2017-01-22 10:17

POLITICA


Băncile din UE vor fi obligate să evalueze pierderile potenţiale generate de criza datoriilor suverane

 |  17:37
Băncile din UE vor fi obligate să evalueze pierderile potenţiale generate de criza datoriilor suverane

Autorităţilede reglementare cer băncilor europene să evalueze pierderile care ar putea figenerate de expunerea la criza datoriilor suverane din Grecia şi alte state,astfel încât testele de stres la care sunt supuse să reflecte situaţia lorreală, potrivit unor surse din UE, arată Mediafax.

Evaluareatrebuie însă efectuată fără a lua în calcul posibilitatea de neacceptat dinpunct de vedere politic a producerii unui default (incapacitate de plată) înGrecia. În ciuda îngrijorării căactuala criză a datoriilor din Grecia va infecta şi alte economii din zonaeuro, cum ar fi Spania şi Italia, unii analişti spun că sunt prea multe în jocpentru a permite ca acest lucru să se întâmple.

Până înprezent, atenţia a fost concentrată pe impactul crizei datoriilor suveraneasupra operaţiunilor zilnice de tranzacţionare ale băncilor, dar majoritateaobligaţiunilor guvernamentale sunt incluse în operaţiunile de bază din bilanţulacestor instituţii. "Presiunile asupra finanţelor băncilor s-au amplificatodată cu agravarea crizei datoriilor suverane, iar autorităţile de reglementareîncearcă să evite un nou eşec al testelor de stres", a declarat un oficialimplicat în testele de stres care vor fi aplicate unui număr de 91 de bănci. Testeleau rolul să crească încrederea investitorilor în sectorul bancar, afectată dejade perspectiva unei profitabilităţi mai mici din cauza reglementărilor maiaspre. După eşecul testelor de anul trecut, când băncile irlandeze au avutnevoie de susţinere financiară după ce au trecut evaluarea, Autoritatea BancarăEuropeană (EBA) vrea ca verificările din acest an să fie credibile. O sursă dinGermania a declarat că EBA vrea o analiză strictă a posibilelor pierderi dinexpunerea la datoriile guvernamentale. Rezultatele testelor de stres vor fianunţate oficial după ce vor fi adoptate decizii majore referitoare la Grecia,a spus o sursă din UE.

Lideriieuropeni au decis în această săptămână să amâne furnizarea viitoarei tranşe deîmprumut Greciei până ce autorităţile din această ţară vor aproba noul plan deausteritate. Totodată, liderii europeni încearcă să ajungă la un consens pentrumodalităţile de plată, adică dacă vor implica băncile privatesau nu. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, va purta discuţii confidenţiale cubăncile germane pentru a decide pe ce se pot baza până în 3 iulie,dată în care cei 27 vor decide dacă vor da sau nu Atenei 12 miliarde de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image