2018-12-13 10:52


Băsescu scrie Parlamentului să ratifice urgent mecanismul de stabilitate financiară

 |  17:04
Băsescu scrie Parlamentului să ratifice urgent mecanismul de stabilitate financiară

Preşedintele Traian Băsescu face un nou gest prin care îşi reafirmă poziţia de reprezentant al României în politica externă şi în special, la Consiliul European, în calitate de “garant al aducerii la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării României la Uniunea Europeană, alături de Parlament”, conform articolului 148, alineatul 4 din Constituţia României.

Astfel, şeful Statului a trimis o scrisoare preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului prin care le adresează “rugămintea de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil” a ratificării Deciziei Consiliului European privind mecanismul de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro. Decizia la care face referire scrisoarea a fost luată de Consiliul European pe data de 25 martie 2011, iar oreşedintele Băsescu a supus-o prin decrete prezidenţiale, ratificării de către Parlament, încă din decembrie 2011.

În document, preşedintele Băsescu îşi exprimă convingerea că Parlamentul va înţelege necesitatea adoptării proiectului de lege respectiv, deoarece este vorba despre îndeplinirea angajamentelor “asumate faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană”.

Conform articolului 148, alineatul 4 din Constituţie pe care îl citează scrisoarea, şi Guvernul este trecut la garanţii respectării obligaţiilor ce ne revin ca membru UE, alături de preşedinte, Parlament şi puterea judecătorească.

Ponta vine în Parlament, ca să obţină el biletul de Bruxelles

Scrisoarea vine după ce joi, la mitingul electoral de la Romexpo, Victor Ponta a declarat că Parlamentul este cel care va decide cine merge la Consiliul European, el sau preşedintele Băsescu, în funcţie de agenda reuniunii.

Marţi, 12 iunie, ora 15.00, premierul este aşteptat la Palatul Parlamentului, pentru a prezenta camerelor reunite, o declaraţie privind problematica UE.

Voci ale actualei puteri ameninţau cu declanşarea procedurii de suspendare a lui Băsescu în cazul în care va refuza să accepte o eventuală decizie a Parlamentului prin care Victor Ponta ar fi cel mandadat să reprezinte  ţara la Consiliul European.

Atât Victor Ponta, cât şi Traian Băsescu par hotărâţi să nu renunţe la călătoria la Bruxelles cu ocazia reuniunii Consiliului European.

Tratatul de stabilitate fiscală a fost semnat în martie 2011 la Bruxelles de oficiali din 25 de state din cele 27 de membre ale Uniunii Europene. şi este considerat a fi decisiv pentru consolidarea fiscală, promovarea creşterii economice şi stabilitatea monedei unice.

Conform tratatului fiscal, statelor semnatare li se impun mai multe restricţii bugetare şi fiscale, printre care un deficit bugetar de maxim 3 la sută şi datorii de nu mai mult de 60 la sută din produsul intern brut. Sancţiunile pentru nerespectarea ţintelor sunt de 0,1 la sută din PIB-ul ţării respective.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-09-21

TAGURI: basescu, parlament, mecanism, stabilitate financiara
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...