2017-01-17 23:41

POLITICA


Avertisment Banca Mondială. Preţul alimentelor a atins un nivel periculos în lume

 |  18:12
Avertisment Banca Mondială. Preţul alimentelor a atins un nivel periculos în lume

Preţurile alimentelor au crescut în ianuarie cu 15%, în medie,faţă de octombrie 2010, arată ultimul raport al Băncii Mondiale, citat de BBC.În aceste condiţii, a crescut şi numărul celor afectaţi de scumpiri. Înultimele opt luni, 44 de milioane de oameni au fost împinşi sub pragulsărăciei, iar numărul acestora va creşte.

Rata de creştere sugerează că numărul deoameni afectaţi de foamete cronică se apropie de un miliard, până la sfârşitulacestui an, ca efect al spiralei preţurilor înţările sărace. “Zeci de milioane de oameni din toată lumea suntameninţaţi", a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, încadrul întâlnirii G20, a celor mai puternice economii, din această săptămână.Zoellick a mai menţionat că preţurile reprezintă "un factor agravant"al conflictelor din Orientul Mijlociu, deşi nu sunt principala cauză. Franţa a pus securitateaalimentară la nivel mondial în centrul temelor de discuţie ale G20. Ea propune o reglementare apreţurilor în mod direct, o mai bună informare privind stocurile decereale deţinute de ţările exportatoare şi importatoare.

Scumpireaalimentelor este resimţită disproporţionat de persoanele sărace, carecheltuiesc peste jumătate din venit pe mâncare. Creşterea rapidă a preţuriloralimentelor a generat în 2008 revolte în mai multe ţări. Potrivit estimărilorBăncii Mondiale, 125 de milioane de persoane trăiau atunci în sărăcie extremă.Instituţia a apreciat că, în prezent, preţurile nu sunt chiar la nivelul din2008, ci cu 3% mai mici, dar sunt totuşi cu 27% mai mari decât anul trecut. Unalt raport dat publicităţii luna aceasta de OrganizaţiaNaţiunilorUnitepentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) afirmă că preţul alimentelorîn lume a atins un nivel record în luna ianuarie. Miniştrii de finanţe şiguvernatorii băncilor centrale din G20 urmează să se întâlnească săptămânaaceasta, la Paris.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image