2018-07-18 06:06


Băsescu: Ponta nu a apărat interesele României

 |  21:00
Băsescu: Ponta nu a apărat interesele României

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut în direct o lecţie despre funcţionarea Uniunii Europene şi l-a acuzat pe premierul României de demagogie şi dezinformare în chestiunea reprezentării României la nivelul Consiliului European.

Traian Băsescu a arătat că în cadrul Consiliului European România trebuie reprezentată de preşedinte, iar premierul şi miniştrii trebuie să participe la Consiliul UE care ia deciziile practice. Băsescu a spus că partenerii europeni s-au îngrozit de câtă necunoaştere există în rândurile politicienilor români cu privire la mecanismele UE. Preşedintele a precizat că dacă Parlamentul României găseşte o modalitate legală de mutare a atribuţiilor de reprezentare el o va respecta. Băsescu a mai spus că se va întâlni azi cu premierul Ponta şi că este gata să demisioneze dacă va fi modificată Constituţia şi va fi modificată durata mandatului prezidenţial astfel încât să se suprapună cu durata mandatului parlamentar.

România: reprezentată de preşedinte

„Există o singură persoană care reprezintă statul. Este preşedintele. Cu asta încep atribuţiunile preşedintelui din Constituţie”, a spus Băsescu. „Parlamentul European exercită împreună cu Consiliul, structura în care sunt reprezentate guvernele, funcţiile legislativă şi bugetară. Acolo unde se discută de bani este Guvernul în codecizie cu Parlamentul”, a explicat Băsescu de ce îl trimite pe Ponta la Consiliul UE.

Memorandumul buclucaş

Băsescu a prezentat jurnaliştilor memorandumul privind poziţia României la Consiliul informal din 23 mai: „Vedeţi aici semnătura ministrului Andrei Marga, a ministrului Leonard Orban, acordul primului-ministru Victor Ponta. Este un memorandum de trei pagini care a fost discutat între structurile ministerial şi departamentul de la Preşedinţie care a trecut prin Guvern, unde toţi miniştrii se puteau pronunţa”. Preşedintele l-a acuzat astfel pe premier că dezinformează atunci când spune că Guvernul nu a fost implicat în reprezentarea la nivelul UE.

Mai mult, Băsescu a prezentat o serie de exemple în care Guvernul Ponta nu a reprezentat la un nivel ministerial România: „La reuniunea Consiliului UE din 15 mai pe teme financiare a participat premierul italian Mario Monti. Din partea noastră a participat un secretar de stat. Pe 11 iunie, o reuniune pe mediu la care unele state UE au trimis şi câte doi miniştri. România nu a trimis nici un reprezentant al Guvernului, a trimis un adjunct de la misiunea din Bruxelles. Emisiile de carbon vor costa mult România. Cum a fost apărată România?” De asemenea, Băsescu a acuzat Parlamentul României că nu a transmis puncte de vedere legate de legislaţia promovată la nivelul Uniunii Europene.

Şova flutură suspendarea

Dan Şova, senatorul social-democrat, a declarat că preşedintele Traian Băsescu trebuie suspendat dacă nu va respecta Constituţia şi regulamentele Legislativului, care constituie temeiul legal al declaraţiei Parlamentului privind reprezentarea României la Consiliul European. Şova a invocat şi articolul 102 din Constituţie, potrivit căruia Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a României. “Eu cred că, dacă preşedintele României nu va respecta Constituţia, nu va respecta articolele din regulamentele Parlamentului -, domnia sa se va încadra în ceea ce Constituţia califică drept o încălcare gravă a Constituţiei şi trebuie suspendat”, a susţinut Dan Şova. El a explicat că declaraţia adoptată de Parlament menţionează “foarte clar” că preşedintele României trebuie să reprezinte România la Consiliul European în probleme de politică comună externă a Uniunii, politică militară şi securitate militară, iar premierul României trebuie să fie responsabil de reprezentarea României la Consiliu, în probleme economice, financiare, fiscale, bugetare, sociale.

Argumente de la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a spus că pentru modificarea reprezentării la Consiliul European este nevoie de un act juridic, şi a subliniat că declaraţia privind reprezentarea României la Consiliul European adoptată marţi de Parlament nu îi este opozabilă. “Dacă vrea (premierul Victor Ponta - n.r.) să preia atribuţiunile preşedintelui, îi trebuie un act juridic care poate fi hotărâre a Parlamentului, poate fi lege, moţiune nu poate fi”. Băsescu a apreciat că modificarea reprezentării la nivelul Uniunii Europene constituie o modificare a Constituţiei. “Jocul politic de astăzi arată dorinţa USL-ului de a modifica Legea fundamentală. Foarte bine, dar eu îi rog de trei ani să participe la modificarea Constituţiei şi să facem aranjamentele pe care majoritatea de două treimi a Parlamentului şi pe urmă poporul le va dori, dar nu putem modifica prevederi din Constituţia României, bazându-ne pe o declaraţie care nu este act juridic”, a spus Băsescu. Acesta susţine că în Consiliul European se iau decizii politice, iar premierul Ponta poate participa la şedinţele Consiliului Uniunii Europene unde se stabilesc modalităţile de aplicare a deciziilor politice.

