2018-12-13 22:18


Băsescu acuză Olanda de fault

 |  19:27
Băsescu acuză Olanda de fault

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la finalul reuniunii Consiliului European, că Olanda nu şi-a respectat angajamentul politic privind accesul României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Şeful statului a acuzat atitudinea premierului Mark Rutte, care a promis sprijin în Consiliu, iar apoi “a uitat acest lucru când a ajuns acasă”. “În cadrul Consiliului am ridicat problema nerespectării unui angajament politic de către Olanda şi Finlanda. (...) Olanda şi Finlanda au refuzat aplicarea Tratatului şi în acest context a fost abordarea mea în intervenţie, cu atât mai mult cu cât - şi de această dată îmi pot permite să spun, pentru că este o realitate - Olanda nu şi-a respectat un angajament politic”, a spus Băsescu. El a subliniat că face această afirmaţie în contextul în care România şi-a îndeplinit obligaţia privind respectarea criteriilor tehnice de aderare la Schengen.

Şeful statului a completat că afirmaţiile sale nu trebuie traduse în ideea că “premierul olandez nu a avut cuvânt”, ci că “Olanda nu a respetat o înţelegere politică”, făcută în luna septembrie, când România a deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementările legate de spaţiul Schengen. “Deblocarea s-a făcut în ideea că Olanda va găsi formula realizării unui compromis în ceea ce priveşte accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, iar apoi premierul olandez a uitat acest lucru când s-a dus la el acasă”, a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că un semn al respectării cuvântului ar fi fost dacă premierul Mark Rutte ar fi susţinut înţelegerea din Consiliu în Parlamentul olandez, când legislativul a blocat accesul României la Schengen.  “Indiferent care ar fi fost votul în Parlament, am fi considerat că premierul şi-a respectat cuvântul din Consiliu”, a conchis Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-15

TAGURI: Traian Basescu, Olanda, fault
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ABECEDAR
23 Oct 2011

Basescu,.. virgula... acuza ceva nou
Random imageUltimele stiri


loading...