2019-01-23 05:34


„Avem un parteneriat de sânge, pentru că aşa ne-a lăsat Dumnezeu”

 |  19:05
„Avem un parteneriat de sânge, pentru că aşa ne-a lăsat Dumnezeu”

Jumătate din cetăţenii Republicii Moldova sunt în favoarea integrării în Uniunea Europeană, iar cealaltă jumătate aspiră la aderarea la Uniunea Eurasiatică patronată de Moscova. Afirmaţia îi aparţine unui jurnalist de la Chişinău, care a făcut această subliniere în sesiunea de întrebări din conferinţa de presă comună a preşedinţilor Traian Băsescu şi Nicolae Timofti. Această împărţire s-a văzut şi în modul în care a fost primit, miercuri, şeful statului român în capitala Republicii Moldova: un grup de manifestanţi unionişti strigau „Băsescu, Băsescu!”, „Unire, Unire!”, alţii scandau împotriva preşedintelui Băsescu şi „Jos Unirea!".

„Poporul acestei ţări este un popor latin, nu am văzut cetăţeni ai Republicii Moldova cu ochii oblici. Deci, cred că opţiunea este spre integrare europeană, iar dacă vor apărea opţiuni ale societăţii civile, aşa cum evoluează foarte prolific numărul de ONG-uri proasiatice, sunt convins că opţiunea majorităţii populaţiei va fi proeuropeană”, a afirmat Băsescu în conferinţa de presă comună. El a susţinut că Moldova nu are alternativă la drumul european, „de apropiere de UE şi viitoare integrare” şi a insistat că România va rămâne un „avocat fără rezerve“ al acestui parcurs.

 

Voronin şi Transnistria

Traian Băsescu a spus că nu îşi poate explica opţiunile spre o integrare a Republicii Moldova în UE, apărute la unii politicieni: „Aici se pare că în ultimele luni apare o opoziţie internă, deşi vă rog să mă credeţi, vă rog să daţi înapoi filmările de la conferinţele de presă pe care le-am avut cu fostul preşedinte Voronin când împreună vorbeam de drumul european. Deci aici, tot la Chişinău, vorbeam despre opţiunea guvernului din timpul preşedinţiei domnului Voronin, vorbeam despre drumul european. Acum înţeleg că domnul Voronin a uitat că s-a născut şi că are părinţii la Dubăsari şi că nu a putut trece frontiera să îşi vadă mormântul părinţilor când era şeful acestui stat. Şi apar opţiuni pe care eu nu mi le pot explica”.

Ideea schimbării parcursului

„În Republica Moldova sunt forţe care promovează alte idei decât cele ale guvernării. E vorba de aşa-numite societăţi civile care fac diferite acţiuni legate de conferinţe, seminarii, unde promovează ideea schimbării de curs a Republicii Moldova către aşa-zisa Uniune Eurasiatică. Eu, după câte cunosc, nu există încă această uniune, despre ea se vorbeşte. Provocări pot fi, singurul fapt că se organizează astfel de acţiuni, eu le consider tot provocări. Pot fi, dar noi le răspundem prin consecvenţa noastră, prin determinarea politicii noastre şi a programului de guvernare îndreptat spre integrarea europeană. Şi o să reuşim“, a spus Timofti, citat de Mediafax.

Politica externă nu se schimbă

Despre parteneriatul dintre România şi R. Moldova, preşedintele Băsescu a spus: „Eu nu îndrăznesc niciodată să spun „parteneriat strategic”, „parteneriat economic”, „parteneriat politic”; noi avem un parteneriat de sânge, pentru că aşa ne-a lăsat Dumnezeu. Deci, nu putem să fim decât alături de Republica Moldova, de cetăţenii ei, ori de câte ori Republica Moldova va avea nevoie. Ce vreau să ştiţi însă. Sunt eu aici şi vorbesc de susţinerea pe care a acordat-o şi o va acorda România Republicii Moldova în drumul său către intrare în Uniunea Europeană”. Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că vizitele din ultima perioadă în China şi Rusia ale unor oficiali români sunt motivate de intenţia de dezvoltare a schimburilor economice şi nu înseamnă că România îşi schimbă politica externă.

Dispută preşedinte-premier pe tema burselor pentru tinerii din Republica Moldova

Premierul Ponta a răspuns criticilor lui Traian Băsescu privind reducerea numărului de burse pentru tinerii din Moldova. „Mă gândeam ce bine e să fii preşedinte, că eşti generos pe banii altora.

Facem gazoductul din banii noştri, burse se dau mai multe tot din banii noştri, e aşa bine să fii generos de la alţii, păcat că Guvernul anterior nu a reuşit să facă nimic, nici să mărească numărul de vize, nici să facă gazoductul cu Moldova. Noi suntem cu treaba şi cu munca, şi prim-ministrul Leancă, şi eu”, a spus miercuri Victor Ponta. Marţi, şeful statului s-a arătat şocat că premierul Iurie Leancă i-a cerut lui Ponta să reducă numărul de burse pentru studenţii din Republica Moldova. „Răspunsul nostru însă nu poate fi decât că îl mărim, dând o şansă acestor tineri să înveţe în România şi apoi să lucreze în Republica Moldova“, a spus Băsescu.

Cristian Preda: Nimeni nu trebuie să se mai sperie de comunişti în R. Moldova

Europarlamentarul Cristian Preda a susţinut marţi seară, la un post tv, că cetăţenii R. Moldova nu trebuie să-şi mai facă griji în privinţa comuniştilor. „Cred că obstacolul reprezentat de comunişti în Republica Moldova poate fi depăşit, cred că nimeni nu trebuie să se mai sperie.

Am avut de-a face cu ei, în calitate de deputat european. Am fost acolo, şi în Transnistria, cred că în acest moment cetăţenii Republicii Moldova nu mai au de ce să se mai înfricoşeze în faţa comuniştilor. Teama de comunişti a blocat foarte mult lucrurile la Chişinău, (...) era o teamă aproape iraţională. (…) Acum atmosfera e cu totul alta, am foarte mare încredere“, a declarat Cristi Preda. El a precizat că în contactele cu instituţiile europene moldovenii au lăsat impresii excelente. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-17

TAGURI: parteneriat, moldova, uniunea, europeana, moscova, nicolae, timofti, traian, basescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Braconier ucis de un porc MISTREŢ Acum 13 ore | (3)
Eveniment

loading...