2018-12-10 20:17


BEC: supravegherea video, poate data viitoare

 |  19:52
BEC: supravegherea video, poate data viitoare

Gheorghe Funar (PRM) a declarat luni, la Oradea, că BEC ar fi decis să lase la latitudinea birourilor locale aprobarea supravegherii video şi că în judeţele Cluj şi Sibiu ar fi fost deja luată hotărârea instalării de camere. Luni, PRM a cerut „luarea măsurilor în vederea instalării camerelor de supraveghere în secţiile de votare”, conform Ordinii de zi a BEC.

Ideea instalării de camere de luat vederi a fost apreciată ca bună, de către BEC, dar va putea fi aplicată în viitor, dacă Parlamentul va aproba în lege un buget pentru o astfel de măsură. Deocamdată, legea nu spune nimic despre instalarea de camere de luat vederi, ne-a declarat Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al BEC

Potrivit lui Muhuleţ, nu va fi posibilă instalarea de camere la aceste alegeri locale: „În primul rând, Birourile Electorale Judeţene nu dispun de buget pentru acest lucru şi nici primăriile nu pot să aloce bani pentru aşa ceva, în lipsa legislaţiei. De asemenea, tot personalul care instalează şi operează aceste camere de luat vederi trebuie acreditat de către Birourile Electorale”.

Referitor la ideea folosirii camerelor de luat vederi montate pentru examenul de bacalaureat de către Ministerul Educaţiei, Marian Muhuleţ ne-a declarat că este nevoie de un protocol între Ministerul de Interne şi BEC, pe de o parte, şi Ministerul Educaţiei, de cealaltă.

În concluzie, purtătorul de cuvânt al BEC vede ca imposibilă punerea în practică a supravegherii video din cauza piedicilor organizatorice şi lipsei legislaţiei.

Posibilitatea supravegherii video în secţiile de votare a fost supusă atenţiei BEC de către PRM şi de UDMR Timiş. În plus, UDMR Timiş a întrebat ce se întâmplă cu telefoanele cu care se poate fotografia votul.

Biroul Electoral Central a răspuns că „legea nu are dispoziţii privind montarea camerelor de supraveghere video în incinta secţiilor de votare”. Totodată, la întrebarea UDMR privind telefoanele, BEC spune că „fotografierea sau filmarea buletinului de vot este interzisă, urmând ca preşedintele secţiei de votare să ia măsurile corespunzătoare”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-07-26
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ROHIT
09 Noi 2012

That's the thniking of a creative mind
Random imageUltimele stiri


loading...