2018-11-19 13:36


Bani pentru PDL, festivaluri şi biserici

 |  21:00
Bani pentru PDL, festivaluri şi biserici

Banii alocaţi de Guvern pentru primăriile din teritoriu nasc o serie de controverse, deoarece majoritatea fondurilor au fost direcţionate către primării şi consilii locale păstorite de PDL. Hotărârile de Guvern emise de la începutul anului 2012 au deblocat banii din Fondul de rezervă în folosul reprezentanţilor PDL. Mai mult, două milioane de lei noi au fost daţi pentru un festival de film.

Fondul de rezervă de care dispune Guvernul nu este utilizat în situaţii-limită sau pentru cheltuieli neprevăzute, aşa cum stabileşte legea. Banii din fond au fost viraţi către festivaluri de film sau construcţia unor biserici. Festivalul de film TIFF a primit două milioane de lei din Fondul de rezervă, după ce anul trecut a mai beneficiat de susţinere guvernamentală în valoare de 1,5 milioane de lei. Primăria oraşului Mangalia a primit anul acesta pentru achitarea datoriei la energie termică mai puţini bani decât Festivalul TIFF. O sumă apropiată de cea dată oraşului Mangalia, respectiv 1,4 milioane lei, a fost deblocată de Guvern pentru consolidarea şi reamenajarea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Bruxelles.

Legea finanţelor publice prevede clar: „Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar”.

Pragmatismul lui Frunzăverde

Oraşul Horezu, păstorit de PDL-istul Constantin Niţu, a primit 500.000 de lei pentru plata datoriei la căldură. Un caz special este la Caraş-Severin, unde Sorin Frunzăverde a dat dovadă de pragmatism, aşteptând ca Guvernul să adopte 10 hotărâri de Guvern pentru judeţul său, ca apoi să plece. El şi-a anunţat demisia din fruntea Consililui Judeţean, după ce Guvernul a dat hotărârile de Guvern prin care aprobă documentaţia tehnico-economică pentru lucrări de consolidare la drumuri şi poduri din localităţile judeţului. Ultimele două hotărâri sunt chiar din 27 martie, ziua în care Frunzăverde a plecat de la democrat-liberali la USL.

Gherghe Ştefan, lider PDL Neamţ şi primar în Piatra-Neamţ, se declară mulţumit de modul în care Guvernul distribuie bani la el în judeţ: ”Guvernul Ungureanu şi-a achitat toate obligaţiile faţă de Primăria Piatra-Neamţ”, precizând că pe timpul lui Tăriceanu, în 2008, Primăria Piatra-Neamţ a primit zero de la Fondul de rezervă. Ştefan a precizat că se va lupta pentru fondurile pe care le-a mai solicitat de la Guvern.

Promisiunea lui Ungureanu

Zilele trecute, premierul a declarat că cele aproximativ 650 de milioane de lei deblocate din rezerva Executivului, merg la primării indiferent de culoarea politică a primarilor, în funcţie de nevoile din judeţ. „În mare parte, datoriile afectează cetăţenii, existând datorii la gaz, curent electric sau apă”, a specificat premierul. Un raport al IPP din anul 2011 relevă că din Fondul de rezervă de care dispune Guvernul, 58% din bani au mers către PDL, 16% la PSD şi doar 14% la PNL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-03-24

TAGURI: PDL, fond rezervă, primării, Mihai_Ungureanu, bani irositi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...