2017-01-17 11:13

POLITICA


Băsescu a ordonat: Să fie 8 judeţe!

 |  20:03
Băsescu a ordonat: Să fie 8 judeţe!
Preşedintele Traian Băsescu le-a prezentat miniştrilorviziunea sa asupra viitoarei hărţi administrative a României. Şeful statuluivrea opt judeţe, trasate pe scheletul actualelor regiuni de dezvoltare. Băsescule-a transmis mesajul membrilor cabinetului Boc ieri chiar în şedinţă de Guvern.

Preşedintele Traian Băsescu adeclarat miercuri în cadrul şedinţei de Guvern că ar prefera ca România să aibăopt judeţe, care să corespundă cu actualele regiuni de dezvoltare. „Cunoscsensibilitatea partidelor privind desfiinţarea judeţelor”, a spus preşedintele,susţinând că acum ar cam fi momentul caacestea să se ridice deasupraintereselor proprii.

Exemplulcanalizării

Şeful de la Cotroceni s-a folosit denişte exemple concrete în a le explica membrilor cabinetului Boc de ce crede elcă este nevoie de reducerea numărului judeţelor la numai 8, de la 41 câte suntîn prezent. Unuldintre exemplele sale a fost infrastructura de canalizări. „Nuse poate privi la o dezvoltare raţională a României cu unităţi adminstrativeatât de mici. Modul în care se utlizează banii europeni pe proiecte foartemici, în interiorul unui judeţ, nu este decât ineficienţa utilizării baniloreuropeni. Ca exemplu, se face canalizare şi staţie de epurare în loc să se facăo singură magistrală care să treacă prin trei judeţe cu o singură staţie deepurare mare”, a afirmat Băsescu.

Revinebaroniada

Traian Băsescu a reintrat ieri în rolul carel-a consacrat în anul 2004, an când a purtat o intensă campanie negativă avândca ţintă primarii şi şefii de consilii judeţene, pe care îi numeape atunci „baroni locali”. El le-a cerut ieri partidelor să renunţe latentaţia de a păstra actualele judeţe pentru a-şi păstra influenţa pe care oconferă un post de preşedinte de consiliu judeţean. Şeful statului mai susţineşi că înfiinţarea unor judeţe mai mari trebuie să ducă automat şi ladescentralizarea deciziilor în favoarea primăriilor. „Voisusţine orice propunere ce va veni într-o organizare a teritoriului cu optjudeţe, pe actualele regiuni de dezvoltare economică. Asta însă vaimplica o foarte puternică descentralizare, în aşa fel încât omul de lamuncipiu sau de la comună să nu mai aibă nevoie de avize de la judeţ. Asta-iproba de foc a clasei politice, dacă vrea în mod realdescentralizare,(...) dacăavem sau nu avem curaj să lăsămcomunităţile să trăiască aşa cum cred ele că este mai bine, iar lajudeţ săse vegheze strict la respectarea legalităţii şi la proiectele de dezvoltareregională”, a mai precizat Traian Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image