2019-02-22 12:25


Boc, ameninţat de partenerii de guvernare. Cine se urcă pe scaun?

 |  13:25
Boc, ameninţat de partenerii de guvernare. Cine se urcă pe scaun?
Locotonenţii lui Gabriel Oprea ameninţă cu votarea moţiunii de cenzurădacă nu le sunt satisfăcute rapid o serie de doleanţe, rămase restante. Deasemenea, în UDMR au început să apară primele voci care susţin că moţiunea decenzură trebuie votată şi să se poarte negocieri cu liderii Opoziţiei. Nu înultimul rând, mai mulţi parlamentari democrat-liberali încep să dea semne că nuîl mai vor pe Emil Boc la Palatul Victoria.

Moţiunea de cenzură a Opoziţiei are nevoie de 236 de voturi pentru ca premierulEmil Boc să-şi facă bagajele de la Palatul Victoria. În clipa de faţă, lideriiOpoziţiei încearcă să adune aproximativ 25 de voturi de la parlamentariicoaliţiei de guvernare, care să le asigure succesul moţiunii de cenzură. Dincauza atacului permanent la care este supus, scaunul premierului Emil Boc seclatină serios.

Locotonenţii lui Oprea sunt nervoşi

Promisiunile neonorate făcute de premierul Emil Boc celor din UNPR airitat mai mulţi lideri ai partidului generalului Oprea. După ce la remaniereaguvernamentală, cei din UNPR nu au primit nici un fotoliu de ministru, situaţiaîncepe să se complice şi în teritoriu. “Când s-a negociat sprijinul pentru Guvern,ni s-a promis că în fiecare judeţ se vor numi directori în deconcentratepropuşi de noi. După ce am fost întrebaţi ce posturi dorim, oamenii care s-audus la concursuri pentru ocuparea acelor posturi au fost contracandidaţi defavoriţii celor de la PDL. Câştigători au fost cei de la PDL, iar candidaţiinoştri au rămas cu ochii în soare. Situaţia s-a repetat în mai multe judeţe”,ne-au declarat lideri din conducerea Uniunii. Totodată, parlamentarii UNPR aupromis sprijin mai multor primari pentru a le suplimenta resursele financiare.Deşi au depus mai multe amendamente la bugetul de stat, parlamentariiprogresişti s-au trezit că au fost săriţi de Emil Boc când s-au împărţit baniipentru teritoriu. Nici proiectele depuse de deputaţii şi senatorii UNPR nu auavut sorţi de izbândă, ele fiind sabotate chiar de către democrat-liberali. LideriiUNPR vor să poarte o discuţie decisivă cu premierul Emil Boc, luni, în cadrulCoaliţiei, pentru a vedea cum vor vota la moţiunea de cenzură. În ciuda acestortensiuni, ministrul Gabriel Oprea susţine că situaţia este sub control şi că nuvor exista deraieri la votul privind moţiunea de cenzură.

Şantajul UDMR şi revolta lui Gyorgy Frunda

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a anunţat fără rezerve că două legimenţin Uniunea la Palatul Victoria:legea educaţiei şi statutul minorităţilor naţionale. Marko Bela şi-a avertizatpartenerii de guvernare că nu va mai accepta ca în Guvern să fie aprobate măsuride austeritate, fără ca UDMR să îşi dea acceptul anterior asupra acestora. Încolţit,premierul Emil Boc a cedat şi a anunţat că îşi va angaja răspunderea pentrulegea educaţiei. Cu toate acestea, liderii Uniunii au început să fie maireceptivi la mesajele Opoziţiei şi au spus că sunt dispuşi să citească textulmoţiunii de cenzură şi să poarte discuţii cu liderii acesteia. Una dintrevocile rebele ale UDMR este cea a lui Gyorgy Frunda, care a purtat un războipersonal cu preşedintele Traian Băsescu pe tema Legii ANI.

PDL intră înzodia trădării

De la ultimamoţiune de cenzură, democrat-liberalii au început să piardă constantparlamentari, fără a mai reuşi să atragă de partea lor nici un reprezentant alOpoziţiei. Ultimul dezertor este senatorul Gabriel Mutu, care a trecut de joiîn tabăra social-democraţilor. Au mai plecat de la PDL, Georgică Severin, IulianBădescu şi Călin Potor, toţi înscriindu-se în PSD. Negocieri se poartă cu alţizece parlamentari democrat-liberali pentru a părăsi partidul condus de EmilBoc. Nici situaţia deputatului Daniel Oajdea nu a fost clarificată, el fiind încontinuare cu un pas în afara PDL. Pentru a nu exista şi alte dezertări cuocazia moţiunii de cenzură, conducerea democrat-liberalilor ia în calcul caparlamentarii partidului să se afle în sală în momentul votării moţiunii decenzură, dar să nu introducă bilele în urne.

Ce face TraianBăsescu?

PreşedinteleTraian Băsescu a avut un rol decisiv în eşecul precedentei moţiuni de cenzură,el având o serie de întâlniri cu parlamentarii Coaliţiei de guvernare pentrua-i determina să nu se alăture demersului Opoziţiei. Premierul Emil Boc a fostla doar opt voturi la moţiune să-şi piardă scaunul de la Palatul Victoria. Surseparlamentare ne-au declarat că în cazul dărâmării Cabinetului Boc sunt şansefoarte mari ca preşedintele Traian Băsescu să ceară formarea unui guvernrestructurat, format din maximum 10 ministere, formulă preconizată şi de ElenaUdrea în urmă cu câteva luni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-10-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...