2018-12-11 09:02


Băsescu îşi arată muşchii la referendum. Tema referendumului pentru modificarea Constituţiei i-ar putea aduce preşedintelui o creştere a popularităţii

 |  19:13
Băsescu îşi arată muşchii la referendum. Tema referendumului pentru modificarea Constituţiei i-ar putea aduce preşedintelui o creştere a popularităţii

Anunţul lui Traian Băsescu de duminică, conform căruia preşedinteleîşi doreşte în 2012 un referendum pentru modificarea Constituţiei, reprezintă oreintrare în cărţi a „Jucătorului”. Odată cu relansarea temei Parlamentuluiunicameral, preşedintele îşi relansează de fapt şi creşterea proprieipopularităţi, ajunsă astăzi la cote dramatice. Cel puţin, aşa susţin analiştiipolitici chestionaţi de ziarul „Puterea”. Chiar dacă va fi greu, dacă nu chiarimposibil să se ajungă la referendum, simpla utilizare a temei modificăriiConstituţiei îi poate aduce puncte de încredere şefului statului.

Şanse mici ca laanul să avem un referendum pentru modificarea Constituţiei, aşa cum, cel puţindeclarativ, îşi doreşte Traian Băsescu. Asta pentru că legile româneşti spun căpentru a se ajunge la referendum, este nevoie mai întâi ca două treimi dinparlamentari să îşi dea votul. Iar o majoritate de două treimi nu se va pune deacord pe tema modificării Constituţiei, întrucât interesele PDL şi USL suntdiametral opuse în ceea ce priveşte revizuirea legii fundamentale. Cu toateacestea, aducerea în discuţie a modificării Constituţiei şi trecerea la un Parlamentunicameral poate favoriza creşterea încrederii în Traian Băsescu. Reamintim căşeful statului a anunţat duminică, la Covasna, că proiectul prezidenţial demodificare a Constituţiei a fost finalizat şi că după Paşti ar putea fitransmis Parlamentului. Băsescu a declarat că speră ca referendumul pentrumodificarea legii fundamentale să se organizeze în acelaşi timp cu alegerilelocale din 2012.

Pârvulescu: Încearcă să recâştige popularitate

SociologulCristian Pârvulescu, profesor la SNSPA, susţine că anunţul de duminică alpreşedintelui reprezintă mai degrabă o încercare a sa de a recâştiga dinpopularitate, decât o intenţie reală de avea un referendum. „Dorinţa lui TraianBăsescu de a se organiza un referendum pentru modificarea Constituţiei estenerealistă. Pentru că, înainte de a avea un referendum, trebuie caparlamentarii să-şi dea votul (două treimi din numărul total al parlamentarilorn.r). Însă, dincolo de acest nerealism, schema este clară - o încercare apreşedintelui de a recâştiga din popularitatea pierdută. Traian Băsesculansează astfel teme pentru campaniile din 2012. Este mult mai important sărecâştige popularitate pentru el, decât electorat pentru PDL. Pentru căpreşedintele are nevoie de o majoritate parlamentară, iar aceasta nu se poateforma cu un singur partid”, a declarat Pârvulescu pentru „Puterea”.

Sociologul aexplicat, totuşi, că temele modificării Constituţiei şi cea a Parlamentuluiunicameral s-ar putea întoarce împotriva iniţiatorului ei. „S-a văzut în trecutcă populaţia are sentimente negative la adresa Parlamentului, iar acest lucrupoate fi speculat. Însă, este doar o ipoteză de lucru, pentru că sunt foartemulte variabile de luat în calcul. În cazul în care criza economică seadânceşte, această temă de campanie s-ar putea întoarce împotrivaguvernanţilor. Populaţia ar putea da un vot de blam celor care se vor afla laputere în 2012. Dacă la guvernare se va afla un guvern de tehnocraţi, atunciPDL ar putea fi atins mai uşor”, a mai precizat Cristian Pârvulescu.

Stelian Tănase,analist politic, consideră că propunerea preşedintelui are rolul de a le „arătamuşchii” adversarilor politici. „E o aiureală, ca să nu folosesc un cuvânt maidur. El încearcă să le arate muşchii, să le spună ăstora că se face cum vreael. Oamenii au spus Parlament unicameral, iar el asta face acum, foloseşteaceastă temă, cu toate că pe Parlamentul ăsta bicameral de acum stă aşezatăcoaliţia guvernamentală. Băsescu încearcă să reintre în cărţi, pentru căpopularitatea lui şi a guvernanţilor a scăzut dramatic, fiind acum la cel mult15%. Proiectul pe care îl propune el îi sporeşte puterile”, a declaratanalistul.

Şova:Modificarea nu e posibilă sub Băsescu

Partidele care îlsusţin pe şeful statului, PDL, UDMR şi UNPR au nevoie şi de voturile celor de laUSL pentru ca proiectul preşedintelui să fie votat în Parlament. Or, în acestmoment, USL are propriul proiect de revizuire a Constituţiei. Dan Şova, senatorPSD şi membru al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, susţinecă o modificare a legii fundamentale nu se va putea face cât timp TraianBăsescu va fi preşedinte. Şova afirmă că proiectul de revizuire a legiifundamentale pe care USL îl va finaliza şi îl va depune la Parlament în curândeste diamentral opus faţă de cel propus de preşedinte.

„Eu îmi menţin punctul de vedere, o modificare a Constituţiei nu esteposibilă în era Băsescu. Post-Băsescu ea s-ar putea face. Pentru că, înainte dea se ajunge la referendum se dă un vot în Parlament, unde este nevoie de douătreimi din numărul de parlamentari. Iar în acest moment, vom avea două proiectede revizuire a Constituţiei, cel propus de preşedintele Băsescu şi cel propusde USL. Iar aceste proiecte sunt diamentral opuse. Fiecare parte susţineproiectul asumat de ea. Şi nu se va ajunge la un consens în Parlament”, adeclarat senatorul Dan Şova pentru „Puterea”.

Pesedistul maisusţine şi că o suprapunere a referendumului cu alegerile este nerecomandată deUniunea Europeană. „Luaţi-o ca pe o opinie personală, însă, organizarea unuireferendum în acelaşi timp cu alegerile este ilegală. Nu o spunem noi, ci ospune Convenţia de la Veneţia. Conform legilor româneşti, e perfect legal.Însă, trebuie să ne decidem dacă suntem în Uniunea Europeană, sau dacă am rămasîn Imperiul Otoman. Convenţia de la Veneţia spune că dacă tema propusă lareferendum este dezbătută în timpul campaniilor electorale, atunci se pierdedin obiectivitatea actorilor implicaţi. De aceea, recomandarea este de a nu fiorganizat un referendum în acelaşi timp cu alegerile”, a mai afirmat Şova.

Ce spune actuala Constituţie?

Articolul 150

(1) RevizuireaConstituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunereaGuvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor,precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Articolul 151

(1) Proiectul saupropunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cuo majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

(3) Revizuirea estedefinitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zilede la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
20 Apr 2011

In calitate de simplu cetatean, imi bat de multa vreme gura sa atrag atentia asupra faptului ca avem nevoie de o constitutie teafara, nu de una gaunoasa, schweizer mai mult gaura decit brinza , cum a afirmat Iosif Boda unul din nanasii ei.Si cu toate ca sunt plecat din tara, as face efortul sa votez o constitutie teafara ca aceea din 1923.Problema e cu ce fel de constitutie va veni d-l Basescu in fata natiei. O zi buna !
Random imageUltimele stiri


loading...