2018-12-15 23:02


Boc, mereu surprinzător

 |  21:00
Boc, mereu surprinzător

Un adevărat tsunami electoral a traversat România duminică, bulversând harta electorală şi făcând partidele să se minuneze, e drept că din motive diferite, de furia alegătorilor.

Votul politic de la aceste alegeri locale, aplicat cu sete de votanţi, a trimis PDL-ul la 15% şi a ridicat USL-ul la peste 50%, la nivel naţional, scoruri nemaiîntâlnite din vremurile de dubioasă aminitire ale FSN-ului. În afara triumfului USL şi a dezastrului PDL, alegerile din 10 iunie marchează şi intrarea oficială pe scena politică, direct pe poziţia a treia, a PP-DD, partidul-televizor, acum live şi de la primărie. Pentru PDL, fostul partid de guvernare, dezastrul este total în Capitală, unde a fost complet anihilat, rămânând fără nici un primar de sector şi pierzând la scor cursa pentru primăria generală. Singura luminiţă din tunelul înfrângerii se zăreşte dinspre Cluj, acolo unde Emil Boc, declarat prematur perdant de toate exit-poll-urile din seara alegerilor, a reuşit să se urce, in extremis, pe scaunul de primar.

Emil Boc (PDL) a câştigat madatul de primar la Cluj-Napoca, la o diferenţă de 1.423 de voturi, după o permanentă tensiune, în care, pe măsură ce voturile au fost numărate, atât el cât şi Marius Nicoară (USL), erau declaraţi învingători de PDL, respectiv USL. Potrivit ultimei evidenţe a Biroului Electoral Cluj, cel care a câştigat „la mustaţă” este Emil Boc cu 53.674 de voturi, faţă de 52.251 de voturi, cât are Nicoară. Până la emiterea acestor cifre, datele s-au tot schimbat. Astfel, câştigarea primăriei Cluj-Napoca devine o adevărată performanţă a PDL, învins categoric de USL la nivel naţional.

Duminică seară, toate sondajele comandate de televiziunile de știri l-au dat învins pe Emil Boc, dar toate procentele acestor sondaje sunt în marja de eroare. Ulterior, la centralizarea a 70% din voturi, USL anunța că la Cluj conduce Emil Boc, procentul acestuia fiind de 42%, în timp ce Marius Nicoară avea doar 38%. Situația era similară, la președinția consiliul județean Dragnea dădea un scor de 37,9% PDL (Alin Tișe), contra 35% USL (Horea Uioreanu). Acestea au fost, de altfel, și ultimele date furnizate de tabăra USL, deoarece au hotărât să conteste numărătoarea într-o secție de votare. Apoi USL-iștii clujeni au anunțat că vor să conteste mai multe secții, ba chiar vor cere renumărarea în tot municipiul.

Nicoară: Boc a fraudat

Într-o conferinţă de presă, Marius Nicoară a adus acuzaţii adversarului său, spunând că Boc şi PDL au fraudat alegerile. Mai mult, a spus că deţine şi dovezi: „Frauda a fost majoră peste noapte. USL Cluj contestă modul în care PDL şi fostul prim-ministru au înţeles să organizeze alegerile la Cluj. Am descoperit în ultimele ore tehnici de furt a alegerilor locale de către Emil Boc şi echipa sa”. Nicoară a spus că Emil Boc fost prezent în secţiile 121, 122, 123, 124, 125, 126 şi a stat şi a forţat acolo. „Avem declaraţii ale unei şefe de secţie care a spus că a fost chiar bruscată de fostul prim-ministru. Între orele 3 şi 7, Emil Boc a forţat o fraudă din toate informaţiile pe care le avem şi a protejat-o până în prezent, moment în care a comunicat total eronat că ar conduce cu 1.000 de voturi”, a susţinut candidatul USL.

Metodele fraudei

Nicoară a mai susţinut că au existat şi alte metode de fraudare a voturilor: „Astfel, între orele 3.30 şi 5.30 dimineaţa au circulat taxiuri la secţii, fără să fie sunate de preşedinţii secţiilor de votare, taxiuri care veneau, stăteau şi aşteptau. Preşedinţii ştiau că trebuie să iasă, se uitau la ceas şi ieşeau. Şefii de secţii luau documentele, se urcau în acele taxiuri, neînsoţiţi de nimeni - şi avem filmări în acest sens - şi plecau către secţia de votare. Din informaţiile pe care le avem culese, se pare, chiar de la taximetriştii care erau acolo, ei modificau pe drum procesele verbale, predându-le ilegal către Biroul Electoral Municipal. Avem în acest sens documente aprobate de BEM în care apar diferenţe de aproape 200 de voturi”, a afirmat Marius Nicoară.

