2018-12-17 21:48


Blaga şi Anastase i-au solicitat preşedintelului Parlamentului ungar să îşi amâne vizita în România

 |  19:35
Blaga şi Anastase i-au solicitat preşedintelului Parlamentului ungar să îşi amâne vizita în România

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au adresat, luni, o scrisoare preşedintelui Adunării Naţionale a Ungariei, Kover Laszlo, solicitându-i să-şi amâne vizita pe care o avea planificată în România, în judeţul Mureş.

 În scrisoare, Anastase şi Blaga apreciază dorinţa oficialului ungar de a rămâne în contact cu membrii comunităţii maghiare din ţara noastră dar îi amintesc acestuia că România se află într-o perioadă electorală:

”Am luat notă de intenţia dumneavoastră de a vizita în perioada următoare unele localităţi din România. Înţelegem şi apreciem dorinţa de a rămâne în contact cu membrii comunităţii maghiare din ţara noastră. Pentru România şi Ungaria, existenţa comunităţii maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veţi înţelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă. Prin urmare, dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, considerăm utilă amânarea vizitei dumneavoastră pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”, se arată în scrisoarea citată.

Mircea Duşa ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul a spus că scrisoarea este bine-venită, dar trebuie să I se ceară scuze preşedintelui Legislativului ungar pentru decalaraţiile făcute la adresa Guvernului român, pe fondul reînhumării lui Nyiro Jozsef.

Guvernul român e barbar

Kover Lazslo a criticat Guvernul român pentru refuzul de a primi rămăşiţele poetului, spunând că noul Guvern este barbar:”Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii acasă a lui A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni acasă, în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi şi Nyiro şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului.Niciodată nu am participat la o astfel de comedie absurdă”, a declarat Kover Laszlo.

Pemierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Craiova, că prim-ministrul ungar Viktor Orban ''are obligaţia să se delimiteze'' de declaraţia preşedintelui Parlamentului maghiar, care a 'venit în România şi a jignit Guvernul României şi pe reprezentanţii României' şi ''să ceară scuze în numele Ungariei''.

Ponta a mai spus, într-o conferinţă de presă, că în România nu sunt acceptate comemorări şi sărbători în cinstea unor persoane cunoscute ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite şi profasciste.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-07-26

TAGURI: Ponta, preşedinte Parlament ungar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...