2018-11-19 07:14


BĂSESCU: Aducerea lui Hayssam şi scheletele din dulapul lui Ponta ar putea declanşa o nouă suspendare

 |  20:31
BĂSESCU: Aducerea lui Hayssam şi scheletele din dulapul lui Ponta ar putea declanşa o nouă suspendare

Revenirea lui Omar Hayssam "se pare că este un catalizator" pentru o nouă suspendare a şefului statului, iar Victor Ponta are "are nişte schelete în dulap" de pe timpul când a fost şef al Corpului de Control al premierului Năstase, pe vremea în care sirianul prospera, a susţinut preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu acordat cotidianului “România Liberă”.

Întrebat dacă, în contextul revenirii lui Omar Hayssam, există oameni cărora ar trebui să le fie frică de posibilele mărturii ale condamnatului, Băsescu a răspuns: "După aducerea lui Hayssam în ţară s-a activat din nou teoria suspendării preşedintelui. Asta-i viaţa, eu nu puteam renunţa la un obiectiv de cinci ani – aducerea lui Hayssam – doar de dragul de a nu supăra pe cineva. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu IPRS Băneasa, Foresta Nehoiu, afacerile imobiliare, cine l-a sprijinit politic să fie atât de prolific în procesele de privatizare. Sunt lucruri pe care va trebui să le ştim. Hayssam a avut legături foarte puternice în interiorul PSD, dar nici PNL nu-i lipsit de legături cu Hayssam, nu ştiu PDL cum stă la acest capitol, că dacă aş şti aş spune. După 2004 el a făcut un efort de integrare în Alianţa DA şi-mi aduc aminte pozele cu Dinu Patriciu, cu Dorin Marian, dar nu acestea sunt marile mele aşteptări în legătură cu Omar Hayssam, ci să răspundă în faţa justiţiei, să aflăm felul în care a fugit şi să plătească cele 2 milioane de dolari fiecărui ziarist care a fost răpit în Irak, aşa cum a hotărât Înalta Curte. Sunt convins că familia lui are aceşti bani. Avem la îndemână şi procedura confiscării extinse, cu ajutorul căreia putem vedea când şi către cine a făcut transferul de proprietăţi".

Informările despre Hayssam

Potrivit lui Băsescu, va fi treaba procurorilor şi a judecătorilor să afle cum a ajuns Hayssam în procesele-cheie de privatizare din România. "Dar poate că lucrurile acestea nu mai sunt foarte relevante, mai ales că pentru unele afaceri a fost deja condamnat, iar altele se află sub investigaţie", a precizat preşedintele. Întrebat cui îi este frică de Omar Hayssam, şeful statului a răspuns: "Unor politicieni; tot ce ştiu este din presă, dacă aş vrea să-i enumăr pe toţi, sigur aş omite mulţi dintre ei. Ce ştiu cu certitudine este că preşedintele şi premierul României de dinainte de 2004 au primit 86 de informări mari despre Omar Hayssam. Le-am cerut eu când au fost răpiţi ziariştii, fiindcă voiam să aflu ce ştiau statul şi cei aflaţi în fruntea instituţiilor despre el. Am primit toate informările făcute de servicii în legătură cu Hayssam".

Prietenii din SRI

Băsescu a fost întrebat dacă Omar Hayssam avea prieteni în SRI: "Da, dar maşinăria asta nu se opreşte pe prietenii. N-ai ce să-i faci unui ofiţer care nici nu-l cunoaşte pe Hayssam, dar se ocupă cu neregulile economice. Acele informări ajung pe masa directorului, pe care-l frig dacă nu le dă mai departe. SRI e o maşinărie care nu se opreşte uşor. Aduceţi-vă aminte că şi Sorin Ovidiu Vîntu avea excelente relaţii cu fostul şef al SRI, Radu Timofte, dar despre Vîntu şi cei care l-au protejat în afacerea FNI serviciile de informaţii au scris o bibliotecă. Sunt convins că nici în această afacere justiţia nu şi-a spus încă ultimul cuvânt prin condamnarea lui Nicolae Popa şi a Anei Maria Vlas"

Cui e frică de suspendare?

Întrebat dacă îi este frică de o nouă suspendare, în contextul în care poartă tricou albastru, Băsescu a răspuns: "E culoarea mea preferată, am multe tricouri la fel, le purtam şi când eram pe mare şi nu trebuia să fiu în uniformă. Sigur că nu mi-aş dori o nouă suspendare, fiindcă ar arunca din nou ţara în aer, dar venirea lui Omar Hayssam se pare că e un catalizator pe această direcţie. Sunt prea mulţi cei îngrijoraţi".

Raportul The Economist

Preşedintele a răspuns şi despre un raport al The Economist Intelligence Unit care amintea, printre riscurile destabilizării României, şi pe cel al unui nou conflict între preşedinte şi premier.

"Eu vă garantez că, dacă Guvernul va lucra în favoarea ţării, nu va fi nici o supărare, dar dacă va continua să neglijeze fondurile europene, dacă va continua să vină cu legi precum cea despre Rompetrol, prin care România renunţă la cele 400 milioane de dolari, dacă va continua să mintă, dacă va continua să emită ordonanţe de urgenţă în zona în care nu are dreptul să emită, cu siguranţă că voi avea reacţii, nu pot fi părtaş la o guvernare coruptă", a spus Băsescu.

Încrederea în Ponta

Despre încrederea în Victor Ponta după semnarea pactului de coabitare, şeful statului a răspuns: "Acest pact este tocmai semnul neîncrederii. Altfel rămâneam la atribuţiile constituţionale. Nu este doar expresia neîncrederii mele în Victor Ponta. În fond, şi el are nişte schelete în dulap, fiindcă pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Avea în atribuţii inclusiv verificarea privatizărilor. Dincolo de aceste amănunte, acordul de coabitare prezentat la Bruxelles i-a făcut pe liderii europeni să răsufle uşuraţi şi să spere că se va respecta regula jocului".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-28
Citeste si:
Miza Hayssam
Omar Hayssam audiat la DNA
Omar Hayssam a fost adus din Irak, susţin oficiali sirieni
Tribunalul şi Poliţia joacă alba-neagra cu teroristul Hayssam
UPDATE. Omar Hayssam încarcerat la Penitenciarul Rahova

TAGURI: Băsescu, Hayssam, suspendare, Ponta, schelete
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...