2018-12-14 01:13


Blaga pune batista pe ţambal. Copreşedintele PNL vrea ca scandalul stenogramelor să fie uitat repede

 |  21:01
Blaga pune batista pe ţambal. Copreşedintele PNL vrea ca scandalul stenogramelor să fie uitat repede
Daniel Măgureanu

În scandalul provocat de stenogramele de la Bistriţa, în care liberalul Teodor Atanasiu îndemna la epurarea noului PNL de colegii proveniţi din PDL, copreşedintele formaţiunii, Vasile Blaga, a reacţionat… fără reacţie, rezumându-se la a spune că a fost „deranjat” şi a chemat la unitate.

Blaga a declarat luni, înaintea şedinţei de unificare a noului PNL, că discuţiile apărute în stenogramele publicate în presă reprezintă un moment delicat, ce trebuie uitat cât ma repede. El a adăugat că a pus „foarte mult suflet”, la fel ca şi „domnul Iohannis, şi Crin Antonescu”, într-un proiect în care crede foarte mult: Partidul Naţional Liberal nou”. „…nu mi-a făcut nici o plăcere să citesc, pentru că de auzit nu am auzit stenogramele respective. Mă bucură că, şi în acel context, au apreciat aportul PDL”, a declarat Blaga. El a adăugat că „este un moment peste care va trebui să trecem şi să învăţăm cu toţii din el pentru că acest proiect este extrem de important - noul PNL”. Blaga nu a precizat ce s-a discutat cu liberalul Teodor Atanasiu, care apare în stenogramele de la Bistriţa, adăugând că „rolul unui copreşedinte este să fie mult mai înţelept decât alţii”. Întrebat dacă a cerut sancţionarea lui Atanasiu, copreşedintele PNL a spus că acesta s-a sancţionat singur, prin faptul că a trebuit să dea explicaţii în partid.

Predoiu apreciază criza ca minoră

Despre stenogramele care au inflamat spiritele în PNL a comentat şi prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu. „A fost un moment dificil pe care conducerea PNL l-a depăşit cu bine. Această criză minoră a dat ocazia unor clarificări benefice. Electoratul vrea eficienţă. Noi suntem în continuare concentraţi pe soluţii concrete pentru oameni, care sunt cuprinse în programul de guvernare, care va fi adoptat de PNL pe 23 mai“, a spus Predoiu, care este şi premier al guvernului alternativ al PNL.

La rândul său, copreşedintele PNL Arad, Gheorghe Falcă, a declarat că problema stenogramelor discuţiilor în care lideri ai vechiului PNL exprimă critici la adresa partenerilor din fostul PDL, va fi discutată în interiorul partidului, dar că „proiectul politic al PNL” este mesajul pentru cetăţeni. „(...) Mesajul nostru pentru cetăţeni şi politica reală este proiectul nostru politic. La consiliul naţional de coordonare se va vedea forţa noastră politică”, a spus Falcă, adăugând că vechiul PNL şi fostul PDL „nu sunt parteneri, sunt împreună” în PNL.

Atanasiu se apără

Înainte de şedinţa noului PNL de luni, vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat că stenogramele apărute în presă „nu au legătură cu realitatea”, şi că „frânturi din aceste discuţii sunt veridice, dar scoase din context”. Acestuia îi pare rău că din stenograme s-a dedus că doreşte scindarea partidului. „(...) Ceea ce am spus acolo îmi asum, a fost într-un anumit context, nu în cel spus de dvs. şi îmi cer scuze cetăţenilor dacă au înţeles altceva. Îmi menţin afirmaţiile că toate deciziile PNL vor fi susţinute de către mine, iar decizia PNL este că, dacă vom face un guvern al PNL, prim-ministru va fi Cătălin Predoiu. Frânturi din acele stenograme eu le recunosc ca veridice, nu recunosc contextul în care ele au fost puse. Nu trebuie să dau nici o explicaţie despre contextul în care am avut o discuţie privată în spaţiul public. (...) Colegii mei ştiu din ce context a fost scoasă”, a declarat Atanasiu. Acesta a mai arătat că adversarii PNL nu sunt în interiorul partidului, ci la PSD şi că liberalii au înţeles explicaţiile pe care le-a dat pe acest subiect al stenogramelor.

