2018-12-16 21:58


Avantaj Blaga. Numărul delegaţilor la Congresul PDL se triplează

 |  18:28
Avantaj Blaga. Numărul delegaţilor la Congresul PDL se triplează
Biroul Permanent Naţional al PDL va analiza luniposibilitatea ca numărul delegaţilor care au drept de vot la Congresulpartidului din 14 mai să se mărească de la 1.400 la 3.000 sau 4.000. Propunereaîl avantajează, la prima vedere, pe Vasile Blaga, care are o mai marepopularitate în teritoriu, cu toate acestea a fost acceptată, de principiu, şide susţinătorii lui Emil Boc.

Ceitrei candidaţi la preşedinţia PDL, Vasile Blaga, Emil Boc şi Theodor Paleologu,sunt de părere că mărirea numărului de delegaţi care vor vota pentru nouaconducere a partidului va duce la “o Convenţie cât mai reprezentativă”.Iniţial, cei din tabăra lui Boc l-au acuzat pe Blaga că această propunere, pecare au făcut-o chiar susţinătorii săi, l-ar avantaja pe secretarul generalpentru că se bucură de popularitate mai mare în teritoriu, dar după o analizăamănunţită au renunţat la acuzaţii şi au acceptat că propunerea este bună. În cazul în care BPN va adopta această mărire a numărului de delegaţi, vatrebui să se reunească, înainte de Congres, Consiliul Naţional de Coordonare alpartidului pentru a o valida. Reconfigurarea schemei de delegaţi ar necesitacâteva schimbări, cum ar fi alegerea unui alt loc în care să se ţină Congresul,deoarece sala de la Palatul Parlamentului, care a fost deja aleasă, nu arecapacitatea să-i cuprindă pe toţi cei 3.000-4.000 de delegaţi. PreşedinteleCamerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat pentru HotNews.ro că, încadrul Comisiei de organizare a alegerilor interne, s-a discutat suplimentareanumărului de delegaţi şi organizarea Congresului la Sala Palatului. “Au fostdiscuţii la nivelul comisiei şi echipele celor doi candidaţi Emil Boc, respectiv Vasile Blaga au căzut de comunacord să suplimentăm numărul de delegaţi de la 1.400 la 4.000. Deciziaare şanse să fie adoptată, iar Biroul Politic ar putea, săptămâna viitoare, săconvoace Colegiul Director pentru a aproba hotărârea”,a explicat Anastase. Comisia de organizare a alegerilor interne a propus, înurmă cu o lună, o primă suplimentare a numărului de delegaţi care a ajuns1.409. Consiliul Naţional de Coordonare a validat propunerea. Numărul dedelegaţi s-a stabilit pe un criteriu mixt. Mai exact, organizaţia estereprezentată pe baza unui algoritm alcătuit din scorul obţinut la alegeri, pluscriteriul numărului de membri pe care îi are organizaţia.

Cumvăd propunerea cele două tabere

VicepreşedintelePDL, Cristian Boureanu, susuţinător al lui Blaga, aafirmat că decizia demodificare a numărului de delegaţi a fost decisă de comun acord de către ceitrei candidaţi: Vasile Blaga, Emil Boc şi Theodor Paleologu, astfel încâtreprezentativitatea şi legitimitatea viitoarei conduceri a PDL să fie cât maimare. “Am înţeles că a fost o discuţie între cei trei candidaţi şi au căzut deacord asupra creşterii numărului de delegaţi la Convenţia Naţională”, adeclarat Boureanu. El este de părere că această măsură va asigura reprezentareacât mai mare a aleşilor locali ai PDL. “Cred că este binevenită ideea ca toţicei 1.068 de primarişi membri ai consiliilor judeţenece reprezintăpartidul să poată votalaConvenţie. Consider că este important ca un număr cât mai mare de membri ai partiduluisă decidă cine va fi noul preşedinte, iar eucred că acest preşedinte vafi Vasile Blaga”, a încheiat Boureanu.

Şi liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader,susţinător al lui Emil Boc, crede că primarii vor fi principalii beneficiari aideciziei preconizate de către BPN. “Cam 90-95% dintre primari sunt şipreşedinţii organizaţiilor locale respective, aşa că, în condiţiileastea,mai mulţi primari vor putea vota”, a precizat Toader. În ceea cepriveşte modalitatea procedurală prin care va fi modificat oficial număruldelegaţilor, Toader a afirmat că statutul permite Comisiei de organizare aalegerilor interne să propună BPN o asemenea hotărâre. De asemenea, ultimaşedinţă a Consiliului Naţional de Coordonare a abilitat comisia să emităhotărâri în completarea celor decise de către CNC. Întrebat de ce, într-o primăfază, conducerea partidului a optat pentru o Convenţie mai redusă numeric,Toader a afirmat că s-a doritasigurarea reprezentativităţii cerute destatut, dar şi a unei proceduri de alegere a conducerii mai rapide. “Gândiţi-văce înseamnă să găseşti o sală pentru câteva mii de oameni, să organizezicondiţiile pentru ca aceştia să voteze, să numeri voturile, iar a doua zi săreiei procedura de vot, de data astapentru întregul Birou Permanent”, aexplicat Mircea Toader.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...