2019-01-24 15:28


Băsescu, lovit chiar de majoritatea parlamentară. Noul CSM, validat în Senat de partidele din Opoziţie, plus şase voturi de la cele aflate la Putere

 |  19:32
Băsescu, lovit chiar de majoritatea parlamentară. Noul CSM, validat în Senat de partidele din Opoziţie, plus şase voturi de la cele aflate la Putere

PlenulSenatului a validat, ieri, lista celor 11 membri nou aleşi în viitorul ConsiliuSuperior al Magistraturii (CSM), decizia fiind luată cu 64 de voturi pentru şi60 împotrivă. Senatorii s-au exprimat prin vot secret, cu bile, cu privire lavalidarea listei noilor membri CSM

Dintotalul de 137 de senatori au fost prezenţi la şedinţă 124. Dintre aceştia, 64s-au pronunţat pentru validarea listei celor 11 membri nou aleşi în viitorulCSM şi 60 împotrivă. În timpul dezbaterilor, PDL a anunţat, prin CristianRădulescu, liderul de grup, că se pronunţă pentru invalidarea listei. PSD şiPNL au optat pentru validarea listei, susţinând că este o chestiune de formă,nu de fond.

Înurma scrutinului pentru alegerile CSM din 1 noiembrie, au fost aleşi candidaţidin partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: judecător Lidia Bărbulescu - 69voturi, judecător Mircea Bucurel Aron - 62 voturi. Judecătorii aleşi din parteaCurţilor de apel sunt: judecător Dan Lupaşcu - 461 voturi; judecător AlexandruŞerban - 383 voturi; judecător Nicolae Horaţius Dumbravă - 313 voturi, iar dinpartea tribunalelor: judecător Adrian Toni Neacşu - 331 voturi.

Dinpartea judecătoriilor au fost aleşi, după al doilea tur de scrutin din 5noiembrie, Marius Tudose Badea, de la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti -1.144 voturi, şi Cristi Vasilică Danileţ, de la Judecătoria Oradea – 941 voturi.Din primul tur, a fost ales din partea Parchetelor de pe lângă curţile de apelprocurorul George Bălan - 90 voturi; din partea Parchetelor de pe lângătribunale procurorul Oana Schmidt Haineală - 153, iar din partea Parchetelor depe lângă judecătorii procuror Dan Nicolae Chiujdea - 607 voturi.

Urmarea contestaţiei judecătoarei Dana Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj,Tribunalul Bucureşti a decis, în 3 decembrie, să anuleze Hotărârile nr.1/06.08.2010 (în parte) şi nr. 2/24.08.2010 ale Comitetului Electoral Centralal Curţii de Apel Bucureşti şi a obligat Curtea de Apel Bucureşti să emită onouă hotărâre prin care "să modifice Hotărârea nr. 1/06.08.2010 în sensulrespingerii candidaturii judecătorului Dan Lupaşcu, pentru alegerea în funcţiade membru al CSM". Sentinţa poate fi atacată cu recurs.

"Amprimit o veste bună pentru că astăzi, la Senat, raţiunea şi bunul-simţ aucâştigat împotriva ordinelor politice ale domnului Traian Băsescu. 64 de senatori,ceea ce înseamnă nu doar parlamentari ai PSD şi PNL, ci şi din alte grupuripolitice, au votat pentru ca totuşi România să aibă un CSM. E revoltător şicondamnabil că, în 2010, preşedintele Traian Băsescu şi PDL încă mai cred căjustiţia trebuie să le fie subordonată politic, încă mai cred că trebuie săvoteze împotriva independenţei Justiţiei. Şi atunci, evident, ne mirăm degeabade ce nu suntem primiţi în Schengen, de ce avem în continuare mecanism deCooperare şi Verificare pe Justiţie"

VictorPonta,preşedintelePSD

"Faptulcă au existat şase voturi, cel puţin, din majoritate, care au votat altfeldecât a dorit să impună Traian Băsescu, arată că, până şi în sânul majorităţii,există oameni care înţeleg foarte bine cum e normal să stea lucrurile şi deunde vine răul. Chiar şi oameni din majoritatea pro-prezidenţială îi aratăpreşedintelui că nu la CSM poate să fie problema. Astăzi, într-un gest denormalitate, printr-un vot care a avut loc la Senat, ceea ce a ales acestorganism a fost validat, cum era normal, de către Senat"

CrinAntonescu,preşedintelePNL


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...