2017-01-24 17:14


UPDATE. Băsescu invită separat partidele la o discuţie despre viitorul premier

 |  12:34
UPDATE. Băsescu invită separat partidele la o discuţie despre viitorul premier

UPDATE, ora 19.00. Consultările preşedintelui Traian Băsescu, de luni, cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru s-au încheiat, în jurul orei 19,00.Consultările au avut loc în contextul în care, luni dimineaţă, premierul Emil Boc a anunţat, într-o şedinţă de Guvern, depunerea mandatului Cabinetului.

Primii care au intrat la discuţii cu şeful statului au fost reprezentanţii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, după care au fost consultări cu liderii UNPR şi cei ai UDMR.La finalul discuţiilor cu UNPR, preşedintele formaţiunii Cristian Diaconescu a declarat că Uniunea susţine în continuare actuala coaliţie guvernamentală şi prin dialog va fi gata să participe la constituirea unui nou Guvern.

Liderii UDMR şi reprezentanţii grupului minorităţilor nu au dorit să facă declaraţii presei. Anterior însă, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a precizat că este sceptic cu privire la numirea unui premier tehnocrat şi a spus că este nevoie de un 'om politic' care să aibă o susţinere politică.

Şi conducerea USL a fost prezentă la consultările cu şeful statului.

La final, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat că întâlnirea Uniunii Social Liberale cu preşedintele Traian Băsescu a fost scurtă şi clară, iar cea mai bună rezolvare a crizei politice ar fi ca, după pasul făcut de premierul Emil Boc, şi preşedintele să demisioneze. El a adăugat că Traian Băsescu a spus că nu va face acest pas, ca urmare USL şi-a anunţat opţiunea fermă pentru alegeri anticipate.La rândul său, liderul PSD, Victor Ponta, a precizat că, în măsura în care propunerea USL va fi adoptată, ar însemna ca, în luna iunie, România să aibă un nou Parlament ales şi un nou Guvern legitimat.

Prezent la consultări, preşedintele PC, Daniel Constantin, a susţinut că, din informaţiile pe care Opoziţia le deţine, şeful statului Traian Băsescu ar dori 'să folosească un guvern de tehnocraţi timp de un an'.

Ultimii chemaţi la consultări au fost reprezentanţii PDL. Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a declarat că partidul susţine un guvern politic bazat pe actuala coaliţie guvernamentală, iar preşedintele va risipi orice dubiu când va anunţa, în această seară, premierul desemnat. Potrivit lui Baconschi, coaliţia funcţionează şi există voinţa tuturor componentelor acesteia de a-şi asuma guvernarea.

Conform articolului 103 din Constituţie, (1) preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. (3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele Traian Băsescu a trimis luni o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni.

'În temeiul art. 85 alin. (1) şi al art. 103 alin. (1) din Constituţia României, în conformitate cu care 'preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament', având în vedere demisia primului-ministru din această funcţie şi ţinând cont de faptul că niciun partid politic nu are majoritate absolută a locurilor din Parlamentul României, vă invit la Palatul Cotroceni, în data de 6 februarie 2012, pentru consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru', se arată în textul invitaţiei.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maxim 12 persoane, iar programul consultărilor va fi următorul: între 15,00 - 15,30 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale; între 15,30 - 16,00 - Partidul Conservator; între 16,00 - 16,30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României; între 16,30 - 17,00 - Uniunea Democrată Maghiară din România; între 17,00 - 17,30 - Partidul Naţional Liberal; între 17,30 - 18,00 - Partidul Social Democrat; între 18,00 - 18,30 - Partidul Democrat Liberal.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-14

TAGURI: Băsescu, consultari, premier, CotroceniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image