2018-12-16 08:01


Bătălie între orădeni şi restul UDMR pentru succesiunea lui Cseke

 |  17:24
Bătălie între orădeni şi restul UDMR pentru succesiunea lui Cseke

Înlocuirea ministrului demisionar Cseke Attila la Ministerul Sănătăţii nu va fi o misiune uşoară pentru UDMR. Înainte de alegerea numelui, Uniunea trebuie să-şi clarifice raporturile de forţe între organizaţiile judeţene.

Deputatul Petru Lakatos nu concepe ca organizaţia Bihor, din care face parte, să rămână fără reprezentare la vârf. Situaţia e complicată şi de faptul că UDMR colaborează cu USL la nivel de judeţ, iar unii suspectează că aceasta e explicaţia tratamentului la care a fost supus Cseke. Pentru Lakatos, ceea ce s-a întâmplat în Guvern e doar o confirmarea faptului că a avut dreptate. „Noi, organizaţia de Bihor l-am propus pe ministrul Cseke, şi e o cutumă ca tot noi să facem propunerea pentru înlocuitorul său. Cutumă, aşa cum şi în interiorul guvernului, dacă ministrul a fost al UDMR, UDMR face propunerea”, declară pentru „Puterea” Lakatos, care nu vede nicio problemă de resurse umane. El ar vrea, însă, garanţii suplimentare din partea PDL. „Se discută în organizaţia Bihor, se face propunerea către conducerea Uniunii, fără să dăm publicităţii nume, apoi stabilim. Problema e că dacă venim doar cu altă persoană nu se schimbă nimic. Organizaţia va face o nominalizare, asta e mai mult ca sigur. Dar vom face şi propuneri legate de alte lucruri”, mai declară Petru Lakatos pentru „Puterea”.

Cei mai vizibili reprezentanţi ai organizaţiei UDMR Bihor sunt deputatul Derzi Akos, şi directorul de cabinet al ministrului Cseke, Ritli László Csongor - ambii bine plasaţi în cursă. „Eu sunt în comisia de sănătate, dânsul e şef de cabinet, nu e altcineva din Bihor mai implicat decât noi”, admite Derzi. Deputatul ar dori postul doar pentru a păstra neschimbat echilibrul din interiorul Uniunii. „Eu, sincer, nu prea sunt interesat. Nici pe dl Ritli nu-l prea văd. Pentru că e o funcţie ingrată. Dacă sistemul rămâne subfinanţat, el tot bolnav rămâne. De aceea vom pune şi această problemă. Dar, având în vedere că Bihorul e printre cele mai puternice organizaţii ale UDMR, probabil că tot noi vom da ministrul”, declară, pentru „Puterea”, Derzi Akos.

Chiar dacă prin aceasta s-ar schimba echilibrul de forţe în UDMR, unii îl dau drept favorit pe unul din consilierii de la cabinetul lui Cseke, medicul Vass Levente. Deşi primii doi nominalizaţi au legături importante cu domeniul, primul este, totuşi, inginer la bază, iar celălalt jurist – deşi a fost manager de spital şi şef al ASP Bihor.  

Senatorul Mureş Gyorgy Frunda respinge însă cutuma invocată de bihoreni. „Nu există aşa ceva în UDMR. Vor să impună tot ei persoana, dar se va face o consultare la nivel de judeţe”, declară senatorul pentru „Puterea”. Întrebat dacă Vass Levente este favoritul său, fiind din Mureş Frunda ne-a răspuns: „Cel care e competent, acela este favoritul meu” - ceea ce trimite tot la Vass, un valoros urolog. Alegerea Uniunii va fi făcută săptămâna viitoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ERIK
06 Aug 2011

Nici ca se putea un ministru mai potrivit pentru Sanatate,decat un ungur.Romanii din Ardeal trebuie sa fie tot mai putini.
Random imageUltimele stiri


loading...