2018-12-15 11:16


Băsescu vrea “Statele Unite ale Europei”

 |  21:00
Băsescu vrea “Statele Unite ale Europei”

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, joi, viziunea despre viitorul unit al Europei, pe care îl vrea stabilit până la sfârşitul mandatului său, “în doi-trei ani”. Declaraţiile au fost făcute la tabăra de vară pentru tinerii din diaspora, organizată la Sulina. Principala sa teză se referă la reducerea suveranităţii statelor membre ale UE. "Anul 2020 n-o să ne găsească tot în această formă, vă asigur, pentru că nu poate funcţiona şi nu este competitivă. UE pierde constant în ultimii 10 ani în competitivitate în raport cu China, SUA, cu alte mari puteri economice şi când nu ai forţă economică nu poţi fi nici o forţă militară. (…) Şi repet teza prin care am trecut deja: trebuie să decidem repede, în următorii doi-trei ani, dacă vom crea «Statele Unite ale Europei» sau nu. Şi subiectul este extrem de delicat şi dificil, pentru că trebuie asigurat un leadership formidabil la nivel european, care să convingă cele 27 de naţiuni - 28, că intră şi Croaţia de îndată - că numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o mare putere economică şi o putere militară pe măsură, capabilă să asigure securitatea cetăţenilor ei“, a afirmat preşedintele Băsescu.

Cum comentea partidele

Sever Voinescu (PDL): „Părerea mea personală este că, pe cât e de frumoasă, pe atât e de nerealizabilă această idee. Mi-e greu să cred că ţările europene vor accepta, mai ales după această criză, o formulă federativă, federală”.

Ion Iliescu (PSD): “Dacă s-a referit la discuţia iniţiată de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, de consolidare a structurii statelor din zona euro, atunci trebuie precizat că nu e suficient să vrei tu să intri, mai trebuie şi structura respectivă să te dorească. Nu e suficient să renunţi tu la o parte din suveranitate dacă nu te doreşte nimeni să intri într-o astfel de comunitate".

Cristian Buşoi (PNL): “Cred că UE are nevoie de un leadership mai puternic şi de o colaborare mai bună în politicile sale europene, dar nu cred că trebuie să mergem atât de departe, ca şi când am avansa ideea că Statele Unite ale Europei ar putea fi o soluţie (la problemele economice - n.r.)”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CUCU
19 Aug 2011

te-ai intors in Bucuresti, tarane? Vezi ca te paste un accident
Random imageUltimele stiri


loading...