2017-01-17 11:22

POLITICA


Băsescu: SUA rămân partenerul strategic al României în domeniul securității

 |  18:20
Băsescu: SUA rămân partenerul strategic al României în domeniul securității

Înziua când Germania, prin ministrul de interne, şi-a reiterat poziţia de opoziţiefaţă de aderarea României la Schengen, preşedintele Traian Basescu a declarat,la întâlnirea cu diplomaţii străini acreditaţi la Bucureşti, că aderarea laSchengen, în conformitate cu regulile stabilite de Tratatele UE, rămâneobiectivul major al României, în condiţiile în care a îndeplinit toatecriteriile de aderare. "România nu poate fi tratată de o manierădiscreţionară", aadăugat Băsescu, spunând apoi că orice altăabordare, fie că e vorba de justiţie, migraţie, corupţie, ar crea un precedentpericulosşi ar avea efecte negative asupra credibilităţiiUniunii.

Pede altă parte, Traian Băsescu, deşi lipsit de multe întâlniri externe la nivelînalt, a încercat o abordare optimistă la întâlnirea cu diplomţii străini şi adeclarat că România îşi propune ca anul 2011 să fie "anul românilor"în planul acţiunilor externe, fiind urmărite cu precădere acele obiective careau consecinţe directe şi practice asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor.

Potrivitlui Traian Băsescu, SUA rămân partenerul strategic al României şi principalulaliat în domeniul securităţii, exprimându-şi dorinţa ca în 2011 să fiefinalizate negocierile bilaterale pe tema scutului antirachetă. Şeful statuluia arătat faptul că o relaţie economică solidă şi cooperarea politică strânsăcuaceastă ţarăsunt obiective prioritare ale României, ce trebuieconcretizate prin schimburi economice intense şi un volum sporit alinvestiţiilor americane în România. "Vom acţiona pentru întărireacooperării UE-SUA în cadrul căreia un rol important este jucat de ConsiliulEconomic Transatlantic", a mai spus Băsescu. Acesta a mai afirmat că în2011 România va continua să participe "semnificativ" la operaţiunilealiate şi la consolidarea acţiunilor politice ale NATO prin intermediulparteneriatelor, în primul rând cel cu UE şi Consiliul ParteneriatuluiEuroatlantic.

Totodată,preşedintele a amintit că anul 2010 a fost anul unor mari transformari la nivelglobal, iar China a devenit a doua economie a lumii şi prezenţa ei pe piaţainternaţională "e resimţită tot mai puternic". În context, deşiRomânia nu a prins trendul marilor contracte chineze şi la aniversarea zileiChinei nu a fost prezent nici un reprezentat din partea Preşedinţiei, acesta a declarat că România nu poate rămâneindiferentă la evoluţiile economice "fără precedent" din regiuneaAsia-Pacific şi a spus că pilonii acţiunii în această regiune vor rămânerelaţiile de parteneriat cu Japonia, China şi India.

Înlegătură cu Rusia, preşedinteleTraian Băsescu a încercat un ton conciliant şi aspus că eforturile României vor fi orientate către o cooperare"pragmatică" cu Federaţia Rusă, cu accent pe investiţii şi schimburicomerciale. “Relaţia politică trebuie să se bazeze pe respectul reciproc şi peluarea în considerare a intereselor ambelor ţări", a adăugat Băsescu,referindu-se la Federaţia Rusă.

Totodată,şeful statului a subliniat că România este interesată de accesarea resurselornaturale din Orientul Mijlociu, dorindu-şi continuarea cooperării economice,energetice şi comerciale cu partenerii apropiaţi - Israel şi cu ceitradiţionali - ţările arabe, dar arătându-şi şi preocuparea faţă de securitateaîn regiune.Preşedintele şi-a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova în demersulacesteia de integrare în UE, spunând că va insista pentru includerea ei îngrupul statelor balcanice. El le-a transmis ambasadorilor acreditaţi laBucureşti că România a sprijinit energic demersul Republicii Moldova privindperspectiva europeană, iar această încredere a fost confirmată de rezultatelefoarte bune pe care le-au obţinut pe linia integrării europene. Alte subiecteau vizat diaspora, cetăţenii români de origine romă, migraţia, o viitoarecandidatură în cadrul ConsiliuluiDrepturilor Omului al ONU.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-05-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image