2019-02-21 04:21


Bărbatele. Lista completă a femeilor promovate în politica mare de Traian Băsescu, PSD şi liberali

 |  19:04

Respectul faţă defemei a devenit în ultimele zile o temă centrală a discursului politic. TraianBăsescu a deplâns realităţile socio-economice în care îşi duc viaţareprezentantele sexului frumos şi a propus Parlamentului să nu accepteegalizarea vârstei de pensionare, iar liderii PSD au vorbit ieri extrem defrumos despre rolul femeii în familie, societate, dar şi în viaţa de partid. Larândul lor, femeile au lansat ideea că criza mondială a fost generată de „guvernareabărbaţilor”. Ziarul „Puterea” vă prezintă care sunt numele sexului frumospromovate în politica mare de Traian Băsescu, PSD şi liberali, dar şi ce funcţiiimportante au obţinut femeile din alte ţări.

„Bărbaţii nu au cum să câştige nici un războicu femeile, pentru că nu poţi câştiga un război atunci când eşti în fiecarenoapte în pat cu duşmanul”, a glumit ieri Victor Ponta în faţa unei săli pline ochide femei pesediste. Pentru a arăta cât de important este rolul femeii, tânărulpesedist le-a spus colegelor sale că mereu se întreabă „cine îi face cafeauadimineaţa” când soţia sa, Dacian Sârbu, pleacă la Bruxelles. Adrian Năstase avorbit şi el despre rolul femeii arătând importanţa acestora în societate, iarLiviu Dragnea le-a anunţat pe doamne că mai au un job pe lângă cel de mamă, celde la serviciu şi cel legat de îngrijirea casei: „bărbatul”. Cam aşa stă treabala PSD.

Şi preşedinteleTraian Băsescu s-a remarcat de-a lungul timpului prin promovareareprezentantelor sexului frumos în politica mare. Recent, el a declarat că atrebuit să retrimită legea pensiilor la Parlament, invocând condiţiile grele deviaţă ale femeilor din ţara noastră. Liberalii au promovat nume importante defemei în politică, capitol unde s-au remarcat bărbaţii Theodor Stolojan şi CrinAntonescu.

De la Rodica Stănoiu la Oana Mizil

În ultimuldeceniu principalele nume propuse societăţii de către social-democraţi au fost:Rodica Stănoiu, Ecaterina Andronescu, Daciana Sârbu, Lia Olguţa Vasilescu,Rovana Plumb, Aura Vasile, Rodica Nassar, Oana Mizil şi Ana Birchall. Dintrefuncţiile importante în stat, funcţia de ministru a fost vârful ierarhic alunei poziţii deţinute de o femeie cu carnet de membru la PSD. Pe linie departid, limita s-a numit funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional şipreşedinte de organizaţie. Rodica Stănoiu a fost ministrul justiţiei în timpulguvernării Năstase, iar Ecaterina Andronescu s-a ocupat de destinele educaţieiatât în timpul guvernării social-democrate, dar şi când la Palatul Victoria aajuns Emil Boc. La ultimul Congres al partidului, Andronescu a obţinut cele maimulte voturi pentru funcţia de vicepreşedinte. Daciana Sârbu a fost percepută înpolitica mare drept fata lui tata, Ilie Sârbu, iar mai recent drept soţie aliderului PSD. Ea a fost pe rând preşedinte al Autorităţii Naţionale pentruTineret, secretar de stat la Ministerul Educaţiei şi eurodeputat. Ponta aanunţat că Daciana va ieşi din prima linie a politicii după ce el a ajuns şefîn Kiseleff. După ce a făcut carieră înPRM, activitatea Liei Olguţa Vasilescu a fost apreciată şi de pesedişti. Momentaneste alături de Adrian Năstase, fiind purtătoarea de cuvânt a DepartamentelorPSD. Rovana Plumb este tot o creaţie a lui Adrian Năstase, fiind realeasă ieriîn funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD. Fosta şefă de laAutoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este în prezenteuroparlamentar. Rodica Nassar este vicepreşedinte al PSD şi preşedinte alComisiei pentru Sănătate din Senat. Numele său a fost vehiculat de mai multeori pentru şefia ministerului Sănătăţii. Totodată, Nassar este şi preşedinteleorganizaţiei PSD Sector 2. Aura Vasile este mâna forte a organizaţiei PSDBucureşti, fiind persoana de încredere a lui Marian Vanghelie. Deputat din2000, Aura Vasile este şi viceliderului grupului parlamentar alsocial-democraţilor din Cameră. Ascensiunea Oanei Mizil în politică a fostfulminantă. După ce l-a învins la alegerile parlamentare pe Gheorghe Becali,numele propus de Marian Vanghelie a sărit peste ierarhii şi s-a impus dreptpreşedinte al PSD Călăraşi. Nici scandalurile sexuale nu au ocolit curtea dinKiseleff. Ana Birchall, aspirantă la funcţia de ministru al educaţiei, şi-apierdul locul de deputat după ce în mass-media a circulat o casetă cu conţinutsexual, în care s-a spus că apare social-democrata. Ulterior, Birchall ademonstrat că nu este în acea înregistrare, dar nu a mai fost reabilitată pelinie de partid.