Gorghiu promite sancţiuni

Referitor la stenogramele apărute în presă şi în care a luat cuvântul şi ea, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că orice derapaj pe viitor va fi sancţionat şi că au fost discuţii care s-au rezolvat în interior, iar situaţia a fost depăşită. „Regret că spaţiul public a fost contaminat de mesajul că în PNL există neînţelegeri. Îmi cer eu scuze ca şi copreşedinte al PNL, dacă cineva s-a simţit din partea cetăţenilor care au urmărit discuţiile, din partea membrilor noştri de partid, indiferent că sunt din fostul PNL, fostul PD, vexaţi sau lezaţi de cele auzite”, a susţinut Gorghiu. Ea a precizat că „mesajul său foarte ferm pentru cei din PNL este că orice derapaj şi orice declaraţie care afectează ideea de fuziune şi de unitate a PNL va fi în mod clar sancţionată”. „Vă asigur că relaţia dintre mine şi Vasile Blaga este una nu doar politic bună, ci şi personală. Avem o relaţie foarte bună. Colaborarea dintre mine şi Cătălin Predoiu este la fel de bună. Vreau să vă asigur de un lucru şi vă spun cu toată sinceritatea, PNL întotdeauna şi-a respectat toate angajamentele şi toate promisiunile. Avem un protocol al fuziunii care spune foarte ferm şi clar că Predoiu este candidatul nostru pentru funcţia de premier. Avem un protocol care spune foarte clar că ne bazăm pe respect şi acest lucru este regulă pe viitor”, a mai precizat Alina Gorghiu.

„Mai mult de atât nu avem ce să comentăm. O să învăţăm cu toţii din greşelile pe care le-am făcut. O să încercăm să nu le repetăm şi cred că mesajul pe care eu şi Vasile Blaga, Cătălin Predoiu şi toţi cei din conducerea partidului l-am dat astăzi, că proiectul fuziunii este foarte important, că orice derapaj pe viitor va fi sancţionat şi că respectul reciproc este esenţial pentru a fi credibili în faţa electoratului, este tot ce contează”, a mai menţionat copreşedintele PNL.

Întrebată dacă Teodor Atanasiu va fi sancţionat din cauza stenogramelor, Alina Gorghiu a răspuns: „Eu ştiu că există o dorinţă foarte mare de a vedea scandal în PNL, eu ca şi copreşedinte am obligaţia să încerc să transmit publicului, electoratului, membrilor de partid, o situaţie existentă. Da, au fost discuţii, da, le-am rezolvat în interior, ne-am lămurit care a fost situaţia atunci. O depăşim, nu o băgăm sub preş, dar discuţiile nu se vor purta în spaţiul public, motiv pentru care nu o să mai vedeţi, din această secundă, nici un fel de coleg din PNL, indiferent că este de la fostul PNL, fostul PDL, comentând acest lucru, pentru că aş vrea să înţelegem cu toţii că proiectul fuziunii şi bunul mers al acestuia este esenţial.” Ea a menţionat că, din câte ştie, nu i-a cerut nimeni demisia lui Atanasiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-11

TAGURI: vasile, blaga, pnl, stenograme, scandal, copresedinte, teodor, atanasiu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CE 'FRUMOASA'
11 Mai 2015

e Regina vamilor! Are ochii mai iesiti din orbite si cred c-a facut transplant de matreata...sau de par?! Si ce invoca cu mainile-alea-n sus? Banu, ciolanu...sau, pe americanu'?!
Random imageUltimele stiri


loading...