2019-02-20 01:15


Băsescu a intrat în Primăria Capitalei. La ieşire, toată lumea anunţa că referendumul de la Bucureşti nu mai are loc

 |  16:31
Băsescu a intrat în Primăria Capitalei. La ieşire, toată lumea anunţa că referendumul de la Bucureşti nu mai are loc
Referendumul programat pentru 26 iunie la Bucureşti nu vamai avea loc. Oprescu şi primarii de sector au fost convinşi vineri de TraianBăsescu să nu mai organizeze consultarea populaţiei. După ce şeful statului i-aconvocat pe toţi la o discuţie în sediul primăriei generale, toţi s-au pus deacord că el nu îşi mai are rostul, odată cu apariţia temei privindreorganizarea administrativă a întregii Românii. Referendumul fusese de fapt oreacţie la Legea Capitalei, proiectul PDL de a reorganiza administraţiaBucureştiului prin trecerea bugetelor primăriilor de sector într-o singurămână, cea a primarului general. Întrebaţi ce se va întâmpla de acum încolo cuLegea Capitalei, pedeliştii afirmă că ea nu dispare, ci, că „se readaptează”.

Convocaţi de însuşi Traian Băsescu,primarii bucureşteni şi consilierii Primăriei Capitalei au hotărât că nu se maiface nici un referendum în Bucureşti. Chemarea la urne fusese programatăpentru 26 iunie, iar bucureştenii trebuiau să răspundă la două întrebări: „Vădoriţi o Capitală cu 7 administraţii controlate de 217 consilieri aleşi peliste de partid?” şi „Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşiuninominal, asemeni primarilor de sector?”. Decizia de a se organizareferendumul fusese luată de Sorin Oprescu la insistenţele USL şi fusese, defapt, o reacţie a PSD şi PNL la Legea Capitalei, proiectul PDL de reorganizareadministrativă a Bucureştiului, prin desfiinţarea bugetelor primăriilor desector şi comasarea acestora într-unul singur, gestionat de Primăria Generală. Primarulgeneral Sorin Oprescu a declarat, vineri, că referendumul nu se va maidesfăşura pentru că „nu îşi mai avea rostul” şi pentru că s-ar fi cheltuitdegeaba banii publici. Până şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, cel maiputernic susţinător al referendumului spune că acum chemarea la urne abucureştenilor a devenit inutilă. „LegeaCapitalei nu mai este de actualitate în condiţiile intenţiilor deregionalizare, iar în iulie-august vor începe discuţiilepentruorganizarearegiunii de dezvoltare Bucureşti-Ilfov”, adeclarat Chiliman după întâlnirea cu şeful statului.

PDLnu renunţă la ideea unui singur buget

Legea Capitalei,proiectul susţinut de Elena Udrea şi al căror arhitecţi sunt deputaţii PDLVasile Gherasim şi Costică Canacheu va fi readaptată. Vasile Gherasim susţinecă PDL nu renunţă la ideea unui singur buget pe Bucureşti, chiar dacă,deocamdată nu se va mai putea vorbi despre Legea Capitalei în forma iniţială. „Încontextul actual, al discuţiilor despre reorganizarea întregii Românii, vorbimdespre Bucureşti-Ilfov ca o singură entitate. Se transformă în zonametropolitană de care vorbim de câţiva ani. Legea Capitalei, în contextul ăstatrebuie readaptată. Dacă vom avea cele opt regiuni, atunci apar alţi actorilocali, primarii de sector, preşedinţii de consilii judeţene capătă alteroluri. În contextul regiunilor, cu atât mai mult e nevoie de un bugetconsolidat. Bugetul Bucureşti-Ilfov consolidat poate să sară de 4-5 miliarde deeuro. Eu văd rolul primarilor de sector, ca fiind de fapt, viceprimarii. Aleşiuninominal, dar fără consiliul primăriei de sector. Ci, ei să fie viceprimari”,a declarat pentru „Puterea” deputatul democrat-liberal.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
12 Iun 2011

Chiliman este nerusinarea intruchipata!Ai uitat,coane Andrei Chiliman cum ai venit cu o falca in cer,si una in pamant,la Sorin Oprescu,si ai cerut referendum?Iar Piedone iti tinea isonul!
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...