2017-01-16 18:19

POLITICA


Avionul spion capturat de iranieni a fost „dezvăluit”

 |  13:53
Avionul spion capturat de iranieni a fost „dezvăluit”

Postul de televiziune iranian a prezentat avionul fără pilot american care ar fi fost dobărât în urma unei operaţiuni comune a Gardienilor Revoluţiei şi a armatei regulate. Drona participa la o misiune de supraveghere a instalaţiilor nucleare iraniene, afirmă surse oficiale şi experţi americani şi constituie prima pierdere de acest gen suferită de SUA. Iranul a protestat la ONU faţă de încălcarea spaţiului său aerian.

Generalul Amir Ali Hajizadeh, şeful diviziei aerospaţiale a corpului Gardienilor Revoluţiei, a declarat pentru televiziunea de stat că avionul trimis să spioneze a fost doborât cu daune minime. El a adăugat că drona este echipată cu sisteme avansate de culegere a informaţiilor electronice, vizuale şi de telecomunicaţii şi dispune de diverse sisteme radar. După examinarea filmului, unii experţi din serviciile de informaţii americane şi-au exprimat scepticismul cu privire la faptul că aeronava prezentată este  drona dobărâtă, invocând deosebiri legate de culoare şi formă. Oficialii americani nu contestă faptul că Iranul este în posesia unui avion de tip RQ-170 Sentinel, care a efectuat zboruri pentru CIA, dar ei susţin că drona ar fi suferit o defecţiune tehnică ducând la prăbuşire.

Până acum, zborurile la altitudini mari efectuate de la baze din Afganistan erau printre cele mai secrete operaţiuni de colectare a informaţiilor despre Iran, iar oficialii americani refuzau să le discute. Dar incidentul cu drona capturată a scos la iveală detalii despre secretul program american. Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securtitate în Afganistan (ISAF) a anunţat că avionul prăbuşit a fost pierdut în cursul "unei misiuni de recunoaştere" în vestul Afganistanului. Cu toate acestea, unii specialişti spun că astfel de aparat nu prea este folosit în Afganistan, dat fiind că insurgenţii talibani nu dispun de aparatură antiaeriană sofisticată.

Rusia şi China şi-au anunţat intenţia de a cere Iranului acces la informaţiile privind aeronava. În acelaşi timp, Statele Unite iau în considerare posibilitatea trimiterii unor unităţi speciale în Iran pentru recuperarea sau distrugerea dronei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image