Monica Macovei sau Elena Udrea?

PDL şi fostul PDau fost partidele în care femeile au reuşit cel mai bine în carieră. Preşedinteal Camerei Deputaţilor, ministru, europarlamentar, şef de Cabinet la Cotrocenisunt funcţiile unde reprezentantele sexului frumos au fost în prima linie. Principalulpromotor al acestora rămâne fără discuţie preşedintele Traian Băsescu. Lista leconţine pe: Elena Udrea, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Monica Iacob-Ridzi, ElenaBăsescu, Monica Macovei, Sulfina Barbu, Andreea Vass-Paul şi Teodora Trandafir.După ce a deţinut cheia Palatului Cotroceni în calitate de şefă de Cabinet apreşedintelui, cariera Elenei Udrea a cunoscut o ascensiune rapidă. A fost ministrual turismului pentru o scurtă perioadă, apoi a devenit ministrul dezvoltării şiturismului. Modestă la început pe linie de partid, doar secretar executiv,Elena Udrea a preluat recent frâiele celei mai mari organizaţii: PDL Bucureşti.Fiica cea mică a preşedintelui a fost singurul candidat independent de sexfeminin care a reuşit să obţină funcţia de europarlamentar. În categoriafoştilor şi actualilor miniştri se înscriu: Anca Boagiu - Transporturi, MonicaIacob-Ridzi - Tineret şi Sport, Monica Macovei – Justiţie, Sulfina Barbu –Mediu. De precizat, că Macovei este în prezent europarlamentar. AndreeaVass-Paul s-a remarcat ca o voce extrem de coerentă în calitate de consilierpersonal pe probleme economice al premierului Emil Boc. De subliniat este şialegerea sub sigla PDL a fostei vedete tv, Teodora Trandafir, în funcţia dedeputat.

Mona Muscă, înlocuită de Alina Gorghiu

Liberalii au fostşi ei cu măsură în ceea ce priveşte ascensiunea femeilor. Cel mai importantnume ieşit din curtea PNL a fost Mona Muscă, politician care a dispărut dinprima linie după deconspirarea dosarului său de la CNSAS. Muscă a fost propusăîn 2004 de Alianţa D.A. pentru a deveni preşedintele Camerei Deputaţilor, dar apierdut bătălia în faţa lui Adrian Năstase. Funcţia supremă deţinută de oliberală a fost cea de ministru, iar pe linie de partid, cea de vicepreşedinte.Din noul val se remarcă europarlamentarele Adina Vălean, soţia preşedinteluiCrin Antonescu, şi Renate Weber. Fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu,este apreciată şi de noua echipă de conducere fiind propusă să facă parte dinGuvernul din umbră al PNL. Lansată în politică de Traian Băsescu, AdrianaSăftoiu începe să se remarce şi printre liberali prin atacurile îndreptateîmpotriva democrat-liberalilor. Un nume consacrat de PNL rămânevicepreşedintele Norica Nicolai, ce ocupă în prezent funcţia de europarlamentar.

PC a spart gheaţa: primul preşedinte de partid femeie

Daniela Popa afost primul preşedinte de sex feminin al unui partid politic parlamentar. Soluţiagăsită de Dan Voiculescu nu a fost însă pe placul colegilor de partid, care îndese rânduri au numite pe Popa drept „preşedintele tablou”. Între timp, PC arenunţat la preşedintele femeie. Lista conservatorilor le mai propune peLiliana Mincă, Maria Grapini şi Briana Caradja.

Ce au ajuns femeile altora în politică

Margaret Thatcer– prima femeie premier a Marii Britanii

Angela Merkel –cancelar al Germaniei

Condeleezza Rice– fost secretar de stat al SUA

Dilma Rousseff – candidatcu şanse reale pentru a deveni primul preşedinte femeie a Braziliei

Marie–SegoleneRoyal – candidat pentru preşedinţia Franţei

Martine Aubry – numărul unu al socialiştilor francezi

Tarja Halonen – preşedinte Finlanda

Doris Leuthard – preşedinte Elveţia


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-08-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...