În cifrele anunțate de PDL, pe măsură ce se număra, diferența dintre Emil Boc a crescut de la câteva sute, azi-noapte, la 1.500 de voturi, la ora 14.00, când președintele PDL Cluj, Daniel Buda, a anunțat că partidul său a terminat numărătoarea paralelă.

Cu atât mai mare a fost frustrarea USL, care speră că la renumărare vor mai ieși voturi pentru candidații proprii și susține că 3.000 de voturi pentru Nicoară au fost anulate ilegal.

Suceava: Nechifor l-a dat în zbor pe Flutur

Gheorghe Flutur, catalogat de Victor Ponta drept un baron local al PDL, a pierdut şefia Consiliului Judeţean Suceava, în favoarea contracandidatului USL, deputatul PSD Cătălin Nechifor. Cifrele oficiale emise de Biroul Electoral Judeţean Suceava indică 44,96% din voturi pentru Nechifor şi 42,34% pentru Gheorghe Flutur. De menţionat că reduta PDL condusă de Gheorghe Flutur părea de neclintit, în condițiile în care județul pe care îl conducea a atras fonduri europene foarte mari și schimbările în bine sunt foarte vizibile.

Iată că ambele tabere, în urma numărătorilor paralele, au dat drept câștigător al președinției Consiliului Județean pe Cătălin Nechifor, candidatul USL. Nechifor susține că este vorba de o diferență de câteva mii de voturi față de Gheorghe Flutur, care își pierde astfel funcția.

Candidatul USL le-a mulţumit tuturor sucevenilor care au avut încredere în el şi l-au votat, promiţându-le că, sprijinit de Guvernul USL şi premierul Ponta, va putea realiza foarte mult din tot ceea ce împreună cu sucevenii şi-a propus pentru dezvoltarea judeţului: „Mulţumesc tuturor celor care au crezut în proiectul meu. Am comunicat foarte mult în campanie şi vreau să realizăm tot ceea ce am discutat în campanie”.

Bănia, condusă de o femeie

O răsturnare de situaţie a fost şi la Primăria Craiovei. Lia Olguţa Vasilescu, candidata USL, a ieşit învingătoare, câştigând cursa electorală pentru primărie cu 45,4% din voturi, cu 4,4 procente mai mult decât Antonie Solomon, care a obţinut 41%. Lia Olguţa, care este şi senatoare PSD, a declarat încă de duminică seară, după exit-poll, că se aştepta la victorie, întrucât a venit cu soluţii, faţă de Solomon: „Mă aşteptam la asta. Vreau să le mulţumesc celor trei organizaţii din Craiova ale USL-PSD, PNL şi PC, domnului preşedinte Victor Ponta, domnului Crin Antonescu şi, nu în ultimul rând, galeriei de fotbal a Universităţii Craiova, care astăzi s-a mobilizat şi a fost alături de mine”, a spus senatoarea PSD.

Solomon şi-a recunoscut înfrângerea în cadrul unei conferinţe de presă, spunând că a pierdut pe mâna lui: „Am pierdut primăria cu 4,4% şi nu cu 12% cum dădeau aseara. Este vorba de circa 3.000 de voturi. Am pierdut pe mâna mea. Am avut în spate un partid (UNPR) lipsit de experienţa alegerilor, lipsit de imagine, care vizează interesul naţional, dialogul social”, a motivat Solomon.

Totodată, Solomon a spus că cele două mandate de la Primăria Craiovei i-au adus doar 6 luni de puşcărie şi diabet.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-26

TAGURI: emil boc, surprinzator, psd, crin antonescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MUDAVA
11 Iun 2012

Procentul "ridicat" inregistrat la alegerile locale de acum este mai mic decat cel inregistrat in turul doi al alegrilor locale precedente. Va rog sa trageti singuri concluzia.
CODRUTA
11 Iun 2012

In sfarsit revin la putere comunistii. Sa ne pregatim dragi tavarasi sa-i primim cu bratele deschise.
VASI
12 Iun 2012

Ma bucur pentru Boc,le-a dat un bobarnac comunistilor,popor nebun,s-a u repezit demential la pungile cu bani ale pesedeilor atat la Craiova cat si in orasul meu,Caracal,LEUL la mare cautare de oameni si dati cu multa ''generozitate'' de lacustele rosii condusi de o beizadea sosit special din capitala,Doldurea,sa-i ''ajute'' pe faimosii frati Ciocan,prietenii lui Vanghelie,ciuma rosie a cuprins toata Romania.Vai de Romanica noastra!!
Random imageUltimele stiri


loading...