2018-11-16 20:44


BALVANYOS: Oficialul Maghiar Nemeth Zsolt a deschis Universitatea de vară cu autonomia

 |  21:01
BALVANYOS: Oficialul Maghiar Nemeth Zsolt a deschis Universitatea de vară cu autonomia
Răzvan Mateo Mateescu

Au început cursurile la Universitatea de vară de la Balvanyos şi Băile Tuşnad unde au fost invitaţi mai mulţi oameni politici importanţi din Ungaria, printre ei însuşi premierul Viktor Orban. Cea de-a 24-a ediţie a acestei manifestări, cu deviza „Tusvanyos 24 - Timpul nostru!”, a fost deschisă miercuri de secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Zsolt Nemeth, invitat obişnuit al evenimentului.

Acesta a declarat că „regionalizarea, drapelul Ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş“ sunt probleme care ţin de democraţie. Guvernul Ungariei va sprijini toate doleanţele formulate de comunitatea maghiară din Transilvania pentru că aşa îl obligă Constituţia Ungariei, a spus Zsolt Nemeth, iar România, un stat democratic, ar trebui să dea curs solicitărilor reprezentanţilor legitimi ai minorităţilor, dacă acestea nu contravin legilor.

Secretarul de stat s-a referit şi la criza economică, spunând că ţara sa tratează cu succes efectele iar „soluţia pe termen lung se poate defini prin programul Europa Creştină” şi prin valori ca  „munca, familia, comunitatea şi respectful faţă de tradiţie“. Potrivit lui Nemeth Zsolt, rezultatul cel mai important al politicii externe a Ungariei îl reprezintă crearea condiţiilor „coexistenţei paşnice“, ofertă care a fost făcută de Guvernul de la Budapesta şi din România.

Politica naţională maghiară

La rândul său, vorbitor la deschidere, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat că „problema autonomiei va fi şi în acest an subiectul forte în cadrul Universităţii de Vară Tusvanyos“, dar nu vor fi ocolite teme precum politica naţională maghiară sau Iniţiativa Civică Europeană. De la deschidere au lipsit premierul maghiar Semjén Zsolt şi preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. În următoarele patru zile vor fi dezbătute zeci de tematici în cele 24 de corturi ridicate în tabără, la discuţii urmând să participe, potrivit organizatorilor, aproximativ 350 de invitaţi, pe lângă cei din România şi Ungaria fiind şi din Finlanda, Spania, Moldova, Slovacia, Ucraina sau Serbia. Printre aceştia au fost anunţaţi europarlamentarii Sogor Csaba şi Tokes Laszlo, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, dar şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc, iar în ultima zi va veni şi premierul ungar Viktor Orban. Printre numele invitaţilor au mai fost anunţate Monica Macovei şi Elena Băsescu.

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Sandor Krisztina, a explicat lipsa unui număr mai mare de reprezentanţi ai USL prin faptul că aceştia îşi „calculează diferit participarea la această universitate” şi nici nu este campanie electorală. În următoarele patru zile vor fi dezbătute zeci de tematici în cele 24 de corturi ridicate în tabără, dintre care nu va lipsi regionalizarea, după cum anunţau organizatorii.

Inflamaţii anuale

La Universitatea de la Balvanyos/Băile Tuşnad apar în fiecare an declaraţii privind subiectele sensibile pentru relaţiile româno-maghiare, în special cele legate de teritorii şi autonomie. Europarlamentarul Tokes Laszlo spunea, anul trecut, că la Adunarea de la Alba Iulia „s-a gândit autonomie pentru Transilvania şi pentru maghiari“, dar că, împotriva celor hotărâte, s-a produs „colonizarea Ardealului“. „În loc ca Transilvania să devină locomotiva României, a fost trasă înapoi, la nivelul economic inferior de peste hotare şi s-a întors cu susul în jos“, a declarat Tokes Laszlo care a adăugat, atunci: „vicepremierul Semjen Zsolt şi-a exprimat angajamentul necondiţionat al Guvernului ungar pentru cauza autonomiei” şi îi cerea premierului Orban să caute „intrumentele” pentru a oferi maghiarilor din România sprijin, să meargă mai departe. Cu un an înainte, în 2011, Tokes spunea că „puterea românească“ ar trebui să îşi ceară iertare pentru „păcatele“ suferite de maghiari „în epocile post-Trianon şi post-comunism“. Tokes susţinea atunci că maghiarii cer drepturi în schimbul teritoriilor pierdute, „inclusiv autodeterminare limitată şi orice formă de autonomie la nivelul Transilvaniei, în Partium şi în Ţinutul Secuiesc“.

 

Orban şi referendumul

Premierul Orban, prezent în 2012 la manifestare, a dat declaraţii exact cu o zi înainte de referendumul de demitere a lui Băsescu prin care i-a îndemnat pe români şi pe maghiarii din România „să aducă decizii bune, adică să nu ia nici o decizie, ceea ce mâine (la referendum - n.r.) este o posibilitate”.

La ediţia din 2011, premierul Orban a vorbit despre „unificarea naţiunii maghiare”, iar acordarea cetăţeniei maghiare pentru ungurii care trăiesc în alte state este doar un pas în îndeplinirea acesteia. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-24

TAGURI: Balvanyos, universitate, orban, viktor, autonomie, regionalizare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RADU
25 Iul 2013

Ma, miticilor, de mitici ce sunteti !! luati moldova si dati Ardealul. ca asta va e visul, ce-l visati !!! nu vad alta explicatie asupra IMPOTENTEI de care dati dovada asuupra nesimtirii ungurilor care fac politica tarii lor in Romania. nu v-ar fi rusine tenului obrazului, de nesimtiti. ce va mai impiedica sa-i declarati ''in corpore'' persona non grata ?? Stiu. Aveti coloana vertebrala de silicon in loc de una de stejar !!!. pe final : MI-E RUSINE CA SUNT ROMAN, ORI CA VOI SUNTETI ROMANI !!!
Random imageUltimele stiri


loading...