2019-02-21 01:48


Băsescu a semnat pensionarea procurorului Alexandru Lele

 |  12:32
Băsescu a semnat pensionarea procurorului Alexandru Lele

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni,decretul pentru eliberarea din funcţie, prin pensionare, a lui Alexandru Lele,procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor - cel care în 2002 a fostpus sub acuzare pentru corupţie, iar anchetatorul său, Cristian Panait, s-asinucis.

Şeful statului a semnat, potrivitPreşedinţiei, decretele pentru eliberarea din funcţie pentru Gebescu Maria,procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovita - pensionare, LeleAlexandru Florian, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor -pensionare, Rădulescu Alecsandrina, judecător la Curtea de Apel Bucureşti -pensionare şi Safta Doina, judecător la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti -demisie.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adecis, în această vară, sancţionarea cu avertisment a procurorului bihoreanAlexandru Lele , pentru "exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă",acuzaţiile referindu-se la nelucrarea unor dosare pentru perioade mari de timp,raportarea unor statistici nereale, cercetarea şi arestarea ilegală a unorpersoane.

Secţia de procurori în materie disciplinară aCSM a admis acţiunea disciplinară formulată de Comisia de disciplină pentruprocurori împotriva lui Alexandru Lele, de la Parchetul de pe lângă TribunalulBihor, şi a aplicat sancţiunea "avertisment". "În urma uneianchete desfăşurate de Comisia de disciplină pentru procurori, CSM a admis că,în cazurile semnalate, magistratul şi-a exercitat funcţia cu gravă neglijenţăşi a efectuat cu întârziere lucrările din motive imputabile, încălcândprevederile Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şiprocurorilor", informa purtătorul de cuvânt al CSM.

Acuzaţiile se referă la arestarea, în aprilie2001, a omului de afaceri orădean Adrian Tărău, exonerat ulterior de instanţelede judecată, care au declarat arestarea fiului fostului prefect PSD drept ogravă eroare judiciară şi au obligat statul român la despăgubiri de 20.000 delei în favoarea acestuia.

Totodată, Lele a fost judecat şi pentru alteabateri disciplinare, pe care le-ar fi comis înainte de suspendarea sa dinmagistratură în 2002, şi a căror verificare a fost întreruptă pe perioadaanchetei penale derulate împotriva sa până în decembrie 2008, când s-afinalizat prin scoaterea de sub urmărire penală.

În raportul care a stat la baza analizei CSM,întocmit de Parchetul Curţii de Apel Oradea, se arată că în perioada 1994-2000procurorul orădean a lăsat în nelucrare dosare penale pentru perioade mari detimp, iar în 2001 ar fi raportat statistici nereale.

Lui Lele i s-a mai imputat achitareadefinitivă a 32 de persoane pe care le-a trimis în judecată şi despre care s-adovedit că nu au comis faptele respective, respectiv arestarea ilegală şicercetarea abuzivă a mai multor persoane.

În 24 ianuarie 2008, Consiliului Superior alMagistraturii a luat act de faptul ca Direcţia Naţională Anticorupţie şiParchetul instanţei supreme l-au scos de sub urmărire penală pe Alexandru Lele,suspendat ca urmare a unor acuzaţii de corupţie.

Procurorul Alexandru Lele este cel care, înaprilie 2001, a dispus arestarea lui Adrian Tărău, fiul unui fost prefect PSDal judeţului, sub acuzaţia de complicitate la contrabandă cu produsepetroliere, demers care a fost mult discutat în contextul în care magistratul afost acuzat ulterior de corupţie.

În 27 martie 2002, procurorul bucureşteanCristian Panait (29 de ani) de la Parchetul instanţei supreme, în baza unuimandat legal, a descins la locuinţa procurorului orădean Alexandru Lele, carechemase jurnalişti la el acasă, pentru a asista la demersul anchetatorului său.Lele critica modul în care decurgea ancheta în cazul său, afirmând că aceastaare conotaţii politice.

În 10 aprilie 2004, procurorul Cristian Panait- cel care a declanşat acţiunea penală împotriva lui Lele, demers judiciarsemnat şi de şeful anchetatorului, Ovidius Păun - s-a sinucis, aruncându-se dela etajul imobilului în care locuia în sectorul 2 al Capitalei.

Toată ancheta în cazul Lele a fost ulteriorreluată, procurorul bihorean fiind trimis în judecată. Ulterior, în 25 mai2006, dintr-un motiv procedural dosarul a fost restituit Parchetului, unde, unan mai târziu, s-a închis.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-08-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...