2017-01-19 21:10

POLITICA


Băsescu: Prioritatea zero este ajutarea românilor afectaţi de iarnă

 |  18:14
Băsescu: Prioritatea zero este ajutarea românilor afectaţi de iarnă

Traian Băsescu a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea pe care a avut-o cu partidele parlamentare pentru consultări privind funcţionarea Parlamentului şi Tratatul de stabilitate, că prioritatea zero este ajutarea românilor afectaţi de situaţia de iarnă şi a asigurat cetăţenii că, sub nici o formă, nu va fi întreruptă furnizarea de energie electrică.

În ceea ce priveşte programul de guvernare şi cele 15 puncte prezentate de liderul PSD Victor Ponta în discursul susţinut în Parlament Parlament la învestirea Guvernului Ungureanu, preşedintele a constatat că şapte puncte coincid.

Declaraţiile preşedintelui:

Am primit solicitarea publică de a institui starea de urgenţă în Buzău. Ştiu că se încearcă cu disperare atragerea în dispute publice a preşedintelui. Nu este cazul de aşa ceva într-un moment în care oamenii suferă. De aceea, ţin să precizez ce ar însemna dacă aş răspunde solicitării domnului Ponta şi al preşedintelui CJ Buzău. La articolul 3 din Legea 453 pe 2004, starea de urgenţă se defineşte ca ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicate pe întreg teritoriul ţării sau în unele administrări teritoriale.

Nu putea fi omis din discuţii subiectul situaţiei cetăţenilor. Le mulţumesc militarilor pentru devotamentul şi eficienţa intervenţiei. Le mulţumesc celor de pe ambulanţe, drumarilor. Am observat că sinţul civic a făcut ca grupuri de oameni să acţioneze în susţinerea bătrânilor care nu puteau să se deszăpezească.

Am propus partidelor să se discute condiţiile în care opoziţia poate reveni în Parlament.

Propunerea pe care le-am făcut-o partidelor a fost să se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare. Nu există opoziţie din acest punct de vedere, dar trebuie să avem convingerea că există o majoritate care susţine semnarea tratatului. Sper ca în timpul cel mai scurt să fie redactat protocolul.

Nu există niciun fel de pericol ca populaţia să rămână fără energie. Probabil se va sista orice export până la revenirea consumului în parametrii normali. România are resurse să asigure energie electrică pentru populaţie. Dacă totuşi, în condiţii excepţionale, s-ar produce o avarie la grupurile mari de alimentare cu energie, s-ar proceda conform unui plan dinainte stabilit. România exportă 500 de megawaţi/oră iar în ore de vârf cantitatea exportată ajunge până la 1.400 de megawaţi.

Prioritatea zero în acest moment este legată de sprijinul comunităţilor şi a cetăţenilor puternic afectaţi de situaţia de iarnă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-05

TAGURI: traian_basescu, iarna, cotroceni, energie_electrica, victor_pontaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image