2017-01-18 16:08

POLITICA


Baronii PSD nu vor alianţă cu PNL, ci doar un „cartel”. Pesediştii din teritoriu nu sunt interesaţi de unirea Opoziţiei pentru alegerile locale

 |  19:24
Baronii PSD nu vor alianţă cu PNL, ci doar  un „cartel”. Pesediştii din teritoriu nu sunt interesaţi de unirea Opoziţiei pentru alegerile locale

Baronii PSD vor ficonvocaţi în Comitetul Executiv pentru a-şi spune părerea despre alianţa cu PNLşi PC, ne-au declarat surse din partid. De asemenea, grupurile parlamentareurmează să se întâlnească într-o reuniune informală pentru a stabili strategiadin forul legislativ. Surse din PSD ne-au declarat că există o problemă înnegocierile cu liberalii, deoarece pesediştii din teritoriu nu sunt interesaţide unirea Opoziţiei pentru alegerile locale, ci doar pentru parlamentare.

Paritatea cerută deAlianţa de Centru-Dreapta (PNL-PC) şi pentru alegerile locale a trezit o seriede nemulţumiri în cadrul PSD. Baronii susţin alianţa cu liberalii, dar cred căaceasta se impune mai ales pentru alegerile parlamentare şi mai puţin pentrucele locale. “La alegerile locale se va vedea ce forţă are fiecare partid. Nuse impune o alianţă la nivel naţional pentru locale, ci doar anumite colaborăriîn judeţele unde PDL stă foarte bine. Astfelde alianţe pot apărea în Ardeal, Banat sau poate în Dâmboviţa şi Suceava. Înrest, fiecare partid va merge pe propriile picioare, dar cu un cartel electoralîncheiat, să evităm atacarea propriilor candidaţi. Alianţa trebuie constituităîn Parlament pentru dărâmarea Guvernului Boc şi pentru ca, în 2012,preşedintele Traian Băsescu să fie obligat să nu nominalizeze un premier de laPDL”, ne-au declarat surse din conducerea PSD. Negocierile dintre liberali,conservatori şi social-democraţi s-au blocat când primii au cerut paritate ladesemnarea candidaţilor pentru preşedinţii de Consilii Judeţene. Baronii PSD nuvor să accepte o astfel de formulă, deoarece ei deţin, în acest moment, 17preşedinţi de CJ, în timp ce PNL are doar cinci astfel de preşedinţi. Ultimulprocentaj negociat a fost de 1.5 la 1 în favoarea PSD. VicepreşedinteleGheorghe Nichita a declarat sâmbătă, conform Mediafax, că cele trei partide artrebui să candideze pe liste separate la alegerile locale, deoarece ar adunamai multe voturi. “Dacă mergem pe aceeaşi listă, se creează mari probleme,pentru că sunt viziuni diferite între oamenii din cele două partide, de lalocalitate la localitate. În plus, credem că separat, PSD, PNL şi PC ar câştigamai mult decât dacă s-ar merge pe candidaturi comune”, a explicat Nichita.

Năstase, fentat de noul Statut

Conform noului Statutal PSD, alianţele partidului se hotărăsc în cadrul Comitetului Executiv,nemaifiind nevoie de convocarea Consiliului Naţional, for condus de AdrianNăstase. “Comitetul Executiv Naţional alPSD analizează, dezbate şi hotărăşte asupra problemelor fundamentale aleactivităţii partidului privind: programul, strategia electorală, alianţele politiceşi electorale”, se arată în Statutul PSD în privinţa atribuţiilor ComitetuluiExecutiv. În vechiul Statut, decizia CEx trebuia validată şi de organismulcondus de Năstase. “Consiliul Naţionalhotărăşte încheierea alianţelor politice, precum şi comasarea prin fuziune sauabsorbţie cu alte partide sau formaţiuni politice la propunerea ComitetuluiExecutiv Naţional”, scria în vechiul Statut. Comitetul Executiv al PSD urmeazăsă fie convocat de Biroul Permanent Naţional.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image