Ponta nu se teme

Victor Ponta a afirmat că nu este speriat de un conflict cu preşedintele Traian Băsescu pe tema reprezentării la Consiliul European. Victor Ponta a precizat marţi că are obligaţia ca şef al Guvernului să aibă “un dialog instituţional cu orice persoană care ocupă funcţia de preşedinte al României” şi a afirmat că “sigur” va merge să discute cu Traian Băsescu.

Ponta a dus în sprijinul participării sale la Consiliul European argumentul că la această reuniune participă majoritar prim-miniştri ai ţărilor membre. “De fapt, din 28 de ţări, inclusiv Croaţia care va adera la anul, sunt 25 de prim-miniştri, preşedintele Ciprului, pentru că nu există prim-ministru în Cipru şi preşedintele Franţei, deoarece preşedintele Franţei numeşte şi demite premierul fără Parlament. În toate cele 25 de ţări reprezentarea o face primul-ministru”, a spus Ponta. Acesta a mai subliniat că doreşte ca România să fie reprezentată corespunzător la Bruxelles. “Acum, pe 28, se discută lucruri care ţin strict de atribuţiile Guvernului României. Nu este funcţional să meargă altcineva decât şeful Guvernului. Eu nu ţin morţiş ca eu să particip, ţin morţiş ca România să fie bine reprezentată”, a subliniat Victor Ponta.

Suspendarea preşedintelui fără Constituţie

Proiectul de Lege prin care parlamentarii vor să modifice prerogativele Curţii Constituţionale (CCR) a primit, miercuri, aviz favorabil de la Comisia juridică din Camera Deputaţilor şi urmează să fie dezbătut în plen.

Potrivit acestui proiect, Curtea Constituţională pierde din atribuţii, şi anume pe aceea de a controla constituţionalitatea hotărârilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Prin acest proiect, USL urmăreşte eliminarea avizului final dat de CCR care ar fi necesar în cazul unei eventuale hotărâri a Parlamentului de suspendare a preşedintelui ţării.

Pentru descongestionarea CCR

Iniţiativa legislativă prin care se propune ca CCR să nu se mai pronunţe pe hotărârile Parlamentului aparţine deputatului PNL, Cornel Pieptea, şi senatorului PSD, Georgică Severin. Cei doi, în expunerea de motive, susţin că urmăresc obligaţia actuală de a se exprima asupra constituţionalităţii hotărârilor Senatului şi ale Camerei Deputaţilor încarcă excesiv Curtea Constituţională, ba chiar “dăunează bunului mers al activităţii acesteia şi a exercitării rolului de arbitru instituţional, rol asumat nu de puţine ori, în contextul constituţional românesc”.

Decizia în comisie a fost adoptată cu cinci voturi pentru şi două voturi împotrivă, anunţă Agerpres. Raportul adoptat în Comisia juridică va fi înaintat spre dezbatere şi adoptare plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat în acest caz.

Dacă proiectul va fi votat de Camera Deputaţilor şi aprobat apoi şi de Senat, conform  noii forme a legii de funcţionare, Curtea Constituţională se va pronunţa, în ceea ce priveşte Parlamentul, doar asupra constituţionalităţii regulamentelor celor două Camere, la sesizarea unuia dintre preşedinţii lor, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori. Nu şi asupra hotărârilor uneia sau alteia dintre camerele Parlamentului.

Deputatul Gabor: Curtea Constituţională e supusă Parlamentului

Unul dintre membrii Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, liberalul Gheorghe Gabor, a declarat că, practic, prin această propunere de act normativ se revine la vechea Lege de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale de dinainte de 2007. “Curtea Constituţională este şi ea supusă Parlamentului, pentru că Parlamentul îi acordă bugetul. Or, din moment ce Parlamentul adoptă hotărâri, este normal ca aceste hotărâri să rămână în vigoare şi Curtea Constituţională să le respecte. Deci, nu mai pot să fie atacate la Curtea Constituţională. Ce înseamnă acest lucru? Cine face Constituţia? Parlamentul. Este organul legiuitor care poate să redacteze Constituţia, lege  care trebuie să fie respectată de toate puterile din stat. Ce sens mai are ca hotărârile date de Parlament să poată să fie modificate de Curtea Constituţională? Răspunsul la această întrebare este că nu e necesar ca această Curte Constituţională să se pronunţe în legătură cu hotărârile Parlamentului”, a declarat deputatul PNL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-07

TAGURI: traian basescu, victor ponta, curtea constitutionala, interese, ccr

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova