11 mari oraşe. SuYutong, un activist care locuieşte în Germania, a scris pe Twitter că cel puţin14 persoane au fost reţinute de autorităţi, în încercarea guvernului de apreîntâmpina posibile proteste. Căutările pentru cuvântul "iasomie"au fost blocate pe mai multe pagini de internet din China, iar boxun.com,pagina electronică unde mesajul a apărut prima dată, a anunţat că este ţintaunui atac informatic şi nu poate fi accesat. Serviciul de mesagerie a fost indisponibil în Beijing din cauza"problemelor tehnice", potrivit unui important operator de serviciide telefonie mobilă. Sursa apelului online este necunoscută. Activiştii chinezi au spuscă nici ei nu ştiu de unde provine mesajul. Cetăţenii au fost îndemnaţi să strige "Vremalimente, vrem locuri de muncă, vrem locuinţe, vrem echitate" - un slogancare evidenţiază plângerile comune printre chinezii obişnuiţi.

Apelul avenit în contextul în care preşedintele Hu Jintao le-a spus sâmbătă liderilorchinezi să "rezolve problemele majore care ar putea dăuna armonieişi stabilităţii societăţii". Totodată, liderul chinez a cerutpoliticienilor de frunte şi funcţionarilor să furnizeze servicii sociale maibune pentru oameni şi îmbunătăţirea managementului de informaţii pe internet"pentru a ghida opinia publică". Guvernul Chinei a ţinut sub control informaţiile despre recentele protestedin Egipt, Tunisia, Bahrain, Yemen, Algeria şi Libia, limitând rapoartelemass-media despre aceste evenimente şi restricţionând căutările pe internet. Partidul Comunist este marcat deameninţarea revoltelor din cauzacreşterii preţurilor la alimente şi case, dar şi a altor probleme sociale. Comisiade Dezvoltare şi Reformă a anunţat sâmbătă că preţurile la benzină şi motorinăvor creşte la 350 de yuani (53 dolari) pe tonă. În ciuda faptului că economiaChinei a devenit una dintre cele mai puternice din lume, mulţi dintre chinezitrăiesc încă în sărăcie. Tensiunile au fost la un nivel ridicat în ultimele zile,după ce un film secret cu arestarea la domiciliu a celui mai cunoscut avocatactivist chinez, Chen Guangcheng, a fost făcutpublic. Avocatul a fost urcat într-o maşină a poliţiei şi dus într-odirecţie necunoscută, a declarat soţia sa. Unii dintre susţinătoriilui Chen au declarat că au fost reţinuţi sau bătuţi de către autorităţi, după oîntâlnire pentru a discuta despre cazul avocatului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image