2018-12-16 04:34


Băncile fac bani din arme interzise

 |  21:00
Băncile fac bani din arme interzise

Instituţiile bancare scandalizează din nou. Mai multe bănci britanice importante, printre care şi două salvate cu banii contribuabililor, investesc sute de milioane de lire sterline în companii care produc bombe cu fragmentaţie, în pofida unei convenţii care interzice producerea şi comercializarea acestora, arată The Independent.

Chiar dacă investiţiile nu sunt ilegale, ele ridică întrebări cu privire la comportamentul imoral al industriei bancare într-un moment în care publicul este furios cu privire la rolul jucat de bănci în criza creditelor şi în legătură cu bonusurile enorme încasate de bancheri.Instituţii bancare cum ar fi Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB, Barclays şi HSBC au oferit finanţare companiilor producătoare de bombe cu fragmentaţie - arme care acţionează nediferenţiat şi care, în mod obişnuit, mutilează sau ucid civili. Cu un an în urmă, Marea Britanie a aderat la Convenţia privind muniţiile cu fragmentaţie - un tratat internaţional care interzice folosirea, producerea, stocarea şi transferul bombelor de acest tip. Cu toate acestea, guvernul de la Londra nu a intervenit pentru a opri băncile şi fondurile de investiţii să se implice în finanţarea companiilor producătoare de bombe cu fragmentaţie. Băncile s-au folosit de o portiţă legislativă potrivit căreia pot finanţa atâta vreme cât ele nu investesc direct în producerea acestor arme. Astfel, banca britanică RBS (deţinută practic de stat) a investit cel mai mult dintre băncile britanice în genul acesta de finanţări.

O problemă globală

Până în prezent, 108 ţări au semnat tratatul care interzice, de asemenea, părţilor semnatare să sprijine companiile care produc astfel de bombe.O sută şaizeci şi şase de instituţii financiare, private şi publice, între 73 sunt americane, continuă să investească în producători de bombe cu submuniţie, în pofida interzicerii acestora. Un total de 128 de instituţii financiare care investesc în bombe cu submuniţie provin din ţări care nu au semnat tratatul, între care Statele Unite, Rusia, China, Singapore, Coreea de Sud şi Taiwan. Mari bănci europene ca Deutsche Bank (Germania) sau Société Générale (Franţa) finanţează producţia acestor arme interzise.  

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-24

Mai multe imagini:
Băncile fac bani din arme interzise
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


OTILIA
05 Feb 2014

Ar fi minunat daca s-ar posta o lista completa a bancilor active in Romania care investesc in armament, putere nucleara si alte domenii controversate. Sau si mai bine, o lista a bancilor din Romania cu investitii responsabile social, presupun ca asta ar fi mai scurta.
Random imageUltimele stiri


loading...